Gazete Vatan Logo

Kadına tehdide kelepçe geliyor

Aile Bakanı Kaya, kadına şiddetin önlenmesi için atılacak yeni adımları anlattı: Adam Seni öldürüp, keseceğim diyorsa ona mutlaka kelepçe takılmalı...

Kadına tehdide kelepçe geliyor

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Bir adam, ‘Seni öldürüp, keseceğim’ diyorsa ona mutlaka kelepçe takılmalı” dedi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaya, kadına yönelik şiddetle ilgili soruya “Kadına yönelik şiddetle mücadelede koruyucu ve önleyici hizmetlerin artırılması ve iyi hal indiriminin kalkması için çalışıyoruz” dedi.

Kelepçe 600’e çıkıyor

Kaya, “Şiddet uygulamış kişilerle ilgili teknik takip sistemi var. Kelepçe uygulamasında sayı 30’du bunu 600’e çıkaracağız. İl sayısını da 2’den 6’ya çıkardık. Önümüzdeki dönem artırmak için çalışacağız” dedi. Tüm kamu ve kuruluşlarla bu konudaki çalışmaların artırılması gerektiğini ifade eden Kaya, “Özellikle can güvenliği riski olan vakalarda kelepçe uygulamasının artık zorunlu yapılması gerekiyor. Bir adam, ‘Ben seni öldüreceğim, keseceğim, doğrayacağım’ diyorsa bu adama mutlaka kelepçe takılmalı” dedi.

Kadın konukevleri artacak

Sayıları 68’e ulaşan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin 2018’de 81 ile yaygınlaştırılacağını belirten Kaya, kadın konukevlerinin sayısının sivil toplum kuruluşu ve belediyelere ait olanlarla birlikte 137’ye ulaştığını belirterek, şunları söyledi: Nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyeler ve büyükşehir belediyelerinin kadın konukevi açma zorunluluğu var. Bundan sonra yaptırım uygulayacağız. İçişleri Bakanlığı üzerinden belediyelerimize ilk yazılar gitti. Bundan sonra da süreci yakından takip edeceğiz.

Haberin Devamı

Şiddet haberine karşıyız!

Şiddete karşı sıfır tolerans” ilkesiyle çalışmalarını yürüttüklerini belirten Kaya, gerekli mevzuat düzenlemelerini yaptıklarını, uygulama noktasında Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve medya ile birlikte çalışmaların devam edeceğini vurguladı. Şiddet haberlerinin, “şiddeti azaltıcı” etkisinin bulunmadığını belirten Kaya, haberlerin veriliş biçiminin ve dilinin çok önemli olduğuna işaret etti. Kaya, “Reyting kaygısıyla şiddet haberlerinin özellikle vahşet içeren haberlerin verilmesine karşıyız. Bu konuda ben tüm medya temsilcilerinden de aynı hassasiyeti bekliyorum. Bu ay içinde RTÜK ile ve bütün kanalların genel yayın yönetmenleriyle bir toplantı planlıyoruz. Reyting kaygısıyla kadına yönelik şiddeti çevirip çevirip kötü bir şekilde vermenin yararı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

103 faile öfke tedavisi

Kadın konukevlerinin yüzde kaçının dolu olduğuna ilişkin bir soru üzerine Kaya, geçen sene yaklaşık 3 bin 700 kadına hizmet verildiğini aktardı. Bakanlık olarak bütün şiddet, istismar davalarına müdahil olduklarını, davaları titizlikle takip ettiklerini söyleyen Kaya, sonrasında da mağdurlara destek verdiklerini ifade etti. Kaya, sözlerine şöyle devam etti: Şiddet uygulayan failin öfkesini kontrol etmesine yönelik psikolojik tedavi destek mekanizmasını devreye soktuk. Ankara’da pilot uygulamamızdan gördüğümüz kadarıyla başarılı oldu. Önümüzdeki dönemde Sağlık Bakanlığımızla da iş birliği içerisinde destek mekanizmasını 81 ile yaygınlaştıracağız.

Pilot uygulama kapsamında 103 faile öfke kontrolü tedavisi desteği verildiğini anlatan Kaya, uygulamayı failin isteğine bağlı yaptıklarını ancak gelecek dönemde çalışmanın farklı yürütülebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ailede şiddet söz konusuysa çocuklara da koruma kararının olması gerektiğinin altını çizen Kaya, bu konudaki çalışmaların da hassasiyetle sürdürüleceğini vurguladı.

Güvenlikli bir sitede ev tuttuk

AİLE Bakanı Kaya, İstanbul’da bir babanın iki çocuğunu katlettikten sonra kendini öldürdüğünü hatırlatarak, “Süreç hakkında inceleme başlatıldı” dedi. Çocukların annesine, Bakanlık olarak kendilerine başvurduğu andan itibaren, her türlü desteği verdiklerini ifade eden Kaya, kendi isteğiyle Bakanlığın şiddet önleme merkezinden ayrılan anneye, güvenlikli bir sitede ev tutulduğunu aktardı. Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: Çok güvenli üst düzey korumalı konuk evlerimiz, sığınma evlerimiz var. Ben şiddete maruz kalan tüm kadınlarımıza buradan tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen kadın konukevlerimize başvurun, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimize başvurun. Oralar, 7/24 güvenlikli, ciddi anlamda yüksek güvenlikli önlemlerin alındığı merkezler. Her türlü desteğimizle yanınızdayız. Hiçbir kadının, çocuğun en ufak bir zarar görmesini istemiyoruz. Bunun için de merkezlerimizin kapasitesini artırarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Haberin Devamı