Gazete Vatan Logo

Dünyayı ayağa kaldıran vahşet

Malatya'da İncil dağıtan Zirve yayınevine yönelik kanlı saldırı, tüm dünyada tepki yarattı.

Geçmişteki hayaletler geri geldi


NYT: TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİNDEN GELEN HAYALETLERİ

New York Times ise, Malataya'da bir zamanlar yoğun bir Ermeni nüfusu olduğunu ancak Doğu Türkiye'deki Ermenilerin ya ayrılmaya zorlandığını yada "Ermeni soykırımı"na kurban gittiğini öne sürdü.

Son milliyetçi saldırılar için "Türkiye'nin geçmişinden gelen hayaletler" nitelemesini yapan gazete, Mehmet Ali Ağca ve Hrant Dink'in Malatalyalı olduklarına işaret etti. Gazete, "Türk toplumunda değişim başladı ve ülkenin milliyetçi kanadı giderek artan bir biçimde şiddete başvuruyor" görüşünü dile getirdi.

FT: TÜRKİYE'DE ÖZGÜRLÜKLER KIRILGAN

Ekonomi gazetesi Financial Times ise, Malatya'daki saldırının Türkiye'nin "etnik gerilimlerini daha fazla alevlendirebileceği" yorumunu yaptı. Uğur Kaymaz davasının sonucuna da dikkat çeken gazete "Bu iki gelişme Türkiye'deki dini ve diğer özgürlüklerin kırılgan özeliğine işaret ediyor" diye yazdı.

TELEGRAPH: IRAK'TAKİ TATİKLERİ İTHAL EDİLİYOR KAYGISI

Diğer İngiliz gazetesi The Daily Telegraph, "İslamcı köktendinciler, Irak'taki dindaşlarının kullandıkları taktiklerini ithal etmekte olmalarından kaygı var" ifadesini kullandı.

Gazete, "Saldırının, laikliğin, İslam'ın ve milliyetçiliğin kuvvetli güçleri arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde meydana geldiği" değerlendirmesini yaptı.

INDEPENDENT: KURBANLARIN ELLERİ BAĞLANIP BOĞAZLARI KESİLDİ

Independent gazetesi de Zirve Yayınevi saldırıya maruz kalan kurbanların ellerinin ve ayaklarının bağlandığını, boğazlarının kesilerek öldürüldüklerini yazdı. Haberde, kurbanlardan ikisinin Türk, birinin de 2003'ten bu yana Türkiye'de yaşayan bir Alman olduğu vurgulandı. Malatya'nın bir milliyetçilik yuvası olduğunu ve 1981 yılında Papa İkinci Jean Paul'e suikast girişimde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın da memleketi olduğunu belirtti.

D.WELLE: DÜNYANIN GÖZÜ MALATYA'DA

"Dünyanın gözü Malatya'da" başlığını kullanan Alman Deutsche Welle de yayınevinin çeşitli gruplardan tehdit aldığını belirterek Almanya ve Avrupa Konseyi'nin saldırıyı kınadıklarını kaydetti.

EL PAİS: SALDIRI ERDOĞAN İÇİN HASSAS BİR ORTAMDA OLDU

Aşırı milliyetçi grupların kısa bir süre önce yayınevini protesto ettiklerini kaydeden İspanyol El Pais de, saldırının "Saldırının, Erdoğan hükümeti için hassas siyasi ortamda, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi gerçekleştiği"ne dikkat çekti.

LA TİMES: TÜRKİYE'NİN AZINLIKLARA YÖNELİK TUTUMU ENDİŞE KAYNAĞI

ABD'li Los Angeles Times ise, saldırının Türkiye'deki ufak Hıristiyan toplumunda "şok dalgaları" yarattığını belirterek "Türkiye'nin, kendi dini ve etnik azınlıklarına karşı bazen takındığı tutumu Batı hükümetleri için sürekli bir endişe kaynağıdır. Hükümet, resmen tölerans tavsiye ederse de tarihi olarak aşırı milliyetçi grupları frenlemedi" yorumunu yaptı.

TIMES: İNCİL YAYINCISI HIRİSTİYANLARIN GIRTLARI KESİLDİ

İngiliz Times gazetesi, Malatya'da İncil yayınlayan bir kitabevindeki Hıristiyanların gırtlaklarının kesildiğini belirterek olayın yaşandığı Malatya'nın muhafazakar bir Doğu ili olduğunu yazdı. Türkiye'de inanç değiştirmeye çalışmanın yasa dışı olmadığını belirten gazete ancak bunu yapanların sert bir tepkiyle karşılandığını kaydetti.

BBC: HIRİSTİYAN AZINLIKLAR BASKILARDAN YAKINIYOR

Türkiye'de yükselen bir milliyetçilik dalgasının bulunduğunu belirten İngiliz yayın kurumu BBC ise, "Hıristiyan azınlıkları, baskı ve tacizlerden yakınıyorlar" ifadesini kullandı. BBC, Mehmet Ali Ağca'nın Malatya'lı olduğunu anımsatırken "Malatya çok milliyetçi bir kent" dedi.

LE MONDE: GEÇMİŞTE ÖLÜM TEHDİTLERİ ALMIŞLARDI

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Monde ise, İncil'i dağıtan bir yayınevinde boğazları kesilmiş üç kişinin bulunduğuna dikkat çekerek yayınevi müdürünün geçmişte ölüm tehditleri aldıkları açıklamalarına yer verdi.

GUARDIAN: TÜRKİYE'DEKİ DİNİ AZINLIKLARA SON SALDIRI

Bir başka İngiliz gazetesi Guardian da Hıristiyanlığa geçen iki Türk ve bir Almanın Malatya'da öldürüldüğünü yazdı. Haberde saldırının, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden iki ay sonra gerçekleştiği ve Ağca'nın da Malatyalı olduğu hatırlatıldı.

ABC: ÜÇ MİSYONER ÖLDÜRÜLDÜ

İspanyol ABC gazetesi de "Bir yayınevindeki saldırıda üç misyoner öldürüldü" başlıklı haberinde yayınevinin geçmişte tehditler aldığını belirterek Hizbullah'ın olaydaki olası rolünün araştırıldığını belirtti.

Haberin Devamı