Gazete Vatan Logo

ASELSAN'ın yeni silahı için geri sayım başladı

"Mehmetçiğin yeni süngüsü" olarak nitelendirilen ASELSAN'ın otomatik havan silah sistemine ilişkin testler başarıyla gerçekleştirildi.

ASELSAN'ın yeni silahı için geri sayım başladı

Özgün sistem tasarımı ve entegrasyonu yaklaşımıyla çeşitli platformlarda kullanılabilen silah sistemleri geliştirerek üreten ve bunlar için lojistik destek sağlayan ASELSAN, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda yenilikçi ürünlere imza atıyor.

ASELSAN, bu kapsamda otomatik havan silah sistemi ALKAR'ı geliştirdi.

ALKAR, arac¸lara monte edilerek ya da sabit olarak u¨slerde kullanılabilen, 360 derece ates¸ etme yetenegˆine sahip modern bir otomatik havan silah sistemi olarak ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak üretildi.

Sistem, Kara Kuvvetleri Komutanlıgˆının ASELSAN tarafından gelis¸tirilen Ates¸ Destek Komuta Kontrol Sistemi ADOP-2000 ile entegre go¨rev yapabiliyor.

Hedefte tam isabet

ALKAR'ın namlusu hedefe milyem hassasiyetle otomatik yo¨nleniyor. Merminin havada yol alacagˆı her santim hesaplanarak hedefte tam isabet sagˆlanıyor. ALKAR, haritadan komutanın sec¸tigˆi noktalara anında yo¨nlenerek hedefler ates¸ altına alınıyor.

ALKAR’da mermi namluya otomatik yu¨kleniyor, gelis¸mis¸ hızı ve hassas elektro-mekanik taret sistemiyle namlu 360 derece do¨nebiliyor, sistem yu¨ksek namlu ac¸ılarında atıs¸ yapabiliyor. Tu¨m bunlar genis¸ bir etki alanı sagˆlarken u¨c¸ havanın yaptıgˆı etkiyi ALKAR'ın tek bas¸ına yapabilmesini sagˆlıyor.

Haberin Devamı

ASELSAN tarafından yerli ve o¨zgu¨n gelis¸tirilen geri tepme mekanizması sayesinde atıs¸ sırasında olus¸an basınc¸ en aza indiriliyor. Bu o¨zellik havan silah sisteminin tekerlekli ve paletli farklı arac¸larda kullanımını sagˆlıyor.

Sistem, gece-gu¨ndu¨z kos¸ullarında, her tu¨rlu¨ arazi ve hava s¸artlarında kullanım ic¸in tasarlandı. O¨nemli kalifikasyon testlerini bas¸arıyla tamamlayan ALKAR, go¨reve c¸ıkmak ic¸in gu¨n sayıyor.

ALKAR, ilk kez isimsiz 13. Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı'nda tanıtılmıştı.