Gazete Vatan Logo

‘ABD’yi NATO’dan çekerim’ tehdidi

Brüksel’deki NATO zirvesinin son gününde büyük kriz çıktı. Trump, birlik ülkelerinin NATO için ödedikleri katkıyı artırmaması durumunda ABD’yi NATO’dan çıkarmakla tehdit etti

‘ABD’yi NATO’dan çekerim’ tehdidi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump sürpriz bir çıkış yaparak üye ülkelerin savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 4’üne çıkarmaları gerektiğini savundu. Bu, birliğin şu anki hedefinin iki katı. Alman DPA ajansının kaynaklara dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Donald Trump’ın müttefik ülkelerin savunma harcamalarını “derhal” artırmaması durumunda ABD’yi NATO’dan çıkarma tehdidinde bulunduğu belirtildi.

Üye ülkeler 2024’e kadar NATO bütçesine yaptıkları katkıyı gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 2’sine çıkarma sözü vermişti. Trump’ın açıklamalarına cevap veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, temel hedefin katkıyı yüzde 2’ye çıkarmak olduğunu söyledi. Trump, NATO zirvesinin haftaya Pazartesi günü Finlandiya’da Rusya lideri Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeden daha zor olabileceğini söylemişti. ABD Başkanı zirve öncesi paylaştığı Twitter mesajında da “NATO üyeleri DAHA FAZLA ödeme yapmalı. ABD DAHA AZ. Çok adaletsiz!” demişti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, diğer NATO ülkelerinin ABD’den faydalandığını, askeri harcamalarını yüzde 2’ye çıkarma sözünü yerine getirmediğini söylüyor. NATO üyeleri arasında geçen yıl bu hedefi tutturan yalnızca ABD, Yunanistan, Estonya, İngiltere ve Letonya bulunuyor. Ancak NATO, bu ülkelerin sayısının bu yıl içinde 8’e çıkmasını beklediğini açıklamıştı. Soğuk Savaşın en yoğun olduğu dönemde Avrupa’da 400 binden fazla ABD askeri vardı. Bugün Türkiye de dahil Avrupa’daki ABD askeri sayısı 60 binin üzerinde. En çok Amerikan askeri sırasıyla Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya’da bulunuyor.

‘Sayemde NATO güçlendi’

Trump, tehdidinin NATO ülkeleri tarafından ciddiye alınmasını sağlamak için İngiltere’ye hareket etmeden önce birliği dün sabah acil oturuma çağırdı. Burada yeniden yüzde 2’lik katkı payının ödenmemesi durumunda ABD’nin NATO’dan çekilebileceği imasında bulundu. Özellikle de Almanya’ya yüklendi. Bunun üzerine Merkel, Almanya’nın NATO bütçesine yönelik taahütlerini yerine getireceği garantisini verdi. Trump da bir basın toplantısı düzenleyerek, ‘ABD NATO için yılda 32 milyar dolar ödüyor. NATO’nun yüzde 90’ını biz ayakta tutuyoruz. Diğer ülkelerin de faturayı yüklenmeleri gerektiğini söyledim. ABD’yi Kongre onayını dahi almadan NATO’dan çıkartabilirim. Ama buna gerek yok. İki gün öncesine göre daha güçlü bir NATO var’ dedi.

Haberin Devamı

‘Ben bir dahiyim’

Trump zirve sonrasında ‘Sayemde çok verimli bir görüşme oldu, ben bir dahiyim’ dedi.

Harika gelişme

Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kendisine gönderdiği mektup için “Kuzey Kore Başkanı’ndan çok iyi bir not. Harika gelişme kaydedildi” dedi.

Hırvat Başbakanın final coşkusu

Dünya Kupası’nda yarı final maçlarından biri İngiltere ve Hırvatistan arasında oynanınca iki ülkenin liderleri de futbol heyecanı yaşadı. Kitarovic, ülkesinin renklerini taşıyan kaşkol ile yemeğe katıldı.

ABD’ye karşı birleştiler

Fransa lideri Macron, ABD Başkanı Trump’ın Almanya’ya yönelik eleştirilerine karşı Berlin’le dayanışma içinde olduğu mesajını verdi. “Almanya ile ortak kaderimiz var” Macron şunları söyledi: Komşuyuz. Avrupa’nın ve Avro Bölgesi’nin iki önemli ülkesiyiz. Almanya’nın yararına olmayan bir karar Fransa’nın yararına da olmaz. Almanya vazgeçilmez ve stratejik bir ortak.

Haberin Devamı

Dünya Kupasını böyle izlediler

Erdoğan, 2018 FIFA Dünya Kupası kapsamında karşı karşıya gelen Hırvatistan-İngiltere yarı final müsabakasının son dakikalarını bazı liderlerle ayaküstü cep telefonundan izledi. Erdoğan’ın, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bu görüntüsü Arnavutluk Başbakanı Rama’nın sosyal medya hesabından “Son Dakika” (Minuta e Fundit) notuyla paylaşıldı. Videoda, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, İngiltere Başbakanı May’e maçın hakemi Cüneyt Çakır’ın Türk olduğundan bahsettiği, müsabakanın bitiş düdüğü ile Arnavutluk Başbakanı Rama’nın, finale yükselme şansını kaybeden İngiltere’nin Başbakanı May’i teselli ederek “Dünya Kupası, Batı Balkanlar’a geliyor” yorumunu yaptığı görülüyor.

Haberin Devamı