Gazete Vatan Logo

Doğalgaz santralleri ‘fiyat’ta anlaşamadı

BOTAŞ’ın yeni gaz fiyatı ve miktara bağlı ekstra fiyat artışı doğalgaz çevrim santrallerinin kafasını karıştırdı. Santrallerin ürettiği elektriğin 2018’de yarı yarıya azalması gündemde

Doğalgaz santralleri ‘fiyat’ta anlaşamadı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile doğalgazdan elektrik üreten santrallerin yetkililerinin, çekilecek gaz miktarı ve gazın fiyatına ilişkin olarak sürdürdüğü görüşmelerin 8 Aralık Cuma gününe kadar sonuçlandırılması bekleniyor.

Tamamını alıyorlardı

BOTAŞ tarafından, doğalgazla elektrik üreten santrallerin çektiği gazın bedelinin 1 Aralık itibariyle yüzde 8.4 artırılması ve miktarın, santralin tüketiminin yarısıyla sınırlandırılması kararı taraflara iletilmişti. Ancak yeni fiyat ve kurallar santrallerin kafasını karıştırmışa benziyor. Santraller miktarı yüzde 50’nin üzerine çektikleri takdirde zam oranı yüzde 20’lere hatta yüzde 25’lere kadar yükselecek. Santrallerin bu yüzden ya üretimi yüzde 50 düşürmeleri ya da zamlı fiyatlara razı olmaları gerekecek. 9 bin MW üretim kapasitesi olan santrallerin üretiminin bu şartlarda 4-5 bin MW’ye kadar düşebileceği iddia edildi.Daha önce doğalgaz ihtiyaçlarının neredeyse tamamını kamudan karşılayan santral yetkilileri, BOTAŞ yetkilileriyle konuya ilişkin görüşmek ve durumun olası sonuçlarını değerlendirmek üzere önceki gün toplandı. Fiyat artışıyla doğalgaz santrallerinin aldığı 1.000 metreküplük gazın bedeli 704 liradan 783 liraya çıkarken, özel sektörle dün bu konuda herhangi bir sözleşme imzalanamadı.

Haberin Devamı

Yetkililer, BOTAŞ’ın aldığı kararda ticari olarak herhangi bir yanlışlık olmadığını fakat bu seviyelerdeki rakamların özel sektör santrallerindeki üretimi ve kâr marjını olumsuz etkileyeceğini de kaydettiler. Görüşmelerde, özel sektörün, elektrik üreten santralleri için gaz çekiş miktarını yüzde 50’den daha fazla yükseltmek istediği, BOTAŞ’ın ilettiği kararlar doğrultusunda en geç 8 Aralık’ta sonuç almayı arzuladığı aktarıldı.BOTAŞ’ın son kararından etkilenen doğalgaz elektrik santrallerinin kapasitesi yaklaşık 9 bin megavatı buluyor.

Gaz miktarı artarsa fiyat da artacak
BOTAŞ tarafından özel sektör gaz santrallerinin çekeceği miktar yüzde 50’ye kadar olursa zam oranı yüzde 8.4 olarak uygulanacak. Miktarın toplam kapasitenin yüzde 50-70 bandında olması durumunda fiyat yüzde 20, yüzde 70-100 bandında olması durumunda yüzde 25 zamlı tarifeyle sağlanacak. BOTAŞ’ın yüzde 8.4 zamlı olarak satacağı doğalgazın fiyatının bile özel sektör ithalatçılarının satış fiyatının oldukça altında kaldığını belirten sektör yetkilileri, gaz çekiş miktarı yükseldikçe uygulanacak fiyat artışının özel sektöre uygun olmadığına dikkati çekti.Yetkililer, gaz çekiş miktarına göre kademeli fiyat artışı yapıldığında, fiyatların özel sektör ithalatçılarıyla aynı seviyeye geleceğini belirtti.

Haberin Devamı