Gazete Vatan Logo

Riskler büyük değil bankaların yanındayız

Maliye Bakanı Ağbal, ABD’de devam eden dava sonucunda Türk bankacılık sistemini etkileyecek gelişmeler olursa tedbir alacaklarını belirtti. Riskin o kadar da büyük olmadığını vurgulayan Ağbal, “Herhangi bir şey olursa bankaların yanında dururuz” dedi

Riskler büyük değil bankaların yanındayız

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ABD’de devam eden ve İran yaptırımlarının ihlalini konu alan davanın sonucunda Türk bankacılık sistemi üzerinde etkili olabilecek gelişmeler karşısında gerekli tedbirleri alacaklarını belirterek, bankaların yanında olduklarını söyledi.

Reuters ile yaptığı söyleşide Bakan Ağbal, “Bankacılık sistemimiz bakımından sonuç doğuracak gelişmeler karşısında hükümet olarak üzerimize düşecek görevi, gerekli tedbirleri her zaman için alırız... Muhtemel ortaya çıkabilecek gelişmeler karşısında bu gelişmelerin doğuracağı sonuçlara hazırlıklı olmak bakımından, tabi ki hükümet olarak ilgili bakanlar olarak konuyla ilgili değerlendirmeleri her zaman yapıyoruz” diye konuştu.

ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal edilmesi ile ilgili dava devam ederken İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle adı belirtilmeyen 6 Türk bankasının milyarlarca dolarlık para cezasıyla karşı karşıya kalacağı ifade edilmiş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve hükümet yetkilileri haberi doğrulamamıştı.

Haberin Devamı

Menfaatleri koruruz

Ağbal, Türk bankalarının menfaatlerini korumak adına sonuna kadar ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, “Daha çok başlangıçtayız, erken aşamadayız. ‘Hangi alanlarda ne tür aksiyonlar alınacak, bu aksiyonların kapsamı ne olacak, ve bunun sonunda soruşturma nasıl devam edecek’ bunlarla ilgili baştan hüküm vermek çok mümkün değil. Sadece şunu söylüyoruz: Türkiye’deki bankaların bu mesele ile ilgili kendilerini savunmaları için veya kendilerini ifade edebilmeleri için hükümet olarak bize düşen ne varsa onu yaparız” diye konuştu.

Erken aşamadayız

Bir soruşturma olması durumunda bankalara her türlü desteği vereceklerini kaydeden Bakan Ağbal, “En sonunda da ‘Herhangi bir şey olacaksa bu durumda da bankaların yanında dururuz’ diyoruz” dedi. Bankacılık sistemini zayıflatacak hiç bir ihtimale imkan verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Ağbal, karşılaşılabilecek risklerin o kadar büyük bir risk olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Yine Amerikan rekabet otoritesinin açtığı bir davayı hatırlıyorum. İlk başta soruşturmada ortaya konulan argümanlarla sonunda geldiği nokta çok farklıydı. Şu anda çok erken aşamadayız.”

Haberin Devamı