Gazete Vatan Logo

Bu bir ulusun saygı duruşu

Ulu Önder Atatürk’ü, vefatının 79’uncu yılında sevgi, saygı ve özlemle andık. Dün saat 9’u 5 geçe tüm yurtta hayat durdu, herkes o an yaptığı ne varsa bırakıp saygı duruşuna geçti

Bu bir ulusun saygı duruşu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 79’uncu yıl dönümünde tüm Türkiye ayaktaydı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde adeta hayat durdu, milyonlar Atatürk’e saygı duruşunda bulundu. Yolda, sokakta, otobanda... Evde, işte, kahvede... Herkes o anda ne yapıyorsa bırakıp, 1 dakika boyunca Ata’sına saygısını sundu. İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki araçlar kontak kapadı, içindekiler çıkıp saygı duruşuna geçti. Metrolarda, uçaklarda, trenlerde de yolcular saygı duruşundaydı.

Karada, denizde, havada...

Kırklareli Lüleburgaz’da tarlada çalışan kadınlar da sirenlerin çalmaya başlamasıyla işlerini bıraktı, bir dakika hiç kıpırdamadı. Zonguldak’ta madenciler, yerin bin kat altında Ata’larını unutmadı. Büyükşehirlerdeki inşaatlarda, vinçlerin tepelerindeki işçiler, sokakları süpüren çöpçüler, okullarda çocuklar, çarşı pazarda yaşlılar Atatürk için hayatlarını durdurdu. İstanbul Kadıköy’de de “Ata’ya saygı zinciri oluşturuldu. Denizde bulunan jet ski ve tekneler de Türk bayrakları ile saygı duruşunda bulunurken, bir paraşütçü ise gökyüzünde Türk bayrağı açtı.

Haberin Devamı

ATA’YA AKTIK

10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde düzenlenen resmi törenin ardından Anıtkabir, halka açıldı. Türkiye’nin bir çok ilinden otobüslerle gelen binlerce vatandaş Anıtkabir’e akın etti. Vatandaşlar, Anıtkabir’in giriş kapılarındaki güvenlik noktasında yapılan aramanın ardından içeriye alındı. Anıtkabir görevlileri, Atatürk’ün mozolesinin çevresinde izdiham yaşanmaması için vatandaşları gruplar halinde içeri aldı. Genç, yaşlı, çocuk, ellerinde Türk bayrakları Anıtkabir’i ziyaret eden vatandaşlar zaman zaman ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ şeklinde slogan attı. Dün Anıtkabir’e ziyaret sabah başladı gece 22.00’a kadar sürdü. Gün boyu yüzbinlerce kişi Anıtkabir’i ziyaret etti. Ziyaretçi rekoru Atatürk’ün ölümünün 75’inci yılında, yani 10 Kasım 2013’te 1.089.615 (Bir milyon seksen dokuz bin altı yüz on beş) kişi ile kırılmıştı.

İNGİLİZ BÜYÜKELÇİ DE ANDI

‘Dosta dönüşen lider’

Haberin Devamı

İngiltere Büyükelçiliği’nde de saygı duruşunda bulunuldu. Büyükelçi Richard Moore da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Başkonsolos Judith Slater ve İngiliz personelimiz dün sabah Büyük Atatürk’ü anmak için Türk çalışma arkadaşlarımıza katıldık. Britanya’nın zorlu rakibiyken saygıdeğer dostuna dönüşen lider.

İmam Hatip’te Atatürk imzası

Kastamonu’nun Tosya ilçesindeki Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Atatürk’ün dev fotoğrafı bulunan okullarının bahçesinde ‘Atatürk’ imzası oluşturdu.

Sanki dün gibi...

Üzerinden 79 yıl geçti, ancak gözyaşları sanki sevgili Atamızı dün kaybetmişiz gibi aktı. Yurdun dört bir yanındaki anma törenlerine katılanlar, sirenlerin çalmasıyla gözyaşlarına boğuldu. Özellikle Ulu Önder’in hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda askerler de vatandaşlar da gözyaşlarına hakim olamadı.