Gazete Vatan Logo

Artık bana başkan deyin

16 Nisan’la başlayan 24 Haziran’la devam eden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi süreci, ilk ‘başkan’ Erdoğan’ın Meclis’te ant içmesiyle tamamlandı. Parlamenter sistem resmen sona ererken, Türkiye yeni döneme ‘merhaba’ dedi. Erdoğan, gazetecilerin ‘Size nasıl hitap edelim?’ sorusuna “Başkan” diye yanıt verdi

Artık bana başkan deyin

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk ‘başkanı’ seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Meclis’te yemin etmesiyle parlamenter sistem sona erdi, yeni sistem resmen başladı. Yeni sistemin kurucu başkanı olan Erdoğan, yemin ettikten sonra yaptığı açıklamada, “Her şey gayet güzel oldu milletin önünde. İnşallah bundan sonraki daha güzel olur” dedi.

Meclis’te coşkulu karşılama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’deki resmi konutundan çıkarak, yemin etmek üzere TBMM’ye gitti. Erdoğan’ın geçiş yaptığı güzergahlarda havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemi alındı. Kaldırımları dolduran binlerce vatandaş, Erdoğan’ı taşıyan konvoya sevgi gösterisinde bulundu. TBMM girişinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın törenle karşıladığı Erdoğan’ın aracına Meclis’e girdiği sırada güller atıldı.

CHP ve İYİ Parti’den protesto

Cumhurbaşkanı, karşılama töreninin ardından Meclis’e geldi. Erdoğan’ı TBMM’ye girdiği sırada MHP’li vekiller ayağa kalkarak alkışladı. CHP, HDP ve İYİ Partili vekillerin oturarak karşıladığı Erdoğan, saatler 16.43’ü gösterdiği sırada yemin etti ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı. Erdoğan’ın ettiği yemin şöyle: Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.

Haberin Devamı

Yeminin ardından TBMM’de bulunanlar uzun süre Erdoğan’ı ayakta alkışladı. Ardından İstiklal Marşı okundu.

Başkan diyebilirsiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’den ayrılırken gazetecilere ilk değerlendirmesini yaparak “Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Gazetecilerin “Size nasıl hitap edelim? Cumhurbaşkanı mı? Başkan mı” sorusuna ise “Başkan diyebilirsiniz” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan ailesi izledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Esra Erdoğan Albayrak, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar ve torunları yemin törenini izledi. Bilal Erdoğan ve Esra Erdoğan Albayrak cep telefonuyla özçekim yaptı. Emine Erdoğan’ın yakasındaki ay-yıldız broşu dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, yüksek yargı üyeleri, yabancı ülke temsilcileri de yemin törenini izledi. Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesiyle locada selamlaştı. Muhalefet partileri arasında törene katılan tek lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Renkli konuklar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’teki yemin töreni öncesinde izleyici locaları dolmaya başladı. Protokol locasına ilk ilk gelen siyasi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu oldu. Ünlü sanatçı Mustafa Ceceli ve televizyoncu Müge Anlı da töreni izlemek için Meclise gelen isimler arasında yer aldı.
Çiçekli karşılama
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yemin için Meclis’e gelirken vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Cumhurbaşkanı, Meclis’e geldiğinde ise çiçeklerle karşılandı.
Törenle uğurlandı
Yeni dönemin ilk başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Meclis’e gelişinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı törenle karşıladı. Erdoğan, yemin ettikten sonra da TBMM’den törenle uğurlandı.

Haberin Devamı