Gazete Vatan Logo

İlk otonom kamyon ile hedef sıfır kaza

Kazaların yüzde 90’ının sürücü hatasından kaynakladığını açıklayan Volvo Trucks, dünyanın ilk sürücüsüz gidebilen kamyonunu üretecek. Marka, kazaların önüne geçmeyi hedefliyor

İlk otonom kamyon ile hedef sıfır kaza

Otomotiv devleri son 5 yılda otonom otomobiller için 50 milyar euroluk yatırım yaparken, ‘sıfır kaza’ hedefiyle yola çıkan Volvo’dan bu kez sürücüsüz gidebilen kamyon hamlesi geldi. Volvo Trucks, dünyanın ilk otonom kamyonunu 2020 yılı sonrasına yetiştirmek için harıl harıl çalışıyor.

İsveç’in Göteborg şehrinde tanıtılan otonom teknolojisinin ağır kamyonda çığır açması bekleniyor. Volvo Trucks Başkan Yardımcısı Helene Mellquist, kazaların yüzde 90’ında insan faktörünün, yüzde 10’unda da aracın sorumlu olduğuna dikkat çekerek, “Volvo Trucks’ın hedefi sıfır kaza. Sürücüsüz gidebilen kamyonlarımız ilk etapta madenlerde, çöp toplamada, limanlarda kargo taşımasında, özel otobanlarda kullanılabilecek” diye konuştu.

Şirket şu an otonom teknolojisini çöp kamyonlarında test ediyor. Sürücüsüz çöp kamyonu yeni bir alanda ilk kez kullanıldığında sensörler ve GPS teknolojisi yardımıyla yerleşik sistem rotayı sürekli olarak izliyor ve haritalandırıyor. Kamyon daha sonra aynı alana girdiğinde, hangi yolun tam olarak takip edeceğini ve hangi çöp kutusunda durması gerektiğini biliyor.

Haberin Devamı

En dikkatlisi pilot, en dikkatsizi şoför

Volvo Trucks’ın yaptığı ‘Hangi profesyoneller işlerini yaparken sorumlu davranıyor?’ anketinde kamyon şoförleri son sırada yer aldı. 2 milyon kamyon şoförünün bulunduğu Güney Kore’de gerçekleştirilen araştırmaya göre, uçak pilotları yüzde 92’lik oranla işlerinde en sorumlu kişiler çıktı. Pilotları yüzde 91’lik oranla tren makinistleri, yüzde 84’le doktorlar, yüzde 83’le öğretmenler, yüzde 82’yle bankacılar, yüzde 67 ile inşaatçılar ve yüzde 54 ile kamyon sürücüleri izliyor. Ankete katılanların yüzde 88’i kamyonların yollar için risk oluşturduğunu söylüyor. Yapılan bir başka çalışmada da Koreli ailelere ‘Çocuklarınızın başına gelmesinden en çok korktuğunuz şeyler’ sorulurken, ‘trafik kazası’ cevabı ilk sırayı alıyor.