Gazete Vatan Logo

5 günde 270 bin ev sahibi ‘imar barışı’ için başvurdu

İmar Barışı’na başvuru yağıyor. 8 Haziran’dan itibaren geçen 5 günlük sürede 270 bin bağımsız birim için barış girişimi yapıldı. Bakan Özhaseki, bundan sonra kaçak yapı yapanlar ve göz yumanlar için 1 yıl hapis cezası getirileceğini söyledi.

5 günde 270 bin ev sahibi ‘imar barışı’ için başvurdu

Türkiye genelindeki 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen ve ‘imar barışı’ olarak da bilinen ‘Yapı Kayıt Belgesi’ne başvuru 8 Haziran’dan bu yana 270 bine çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘İmar Barışı’yla ilgili açıklamalarda bulundu.

İlk tahmin ettikleri rakamları yakaladıklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Tespitlerimiz doğruydu. 26.5 milyona yakın bağımsız birim var, imara aykırılık, mülkiyet ve başka sorunları olan bina sayısı da 15 milyona yakın. Çözüm hususunda doğru adım attık. İmar yasası, kentsel dönüşümü hızlandıracak yasalar da hazırdı ama seçim kararı nedeniyle geriye bırakıldı. Yapı Kayıt Belgesi’yle yola çıktık. Belediyelerle, devletle kavgalı olmaktan bıkmış vatandaş. Bütün bunları sona erdirecek yasa geldi ve müthiş bir memnuniyet var. İnternet ve il müdürlüklerine binlerce vatandaş geliyor. 3-4 gün oldu ve 270 bin bağımsız birim devletle barışmak için girişim yapmış durumda” diye konuştu. Özhaseki, imar barışından gelecek geliri kentsel dönüşümde kullanacaklarını, yılda 500 bin konut yapmayı planladıklarını söyledi. Yapı Kayıt Belgesi için başvurular 31 Ekim’e kadar sürecek. Belge almaya hak kazananlar Ramazan Bayramı’ndan sonra ödemeye başlayacak. Ödemeler, 31 Aralık’a kadar devam edecek.

Haberin Devamı

Kaçak yapıya 1 yıl hapis cezası var

Bakan Özhaseki, ‘İmar Barışı’nın kaçak yapılara yol açacağı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine şu yanıtı verdi: “Haklılık payı var, yok diyemeyiz. Geriye dönük bakıldığında, çeşitli dönemlerde 13 tane imar affı çıkmış, böyle olunca partilerden eleştiri gelmiyor ama haliyle bir korku, tedirginlik yaşanıyor. ‘Acaba kötü yapılaşmanın önünü açar mı, hızlandırır mı?’ diye düşünülüyor. Hayır bu olmaz. Bunun teminatı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği karardır. İmara aykırı yapı yapana, yaptırana, kamu hizmeti getiren kamu görevlilerine hapis cezası var. Eskiden çok uygulanmamış ama vatandaş Yargıtay’a müracaat etmiş, ‘hükmü erteleme için’ ama Yargıtay ‘Yatmak zorundasın’ demiş. Yapan, yaptıran, göz yuman en az 1 yıl hapis yatacak.”

Haberin Devamı

Behçelievler’de ‘barış’ bürosu

Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından başlatılan ‘İmar Barışı’ süreciyle ilgili vatandaşı bilgilendirmek için Bahçelievler belediyesi tarafından hizmet bürosu kuruldu. Vatandaşın işini kolaylaştırmak için Çobançeşme’de kurulan ‘İmar Barışı Bürosu’nda beşi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, dördü belediyeden olmak üzere toplam 9 teknik personel görev yapıyor.
Bahçelievler’deki yapı stokunun en az 3’te 1’inin yasa kapsamına girdiğini değerlendirdiklerini belirten Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu; “Yasa yürürlüğe girer girmez oluşturduğumuz büromuza ilk 3 günde yaklaşık bin vatandaşımız müracaat etti. İşyeri ve konutlarda imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen imar barışı için başvurularını yapacak vatandaşlarımız zaman kaybetmeden İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz bünyemizde oluşturduğumuz büromuza gelsinler. Yasadan yararlanmak isteyen hemşehrilerimize, büromuzdaki arkadaşlarımız tarafından her türlü teknik ve hukuki bilgiler verilecektir” dedi.

Haberin Devamı