Gazete Vatan Logo

Türk Samuray

Japon Honda, daralan otomotiv pazarında Şekerpınar tesisinde ürettiği Civic Sedan’la ayakta kaldı. Dizel Civic rüzgarını da arkasına alan şirket, bu yıl 32 bin adetle satış rekoru kıracak.

Türk Samuray

Türk otomotiv sektörü yükselen döviz kurlarına paralel otomobile yapılan zamlar, artan faiz oranları ve seçim belirsizliğiyle yılın ilk yarısında oldukça zorlandı. Pazar, filolarla direnmeye çalışırken binek oto satışları yüzde 10 daraldı. Haziran’da satışlardaki küçülme yüzde 39’u buldu. Kan kaybeden pazarda ayakta kalmayı başaran markalardan biri yerli Civic’in dopingiyle Honda Türkiye oldu.

Şekerpınar fabrikasında üretilen 10’uncu jenerasyon Civic’le 8 yıl aradan sonra ikinci vardiyaya geçen şirket, yılın ilk yarısında düşen satışlara karşın yüzde 10 büyüdü. Honda Türkiye’nin satışları 12 bin 753 adetten 14 bin 59’a çıktı. Honda, Türkiye’de satışlarını artıran iki markadan biri oldu ve binek otoda pazar payını yüzde 5.1’e yükseltti. Yerli Civic, filo satışları hariç en fazla satılan sedan otomobil unvanını aldı.

Honda Türkiye, bu kez dizel otomatik Civic Sedan’la yılın ikinci yarısında bu performansını sürdürmeyi istiyor.

Honda’nın üretimini ve testlerini Türkiye’de gerçekleştirdiği dizel motorlu Civic Sedan yollara çıktı. 1.6 litrelik i-DTEC dizel motorlu otomobil ülkemizin yanı sıra 36 ülkeye ihraç edilecek.

Haberin Devamı

2019’da 50 bin üretecek

Şirket dizel rüzgarıyla bu yıl Şekerpınar’da 40 bin Civic Sedan üretmeyi planlıyor. 40 binlik üretimin 15 bin adedi ihraç edilirken, 25 bini içeriye verilecek. Honda Türkiye, merakla beklenin dizelin Civic ailesine eklenmesiyle iç pazarda yine satış rekoru kıracak. 2017’de 26 bin 421 araç satışan ulaşan Şekerpınarlı üretici, bu yıl 32 bin adetlik satış tüm zamanların zirvesine ulaşacak.

Yeni Jazz, son çeyrekte gelecek yeni C-RV ile H-RV, markanın diğer silahları olacak. 2019’da dizelin tam yıl devrede olmasıyla Honda Türkiye, 50 bin adetlik üretimle full kapasiteyi zorlayacak. Şirket fabrikanın tamamını doldurarak Honda merkezden ikinci bir model talebini yineleyecek.

Filo hariç en çok satan
Otomatik vitesli yeni Civic Sedan ve HB dizelin Türkiye’de yeni satış rekoru kırmalarına yardımcı olacağını söyleyen Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, şu değerlendirmelerde bulundu: “2017’de Civic Sedan’ın yakalamış olduğu başarı ile Türkiye’de satışlarını en fazla artıran marka olduk ve tarihimizdeki en yüksek satış rakamına ulaştık. Tabii ki bu başarı 2017 ile sınırlı kalmadı. Civic Sedan bu yılın ilk 6 ayında ulaştığı 11 bin 509 adetlik satışla, pazardaki tüm daralmaya rağmen filo dışı satışlarda segmentinin en çok tercih edilen modeli oldu. Bu artan talebe paralel olarak, 2017 sonunda ikinci vardiya üretimine başladık. İngiltere’yi ihracat pazarlarımıza ekledik ve sağdan direksiyonlu Civic’i bantlardan indirdik. Geçen yıl olduğu gibi 2018’de de Türk müşterisinin uzun yıllardır yollara çıkmasını beklediği dizel Civic Sedan ile Honda’nın Türkiye’deki yeni rekorunu tazeleyeceğiz.”
100 km’de 4.1 litre harcıyor
Yeni Civic Sedan otomatik dizelde 120 beygir güç üreten 1.6 litre i-DTEC turbo yer alıyor. 9 ileri otomatik şanzımanla kombine edilen araç, 0’dan 100 km/s hıza 10.2 saniyede ulaşıyor. Civic Sedan bu motor ve şanzıman kombinasyonu ile 200 km/s son hıza erişebiliyor. Civic Sedan dizel, 100 km’de 4.1 litre yakıt tüketiyor. Otomobilin fiyatı 157 bin 600 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı