Gazete Vatan Logo

Dağa, taşa patlayıcı döşemişler!

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlenen, stratejik öneme sahip Burseya Dağı’na tuzaklanan patlayıcılar, uzman ekiplerce tek tek imha ediliyor

Dağa, taşa patlayıcı döşemişler!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yürütülen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden arındırılan Burseya Dağı’nda örgüt mensuplarınca tuzaklanan patlayıcılar, uzman ekiplerce temizleniyor. Terör örgütü PYD/PKK mensuplarının yaklaşık 4 yıl boyunca işgal ettiği beton blok ve tünellerle adeta kaleye dönüştürülen dağda, Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Timi (METİ), özel eğitimli köpeklerle aralıksız çalışıyor.

Tek tek taranıyor

Aralarında anti tank mayınları ile cep telefonu ve telsiz gibi cihazlar yardımıyla uzaktan kontrol sağlanabilen el yapımı patlayıcıların da bulunduğu mühimmatı imha eden ekipler, arama tarama çalışmaları sırasında patlayıcı tespit detektörleri ve sinyal kesici jammer da kullanıyor. Dağın farklı noktalarına tuzaklandığı belirlenen patlayıcılar, bölge güvenliği sağlandıktan sonra kontrollü infilak ettiriliyor. Özellikle askeri birliklerin geçiş güzergahlarına tuzaklanmış patlayıcıların imhası sürerken, bölgede bol miktarda yabancı menşeli anti tank mayını bulunması dikkati çekiyor. n Soner KILINÇ AA

Haberin Devamı

Kude köyü de temizlendi

Zeytin Dalı operasyonu kapsamında dün Kilis-Hatay hattının Suriye kesimindeki Şeyh Horoz bölgesi ve çevresinde tespit edilen terör örgütü PYD/PKK’ya ait hedefler, Fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar ve tanklarla ateş altına alındı. TSK ve ÖSO, Afrin’in kuzeybatısındaki Raco beldesine bağlı Kude köyünü PYD/PKK’dan kurtardı. Böylece harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 36’sı köy, 3’ü köy altı yerleşim ve 14’ü stratejik dağ veya tepe olmak üzere 54 nokta örgütten temizlenmiş oldu.
MEHMETÇİK BURSEYA DAĞI’NI TEMİZLİYOR
Zati mayın avında
METİ görevlilerinin çalışmalarına mayın arama köpeği 5 yaşındaki “Zati” de destek veriyor. Özellikle mayınların bulunmasında başarılı olan “Zati”, bugüne kadar onlarca mayının yerini tespit ederek, ekiplerin işini kolaylaştırdı.
Yasaklı kara mayınları
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden arındırılan bölgelerde Ottawa Antlaşması ile kullanımı yasaklanan çok sayıda anti-personel mayını ele geçirildi. Tespiti zor olan anti-personel mayınları, bölgede yaşayan sivilleri tehdit ediyor. TSK ve ÖSO birliklerine, yasaklanan mayınla zayiat verdirmeyi hedefleyen kanlı örgütün, insani hiçbir hassasiyeti olmadığı da bir kez daha ortaya çıkmış oldu.
Böyle imha ediliyor
Burseya’da yaklaşık 4 kilogram ağırlığındaki el yapımı patlayıcının detektörler yardımıyla yerinin tespit edilmesinin ardından bomba imha ekipleri bölge güvenliğini sağladı. İncelemenin ardından el yapımı patlayıcının imhasına karar veren uzman ekip, bölgeyi boşalttıktan sonra zamanlamalı fitil kullanarak el yapımı patlayıcıyı kontrollü infilak ettirdi.
Kude köyü de temizlendi
Zeytin Dalı operasyonu kapsamında dün Kilis-Hatay hattının Suriye kesimindeki Şeyh Horoz bölgesi ve çevresinde tespit edilen terör örgütü PYD/PKK’ya ait hedefler, Fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar ve tanklarla ateş altına alındı. TSK ve ÖSO, Afrin’in kuzeybatısındaki Raco beldesine bağlı Kude köyünü PYD/PKK’dan kurtardı. Böylece harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 36’sı köy, 3’ü köy altı yerleşim ve 14’ü stratejik dağ veya tepe olmak üzere 54 nokta örgütten temizlenmiş oldu.
26’ncı günde 1485 terörist!
‘Zeytin Dalı Harekatı’nın 26’ncı gününde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1485’e yükseldi.
1200 korucu ve asker katılıyor
Diyarbakır’ın, Kulp, Silvan, Hazro ve Lice ilçelerinde PKK terör örgütüne yönelik 1200 asker ve güvenlik korucusunun katıldığı büyük bir operasyon başlatıldı. İnsansız hava araçları (İHA) ve helikopterlerin de kullanıldığı operasyon kapsamında ilçelerin ve köylerin yollarında, güvenlik noktaları oluşturuldu. Operasyon düzenlenen bölgede halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması ve sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla 71 kırsal mahalle ve bağlı 106 mezrada sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
S-400’de ikinci parti anlaşması
Rus medyası, Türkiye’nin Rusya ile ikinci parti S-400 anlaşması için masaya oturduğunu öne sürdü. “Komsomolskaya Pravda” gazetesindeki haberde, “Elimize geçen bilgilere göre Rusya ile Türkiye 2020 yılında ikinci bir S-400 anlaşmasının altına imza atacak. Bunun görüşmeleri taraflar arasında devam ediyormuş. Üstelik ikinci parti S-400 füzeleri daha kısa sürede, 2021 yılında teslim edilecekmiş. İkinci füze anlaşmasında ayrıca ortak üretim konusu ilk anlaşmadan daha ciddi bir şekilde masada bulunuyormuş” satırlarına yer verildi. Türkiye’nin Rusya’dan 2.5 milyar dolara satın almak için anlaştığı S-400 uzun menzilli füze sistemlerinin ilk partisinin 2020’de teslim edilmesi bekleniyor.
İHA’lara brandalı önlem
Terör örgütü mensuplarınca kazılan bazı sığınakların İHA’lar tarafından tespitinin önlenmesi için girişlerinin ağaç altlarına yapıldığı, ayrıca üzerlerinin naylon branda ile kapatılarak kamufle edildiği ortaya çıktı. Ayrıca bölgeye kurulan çok sayıda bubi tuzağı da görüntülendi.
Yaralı terörist sorguya alındı
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Af-rin kırsalında ilerleyen komandolar, terö-ristlerden temizlenen bölgede PYD/PKK’lı bir teröristi yakaladı. 20 yaşlarındaki yaralı terörist, sorgulanmak üzere jandarma ekip-lerine teslim edildi. n Erdal TÜRKOĞLU AA
‘Ellerim iyileşsin döneceğim’
Zeytin Dalı Harekatı’nda yaralanan Uzman Çavuş Yasin Yalçın, Gaziantep’te hastanedeki tedavisinin tamamlanmasının ardından Karabük’teki baba evine geldi. Annesi Necla ve babası Adil Yalçın ile Karabük’e gelen Yasin Yalçın’ı, aralarında AK Parti Karabük İl Başkanı İsmail Altınöz’ün de bulunduğu çok sayıda kişi kent girişinde karşıladı. Afrin’de şehit edilen Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Ömer Bilal Akpınar ile aynı yerde olduğunu ifade eden Yalçın, “Aynı yerde gazi olduk. 3-5 metre aramız vardı, aynı yerde oldu. Durumum çok şükür, buna da şükür iyiyim. Ellerim iyileşsin geri döneceğim” dedi. n Ersin TURAN AA
Şimdi de ‘tavuk hırsızı’ yalanı!
PYD/PKK, kara propagandada sınır tanımıyor. Farklı bölgelerde vurulan sivilleri Afrin’deymiş gibi gösteren örgüt yandaşları, bu kez de Esad askerlerinin Hama’da yaptığı hırsızlığı da TSK yapmış gibi sunmaya çalıştı. “Türk askerinin tavuk hırsızı olduğu” yalanıyla servis edilen fotoğrafın, 19 Mayıs 2014’te “Esad ordusunun askerleri hırsızlık yapıyor” başlıklı bir haberde kullanıldığı ortaya kondu.
Teröristlere gidiyordu!
HATAY’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda, Suriye’de bulunan PYD/YPG’li teröristlere götürüldüğü belirlenen 202 kamuflaj ve 20 çift ayakkabı ele geçirildi. Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, şu bilgileri verdi: Cilvegözü’nde YPG üniformaları yakaladık. El koyduk ve bakanlığa yazısını yazdık. Yük içine gizlenen 202 kamuflaj ve 20 ayakkabıya el koyduk. Bu üniformaların Suriye tarafında YPG terör örgütü militanları ve SDG tarafından kullanılan kamuflajlar olduğunu belirledik. Bu olayla ilgili soruşturmamız devam ediyor.
Suriye’de kim kime karşı kim kiminle
Hafta sonu Suriye’de önce İran’a ait insansız hava aracının, ardından da İsrail ordusuna ait F-16’nın düşürülmesi, Suriye’deki çok taraflı çatışmanın daha da alevlenmesi riskini beraberinde getirdi. Peki 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında kim kime karşı, kim kimin yanında? İşte Deutsche Welle Türkçe’nin değerlendirmesine göre Suriye’deki ittifaklar ve itilaflar...
Rusya muhaliflere karşı, Esad ile müttefik
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Eylül 2015’te Suriye lideri Beşar Esad’ın yanında iç savaşa müdahil olması, muhalifleri nüfuz kaybına uğrattı. İran ve Türkiye ile birlikte İdlib, Doğu Guta ve Suriye’nin güneydoğusunda muhaliflerin hakim olduğu bölgelerde ateşkes sağlanması için girişimlerde bulunan Rusya, aynı zamanda şu günlerde rejim birliklerinin İdlib’de muhaliflere karşı yürüttüğü operasyona da destek veriyor.
Türkiye YPG’ye karşı ÖSO ile müttefik
Türkiye bugüne kadar Suriye’de rejime karşı muhalifleri destekledi ve Esad’ın görevini bırakmasından yana tutum belirledi. Ancak rejim değişikliği uzun zaman önce Türkiye’nin önceliği olmaktan çıktı; halihazırda önemli olan Suriye’nin kuzeyinde güç kazanan YPG’nin nüfuzunu azaltabilmek. Rusya Türkiye’nin ÖSO ile yaptığı Afrin operasyonuna ses çıkarmıyor. Ancak Suriye rejimi, YPG’nin kendi kontrolündeki bölgeleri kullanmasına izin veriyor.
ABD DEAŞ’a karşı, YPG ile müttefik
ABD DEAŞ’a karşı mücadelede YPG’yi önemli bir aktör olarak görüyor. Suriye ve Irak’ta DEAŞ’a karşı büyük ölçüde zafer sağlanmış olsa da ABD YPG ile işbirliğini sürdürüyor. Türkiye’nin Afrin operasyonunu ABD askerlerinin konuşlandırıldığı Münbiç’e doğru genişletmesi halinde, NATO üyesi iki ülkenin kar-şı karşıya gelme tehlikesi bulunuyor. Aynı zamanda rejim birliklerinin Suriye’nin doğusunda Kürtleri hedef alması ABD ile Suriye rejimi arasında da bir çatışma riskini de doğurdu. ABD ile İran ve Rusya arasında da bir çatışma meydana gelmesi ihtimaller dışında görülmüyor.
İsrail İran’a karşı, İran Esad’la müttefik
İsrail uzun zamandır Suriye’de İran devrim muhafızlarının yanı sıra Tahran yanlısı milislerin de varlık göstermesi nedeniyle teyakkuzda. İsrail’i özellikle Lübnan Hizbullahı milislerinin Suriye’nin güneydoğusundaki Golan Tepelerini kontrol altına alması ve İran’ın yardımıyla bölgede uzun menzilli füzeleri konuşlandırması ihtimali korkutuyor. İsrail Hava Kuvvetleri Hizbullah’ın silah konvoylarını ve İran hedeflerini yüzlerce kez hedef aldı. Rusya bugüne kadar İran ve Hizbullah’la birlikte rejim güçlerinin yanında yer almasına karşın, İsrail’in bu hedeflere yönelik saldırılarına ise göz yumdu.
Halep koridoru YPG’ye açık
BBC’ye göre Suriye hükümeti, Kürtlerin liderliğinde Türkiye’nin Afrin’e yönelik akınına karşı savaşan güçlere bugüne kadar “sınırlı bir destek” verdi. YPG’liler Esad’ın yalnızca Afrin’in güneyinde bir “insani koridora” izin verdiğini ve buradan Afrin’deki siviller ve savaşçılara gıda ve ilaç gönderildiğini söylüyor. Fakat hükümetin kontrolündeki bu koridor bir “insani koridorun” ötesinde. Afrin’e ulaşmanın tek yolu olan bu koridor, ilerleyen Türk askerlerine karşı durmak isteyen Kürt savaşçıları dış dünyaya bağlayan hayat kurtarıcı bir işlev görüyor. Gönüllü YPG’liler, doktorlar, diplomatlar, Iraklı Kürt milletvekilleri ve yabancı gazeteciler geçtiğimiz haftalarda bu rotayı kullanarak bölgeye geldi.

Haberin Devamı