Gazete Vatan Logo

İlk 10’u hedefleyen ekonomi kadrosu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Her alanda bizi daha ileriye taşıyacak kadrolar oluşturduk. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak” dedi ve ekonomiye yön verecek bakanları açıkladı. Yeni ekonomi bakanları piyasalardan da onay aldı

İlk 10’u hedefleyen ekonomi kadrosu

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde ekonomi kurmayları açıklanırken, beklendiği gibi siyaset arenasının dışından iş dünyasından da isimler yer aldı. Berat Albayrak, yeni oluşturulan Hazine ve Maliye Bakanı olarak açıklandı ve ekonomi alanında lider oldu.

Kabinede piyasanın üzerine toto oynadığı Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal gibi isimler yer almadı. Söz konusu iki ismin yer almaması kabinenin açıklandığı ilk dakikalarda doların ateşinin bir miktar çıkmasına neden oldu. Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın dışında Nihat Zeybekci de yeni oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde yer almadı. Bekir Pakdemirli, Murat Kurum, Mehmet Ersoy, Ruhsar Pekcan yeni kabinede özel sektör ve iş hayatından gelen isimler olarak belirlendi. Ekonomi alanında icraat yapacak diğer bakanlar ise Çalışma ve Sosyal Hizmetler Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olurken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da Fatih Dönmez oldu. Fatih Dönmez bir önceki kabinede Berat Albayrak ile en yakın çalışan bakanlık müsteşarı olarak dikkati çekiyordu. Mustafa Varank Sanayi ve Kalkınma Bakanı olurken, Varank da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlarından biriydi. Karayolları eski Genel Müdürlerinden Cahit Turan da yeni kabinede Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak görev yapacak.

Haberin Devamı

Özel sektör Kabine’de

Yeni kabinede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen dönemde yakın çalışan isimler yer alırken, beklendiği gibi iş dünyasını temsil eden isimlerin olması da dikkati çekti. Yeni kabinede Mehmet Ersoy Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Türkiye’nin her zaman en önde gelen seyahat ve turizm kuruluşlarından bir tanesi olan Ets Tur’un hissedarlarından olan Ersoy, piyasada da turizmi en iyi bilen isimlerden biri olarak tanınıyor. Yurt içi ve yurt dışı hizmet veren seyahat acentası olan ETS Tur aynı zamanda cruise turlarına da ağırlık verdi.

Yeni kabinenin özel sektörden bir diğer temsilcisi ise eski siyasetçi Ekrem Pakdemir’nin oğlu Bekir Pakdemirli oldu. Pakdemirli yeni kabinede Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapacak.

Bekir Pakdemirli, 1973 yılında İzmir’de doğdu

Haberin Devamı

Bilkent Üniversitesi, İşletme Fakültesi’ndeki lisans eğitiminin ardından, Başkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını tamamladı. Pakdemirli, gıda, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik, çeşitli şirketlerin kuruluşunda bulunmuş, yöneticiliği yaptı. Bunun yanı sıra kariyeri süresince Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunda yer alan bir seramik firması ve halka açık bir gıda firmasının Genel Müdürlük görevlerini üstlendi.

Çok uluslu bir şirket olan McCain Foods şirketinde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunan Pakdemirli son olarak McCain şirketi ile danışmanlık ilişkileri devam ediyordu.

Kabinede özel sektörü temsil eden üçüncü isim ise Ruhsar Pekcan oldu. Pekcan yeni kabinede Ticaret Bakanı olarak görev yapacak. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakultesi mezunu olan Pekcan, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nde Yüksek lisans yaptı. Altyapi sektöründe faaliyet gösteren firmada Genel Koordinator; Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Son olarak Karon Mühendislik San. ve Tic. Ltd. Şti.-İstanbul şirketinde CEO olarak görev yapıyor ve, DEİK Türkiye Suriye İş Konseyi Başkanlığını yürütüyordu. Pekcan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı görevini de üstlenmişti.

Haberin Devamı

Ekonominin patronu Berat Albayrak

Son Bakanlar Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapan Berat Albayrak yeni dönemde Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı kurumların gücü dikkate alındığında Berat Albayrak’ın yeni kabinenin ekonomi kaptanı olduğu görülüyor.

Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde yaptığı ve çok pozitif sonuçlar doğuran icraatları ile öne çıktı. Özellikle Türkiye’nin kömür potansiyelini çok daha verimli şekilde kullanmasına yönelik eylemleri dikkati çekti. Türkiye’nin ithal enerji kaynakları olan petrol ve doğalgaza olan bağımlılığını azaltacak bu politikalar sayesinde Türkiye’nin enerji faturasında önemli iyileşmeler yaşandı. Doğalgaz ve petrol arama çalışmaları bu dönemde çok artarken, nükleer alanda yapılan çalışmalar da dikkat çekti. Akkuyu Nükleer Santrali’nde temel atılırken, ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin planlaması da yine bu dönemde yapıldı.

Haberin Devamı

Çevre Şehircilik Bakanı Kurum oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini Murat Kurum’a verdi. 1976 Ankara doğumlu olan Murat Kurum, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Murat Kurum son olarak Emlak Konut GYO A.Ş.’de genel müdür olarak iş hayatına devam ediyordu.

İŞ DÜNYASININ AÇIKLANAN REFORM KABİNESİNDEN BEKLENTİSİ BÜYÜK...

Hazırgiyimde ihracatın kilosu 30 $’a çıkacak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin farklı bir yönetim sistemine geçtiğini belirterek, çıtanın daha da yukarılara taşınması için, yeni bir oyun kurgulanması, iş yapma modelinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Gültepe, şunları kaydetti: “İhracatta ortalama kilogram birim fiyatını 20 dolardan 30 dolara, markalı ihracatımızı yüzde 10’dan yüzde 25’e, yüksek tasarımlı ürün ihracatını yüzde 5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni dönem ihracat ağırlıklı büyüme modeli ve reel sektör ile daha sıkı iş birliği yapılan bir süreç olmalı”

Sorunlara daha hızlı çözüm bulacağız

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, ülkelerin değerinin sahip oldukları markalarla ölçüldüğünü belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin refah düzeyinin artırmasının yolu markalı ve katma değerli ihracattan geçiyor. BMD üyesi markaların 110 ülkede 3 bin 150 mağazası bulunuyor. 2018’de markalarımız yurt dışında her gün ortalama 2 yeni mağaza açıyor. Biz yurt dışında büyüdüğümüz ölçüde ülkemize çok daha fazla fayda sağlayacağız. Markalarımızın önünde engel olarak duran konulara yeni ekonomi yönetimi ile beraber hızla çözüm bulacağımızı inanıyorum. Karar alma süreçlerindeki hıza paralel olarak küresel ölçekte marka çıkarma hedefimizi de çok daha çabuk yakalayacağız.”

Endüstri 4.0 devrimi için seferberlik zamanı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu start alan yeni dönemde, kamu yönetiminde istenen dönüşümün sağlanmasının, kendilerinin 2023 için ortaya koydukları 25 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasını kolaylaştıracağını aktardı. Karasu, şu ifadeleri kullandı: “Güçlü siyasal yönetimlerin oluşturacağı dinamizmle birlikte karar verme süreçleri çok daha hızlanacak. Dünyada ‘Endüstri 4.0’ dediğimiz o devrimin sonuçlarını, ticaretimize yansımalarını görüyoruz. Hazır giyim endüstrimiz, yeniliklere ve teknolojiye uyum konusunda çok güçlü. TGSD olarak firmalarımızı bu dönüşüme teşvik ederken, mevzuatın günün koşullarına uydurulması gerekiyor.”