Gazete Vatan Logo

Furkan Vakfından DEAŞ ve El Kaide çıktı

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfına yönelik soruşturmada "vakıf" adı altında faaliyet gösteren örgütün, DEAŞ ve El Kaide ile bağlantıları ortaya çıkarıldı.

Furkan Vakfından DEAŞ ve El Kaide çıktı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, "vakıf faaliyeti adı altında kuruluş amacı dışında anayasal düzene karşı fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek kamu güvenliğine karşı faaliyet yürütme ve suç örgütü" iddiasıyla Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı yönetici ile sorumluları hakkında başlatılan soruşturmada yeni bilgilere ulaşıldı.

Buna göre, vakfın başkanı Alparslan Kuytul tarafından bir suç örgütü kuruldu. "Vakıf" adı altında faaliyet gösteren örgütte hiyerarşik yapı oluşturuldu. Bu yapıda Kuytul'un dışındaki üyeler, "Hocalar" olarak tanımlandı.

Hiyerarşik yapıya göre, örgütün en alt kademesinde "Sorumlu" olarak nitelendirilenler bulunuyor. Kuytul'un talimatları, "Hocalar" ve "Sorumlu" grupları arasında örgüt üyelerine ulaştırıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı araştırmada, örgütün ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerini hedef aldığı tespit edildi. Buna göre, örgüt, üye kazanmak için hedef aldığı öğrencilerin vakfa ait yurtlarda kalmalarını sağladı.

Haberin Devamı

Beyin yıkama taktiği uygulandı

Örgütün ideolojisi doğrultusunda sözde "cihat" fikirleri tebliğ edildi. Yurtlarda kalanlara savaş görüntüleri izlettiren örgüt, devlete karşı isyan, ayaklanma içerikli kitapların okutulmasını sağlayarak beyin yıkama taktikleri uyguladı.

Halkın dini duygularını istismar ederek bağış toplayan vakıf, gelirini bu bağışlardan sağladı. Gelirinin büyük kısmının kayıt dışı olduğu belirlenen vakfın, sahte makbuzlar düzenleyerek dolandırıcılık yaptığı da tespit edildi. Toplanan bağışlar, vakfın resmi kayıtlarına aktarılmadan örgüt faaliyetlerinde kullanıldı.

Burs ödemeleri için açılan ve öğrencilerde bulunması gereken banka hesap cüzdanları da vakfın merkezindeki aramada ele geçirildi. Burs ödemeleri düzenli olarak banka hesaplarından çekilerek örgüte aktarıldı. "Vakıf faaliyeti" adı altında toplanan kurban derisi ve kurban etlerinin de kayıt dışı satışı yapılarak örgüte mali kaynak sağlandı.

Vakfa ait kaçak olduğu belirlenen yurtlarda çocuklara yönelik cinsel istismar suçunun işlendiğine dair şikayetler alındı.

Haberin Devamı

DEAŞ'e katılmak isteyenler yurtlarda kaldı

Öte yandan, Adana Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmayla örgütün DEAŞ ve El Kaide ile bağlantıları da ortaya çıkarıldı.

Terör örgütü El Kaide'ye yönelik operasyonlarda tutuklanan D.D'nin vakfa sürekli geldiği, R.B. adlı tutuklunun da vakıf yurtlarında ders verdiği tespit edildi.

Geçen yıl nisan ayında yapılan izinsiz gösteride yer alan bir kişinin de DEAŞ üyesi olduğu ortaya çıktı.

DEAŞ'a katılmak üzere Türkiye'ye gelenler, vakfa ait yurtlarda barındırıldı. Söz konusu kişiler, vakfın izinsiz gösteri ve yürüyüşlerinde yer aldı.

Kuytul'un, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine destek oluşturacak konuşmalarının yanı sıra Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı aleyhindeki propagandası da vakıf ve örgüt üyeleri aracılığıyla internet ortamına aktarıldı. Kuytul'un PKK başta olmak üzere terör örgütlerine destek verdiği de soruşturma sonucu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Soruşturma doğrultusunda "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgütün faaliyetleri kapsamında dini inanç ve duyguların istismar edilmesi ve vakıf tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik" suçlarından da işlem yapıldı.

Vakfa yönelik operasyon

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, "vakıf faaliyeti adı altında kuruluş amacı dışında anayasal düzene karşı fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek kamu güvenliğine karşı faaliyet yürütme ve suç örgütü" iddiasıyla Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı yönetici ile sorumlularının aralarında yer aldığı zanlılar hakkında gözaltı kararı verilmişti.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, 30 Ocak'ta 33 adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, kurucu başkan Alparslan Kuytul'un da aralarında bulunduğu 28 vakıf yöneticisi ve üyesi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen 28 zanlıdan aralarında vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul'un da bulunduğu 5'i tutuklanmıştı.

Vakfın genel merkezinin bulunduğu binadaki aramalarda kasa ve dolapta kayıt dışı olduğu belirlenen 364 bin lira ele geçirilmişti.

Haberin Devamı

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfına mahkemece kuruluş amaçlarına aykırı faaliyetleri nedeniyle kayyum atanmıştı.

Darbe girişimini destekleyen açıklamalara dava

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfının kurucu başkanı Alparslan Kuytul hakkında daha önce yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından iki ayrı iddianame hazırlanmıştı.

Adana 2. ve 22. Asliye Ceza mahkemelerince kabul edilen iddianamelerde Kuytul için 7 yıl hapis cezası istenmişti. Adana 2. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Kuytul'un video paylaşım sitesinde 1 Temmuz 2016'da yayınlanan konuşmasında Cumhurbaşkanına hakaret ettiği belirtilmişti.

Adana 22. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede de Kuytul'un vakfa ait sosyal paylaşım sitelerine yüklenen görüntülerinde, FETÖ'nün darbe girişimini destekler mahiyette açıklamalar yaptığı bildirilmişti.

İddianamede, Kuytul'un, konuşmalarında darbe girişimi sonrası tutulan demokrasi nöbetlerine de tepki gösterdiği, "Demokrasi dediğiniz zaman tüm haramları da kabul etmiş oluyorsunuz. Ben söylüyorum, kim demokrasi için sokaklara çıkarsa gayri İslami bir düzeni savunmuş olur. Bunun da hesabını Allah'a verir." sözleriyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği kaydedilmişti.