Gazete Vatan Logo

‘5 günlük tedavi için Küba’ya gidiyoruz...’

Türk Halk Müziği’nin usta isimlerinden eski milletvekili Arif Sağ’ın vefat ettiğine dair sosyal medyada haberler çıktı. Bunun üzerine kızı Aslı Sağ Twitter üzerinden babasının fotoğrafını paylaşarak tedavi için Küba’ya gittiklerini açıkladı

‘5 günlük tedavi için  Küba’ya gidiyoruz...’

Bir süreden bu yana tedavisi süren Arif Sağ, önceki gün sabah kızı Aslı ve oğlu Tolga Sağ ile birlikte aşı tedavisi için Küba’ya gitti. Ancak, önceki akşam saatlerinde sosyal medyada Arif Sağ’ın vefat ettiğine dair peş peşe paylaşımlar yapıldı. Bunun üzerine kızı Aslı uçakta çekilen fotoğraflarını paylaştı. Tolga Sağ, babası Arif Sağ ile ilgili spekülasyonlar üzerine Twitter hesabında sabaha karşı, yazdığı tweet’te sanatçının sağlık durumunun son derece iyi olduğunu vurgularken şunları yazdı: Sevgili Arif Sağ sevenleri, şu an Küba’dayız ve otel dışında internet bulamadığımızdan bu açıklamayı ancak bu saatte yapabiliyorum. Babamın sağlığı zaten son derece iyiydi ve her şey daha garanti olsun diye Küba’ya da 5 günlük bir tedavi için geldik. Sevgilerimizle.

Küba’nın geliştirdiği kanser aşısı nedir?

Racotumumab adlı aşı bağışıklık sistemini uyararak NeuGcGM içeren kanser hücrelerini tanıyıp yok eden antikorlar oluşmasını sağlıyor. NeuGcGM’nin normal hücrelerde bulunmuyor. Az sayıda hastada araştırma amacıyla yapılan ve faz I denilen bu çalışmalarda aşının bağışıklık sistemini uyarabildiği ve hastalar üzerinde yan etkilerinin fazla olmadığı bulundu. Daha sonra yine araştırma amacıyla bölgesel ileri veya yaygın evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda yapılan faz II çalışmalarda; ilk verilen kemoterapi kürlerinden sonra racotumumab aşısı uygulananların, uygulanmayanlara oranla daha uzun süre yaşadıkları gösterilmiştir. Hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmektedir. Kemoterapinin faydalı olduğu 176 hastada ilk iki ay içinde başlanılan aşı tedavisiyle ömür 2 aya kadar uzamaktadır. Az sayıda hasta sayısıyla yapılan çalışmalarda görülen küçük ama olumlu sonuçlar nedeniyle aşıyla ilgili daha ileri çalışmalar yapılmaktadır.

Haberin Devamı