Gazete Vatan Logo

Külliye'de tarihi gün! Başkan Erdoğan'dan önemli mesajlar

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Başkanı Erdoğan TBMM Genel Kurulunda yemin etti. Erdoğan'ın yeminiyle birlikte, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı. Başkan Erdoğan yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yabancı devlet başkanlarının da katıldığı törende konuştu. Konuşmasında önemli mesajlar veren Erdoğan, cuma günü ilk kabine toplantısını yapacaklarını da duyurdu.

Külliye'de tarihi gün! Başkan Erdoğan'dan önemli mesajlar

24 Haziran'da Türkiye'nin yeni hükümet sisteminin ilk cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de yemin etti.
101 PARE TOP ATIŞI
Ardından Anıtkabir'i ziyaret etti ve Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu.
Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesine Süvari Birliği eşliğinde giriş yaptı, mehter marşlarıyla karşılandı. Külliye'ye girişi sırasında 101 pare top atılışı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Külliye'de göreve başlama töreninde konuştu.
"YÜRÜTME ORGANININ TÜM YETKİLERİYLE GELDİK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan törene gelenlere, seçimlerde kendisini destekleyenlere teşekkür etti.
"Seçimlerde dualarıyla destekleriyle şahsımızı bu göreve layık görenlere teşekkürler. 4 yıl sonra bir kez daha aynı duygularla amin diyorum. Rabbim nasip etti bir kez daha bu göreve geldik. Üstelik değişen yönetim sisteminin gereği olarak yürütme organının tüm yetkileriyle geldik. Rabbim yolumuzu aydınlatsın."
"81 MİLYONUN CUMHURBAŞKANIYIZ"
40 yılı aşkın süredir siyasetin içinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Hizmeti Allah rızası için hizmet için yaptık." dedi ve ekledi.
"Efendiliğe değil millete hizmetkar olmaya geldik. Geceli gündüzlü çalıştık. Milletimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Sadece bize oy verenlerin değil 81 milyonun tamamının Cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız."
"ÜLKEMİZE BEDELLER ÖDETEN SİSTEM GERİDE KALDI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bugün yeni bir başlangıç yaptığını söyledi.
"150 yıla yaklaşan demokrasi arayışımızın ve yaşadığımız denemelerin çok ötesinde yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Kaoslar sebebiyle ülkemize bedeller ödeten sistemi geride bırakıyoruz. Bundan sonra milletin doğrudan yetki verdiği ve hesap sormaya sahip olduğu yasama yürütme yürütecektir."
"MİLLETİMİZ ÖZGÜR İRADESİYLE BUNU SEÇTİ"
Siyaset hayatı boyunca vesayetten darbelere kadar her türlü sıkıntıyı yaşadığından bahseden Erdoğan sistemin neden gerekli olduğunu kısaca özetledi.
"Son 16 yılda ülkemizi 3,5 kat büyütürken sıkıntılar değişimin gerekli olduğunu gösterdi. Türkiye Osmanlı'dan beri tarihinde ilk defa yol ayrımında tercihini darbe veya zorlamalarla değil milletimizin özgür iradesiyle gerçekleştirmiştir. 16 Nisan halkoylamasıyla reforma destek veren milletime teşekkürler."
"ŞAHLANDIRMANIN SÖZÜNÜ VERİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Güçlü Meclis, güçlü Türkiye" mesajını da yineledi.
"Milletimize 95 yıllık cumhuriyetimizi yeni yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyoruz. Terör örgütlerinin en yoğun saldırılarına maruz kaldığımız dönemde tek bayrak, vatan, devlet demiştik. Rabiamızla göstermiştik. Bize düşen medeniyetimizin inşası için kaybettiğimiz zamanı geri kazanmak için çok çalışmaktır."
"HER ALANDA İLERİYE GİDECEĞİZ"
Erdoğan, "Vakit hedeflerimize daha kararlı yürüme vaktidir" diyerek 2023'ü hedeflerini gösterdi.
"Bismillah diyerek adımını attığımızın ilk imtihanı 2023 hedefleridir. Hiçbir ülkenin toplumun vesayete kurtarıcıya ihtiyacı olmadığına insanlığa lazım olan tek şeyin adalet ve işbirliği olduğuna inanıyoruz.Demokrasiden temel hak ve hürriyetlere kadar her alanda daha ileriye gideceğiz. Bizim gönül sınırlarımızın hududu yoktur. Şu manzara bunun genişliğinin en somut örneğidir."
"KABİNENİN İLK TOPLANTISI CUMA GÜNÜ"
Bu akşam kabinenin açıklanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:
"Yarın önce Azerbaycan'a ve KKTC'ye ilk ziyaretlerimizi yapacak. Çarşamba günü de NATO zirvesine gideceğiz. Cuma namazını mütakip kabinemizin ilk toplantısını gerçekleştireceğiz. Yeni dönemi de reform ve yenilenmenin adımlarını kabinemizle birlikte atacağız. Yeni yönetim sistemimizi sürekli geliştirerek ileriye taşıyacağız."
"KILAVUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ İRADE"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemin bürokrasi değil sürekli üreten bir sistem olacağını anlattı.
"Kılavuzumuz demokrasi ve milli irade olacak. Bu ülkede insanların herhangi bir sebepten ötürü dışlandığı dönemler bir daha geri gelmemek üzere geride kaldı. Önceliklerimizden biri güçlü köprüyle nereden geldiğini, nerede durduğunu ve nereye gitmek istediğinin şuurunda olacak nesiller olacaktır. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi yapacağız."
"KUTLAMA BÖLÜMLERİ İPTAL EDİLDİ"
Erdoğan, Tekirdağ'daki tren kazasına da değindi, kutlama bölümünün bu yüzden iptal edildiğini açıkladı.
"Eğitim ve kültür politikasına önem vereceğiz. Verdiğimiz sözlere uygun şekilde Türkiye'yi güçlendirmenin peşinde olacağız. Her birinize teşekkür ediyorum. Yurt dışından gelen tüm misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum. Tekirdağ'daki tren kazası nedeniyle törenimizin kutlama bölümlerini iptal ettik. Kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum."

Haberin Devamı

TÖRENE 10 BİN DAVETLİ KATILDI
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törene yurt dışından 22 ülkenin devlet başkanı katıldı. TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkanvekili ve TBMM Başkan Adayı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, eski TBMM Başkanları İsmail Kahraman, Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ile eşi Berna Yılmaz, Tansu Çiller, Yıldırım Akbulut, MİT Başkanı Hakan Fidan, yüksek yargı üyeleri, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, dini cemaatlerin liderleri, eski ve yeni dönem milletvekilleri, AK Parti genel başkan yardımcıları iş, spor ve bilim dünyasından çok sayıda ünlü isim, eski bakanlar ve milletvekilleri ile öğretmen, itfaiye eri, muhtar, esnaf, maden işçisi, diş hekimi gibi toplumun farklı kesimlerinden vatandaşlar yaklaşık 10 bin kişi katıldı.
Külliye'deki törene Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Oktay Demirören ve eşi iş adamı Kıvanç Oktay, Demirören Medya Grup Başkanı Mehmet Soysal da katıldılar.

Haberin Devamı

Davetliler için "özel rozet" de hazırlandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin minyatürü ay ve yıldızın yer aldığı, üzerinde "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni" yazılı turkuaz renkteki rozet, konuklara hediye edildi. Ayrıca üzerinde, "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni" yazan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin minyatürü ile Darphane tarafında özel bastırılan Başkan Erdoğan'ın ismi ve imzası ile bugünün tarihinin yer aldığı 1 lira da konuklara dağıtıldı. Konuklar, Başkan Erdoğan'ın Meclis'teki yemin törenini ve Anıtkabir ziyaretini tören alanına kurulan dev ekranlardan takip etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, büyük Türk bayrağı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük portresi asıldı.
KONUKLARA YAŞAM SUYU İKRAM EDİLDİ
Konuklara ikramlardan oluşan kumanya paketi dağıtıldı. "Abıhayat" (yaşam suyu) ismi verilen içerisinde mineralli su, mango, kavun, çubuk vanilya ile taze adaçayı yapraklarının bulunduğu soğuk içecek ikram edildi. Başkan Erdoğan, Külliye'ye gelmeden önce, Mehteran Birliği ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından bazı eserler seslendirildi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Armoni Mızıkası'nın yanı sıra TSK Mehteran Takımı ile TSK Tarihi Birlik de programda hazır bulundu.Görevli ve davetlilerle yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı törene öğretmen, itfaiye eri, muhtar, esnaf, maden işçisi, diş hekimi gibi toplumun farklı kesimlerinden vatandaşlar da davet edildi.
YABANCI BASINDAN YOĞUN İLGİ
Törene ayrıca Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya'dan soydaş ve akraba toplulukların siyasi ve dini temsilcileri de iştirak etti. Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'nde, ulusal basının yanı sıra çok sayıda yabancı basın mensubu da yer aldı. Gazeteciler kendileri için ayrılan locadan töreni takip etti. Erdoğan'ın konuşma yaptığı kürsünün sağında dini temsilciler ve gençler, sol tarafında ise bilim insanları yer aldı.Törenin başında, Başkan Erdoğan'ın hayat hikayesinin yer aldığı İngilizce altyazılı sinevizyon gösterisi izlendi.

Haberin Devamı