Gazete Vatan Logo

Merkez’den normale dönüş

Merkez Bankası, 2018’de temel fonlama aracının yeniden 1 hafta vadeli repo işlemleri olacağını duyurdu. Repo faizi % 8, GLP % 12.25 düzeyinde. TCMB, GLP’yi politika faizi gibi kullanıyordu

Merkez’den normale dönüş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki yıla ilişkin yol haritası belli oldu. TCMB, 2018’de temel fonlama aracı olarak 1 hafta vadeli repo işlemlerini kullanacak. TCMB’nin 2018 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu’nda, temel fonlama aracının 1 hafta vadeli repo işlemleri olmasının hedeflendiği belirtildi. Vadenin 91 günü aşmayacağı kaydedildi. Diğer taraftan para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerek duyulmayan günlerde 1 hafta vadeli repo ihalesi açılmayacağı bildirildi.

TCMB, bu yıl 12 Ocak’tan bu yana 1 hafta vadeli repo ihalesi açmıyor. TCMB’nin 1 hafta vadeli repo ihalesi açmaması piyasada sıkılaştırma olarak yorumlanmıştı. Uzun süredir temel fonlamayı Geç Likidite Penceresi’nden (GLP) sağlayan Merkez, Kasım’dan beri tüm fonlamayı GLP’den vermeye başladı. 2017’deki faiz artırımları GLP’den yapıldı ve burada faiz oranı yüzde 12.25’e kadar yükseldi. 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.

Gerekli önlem alınacak

TCMB’nin, 2018’de uygulayacağı para ve kur politikasının genel çerçevesi ile takip eden 3 yıla ilişkin enflasyon hedeflerini açıkladığı 2018 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu, bankanın internet sitesinde yayımlandı. Raporda, piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“TCMB, geçmişte olduğu gibi 2018’de de döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla, döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip ederek gerekli önlemleri almaya devam edecek.”

Enflasyon hedefi yüzde 5

Merkez Bankası’nın raporunda, para politikasında enflasyon görünümüne bağlılığın süreceği kaydedilirken, “2018-2020’de enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı öngörülüyor” denildi. TCMB, enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ile birlikte kendileri tarafından karşılanacağını bildirdi. Bankalar kendilerine tanınan limitler çerçevesinde TCMB’ye 1 hafta, 2 hafta ve 1 ay vadeli teminat döviz depo getirebilecek.

Haberin Devamı

İlk PPK 18 Ocak’ta

Merkez Bankası, 2018’e ilişkin kur ve para politikasını açıklarken, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı takvimini de paylaştı. 2018 yılında PPK 8 kez toplanacak. Buna göre yeni yılın ilk faiz toplantısı 18 Ocak’ta yapılacak.