Gazete Vatan Logo

Ali robot yap, Ayşe kodla

Çocuklara bilimi sevdirmek zorunda olduğumuzu belirten Bakan Özlü, “Okuma fişlerinde artık Ali sadece top oynamasın, Ayşe ip atlamasın. Ali robot, Ayşe kodlama yapsın” önerisinde bulundu

Ali robot yap, Ayşe kodla

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Dünyanın en değerli şirketlerinin yüzde 80’inin teknoloji şirketi olduğuna değinen Bakan Özlü, yazılıma, bilişime, teknolojiye yatırım yapmanın önemine işaret etti.

Bakan Özlü, gençleri ve çocukları dijital değişime uygun, katma değeri yüksek becerilerle donatmak gerektiğini ifade ederek, “Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde, bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın” dedi. Sürekli değişen gündem karşısında, bilimi ihmal etmediklerini ve etmeyeceklerini dile getiren Bakan Özlü, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye bütün sorunlarını hem kısa vadede, hem uzun vadede çözecek güçtedir. Ülkemiz, her an sınanarak, her an imtihanlardan geçerek bugünlere geldi. Her sınavdan daha da güçlenerek, daha da birleşerek, başarıyla çıktık. Güncel hadiseler ne kadar yoğunlaşsa da bilim ve teknoloji, ana gündem maddelerimiz arasında her zaman yer aldı.”

Haberin Devamı

Bilimi kampüsün dışına taşımanın önemine de dikkat çeken Bakan Özlü, “Üniversitelerimizin kağıt üstünde değil uygulanabilir bilim üretmelerini bekliyoruz. Çünkü iyi bir akla sahip olmak yeterli değil, önemli olan aklı iyi kullanmaktır. Sanayi 4.0 bize, bu aklı iyi kullanmamız gerektiğini söylüyor. Dünya, yepyeni bir yöne doğru hızla ilerliyor. Bu ilerlemenin odağında bilim ve teknoloji var. Bizler, Türkiye olarak, bu değişimin ve ilerlemenin gerisinde kalamayız. Sanayi 4.0, emin olunuz,

80 milyon vatandaşımızın kaderi üzerinde doğrudan etkili olacaktır” diye konuştu.

Türk-Suriyeli çocuklar Hackathon’da yarıştı

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi kapsamında, Şanlıurfa’da yaşları 7-14 arasında değişen toplam 125 Türk ve Suriyeli çocuğun katılımıyla tam gün süren bir Hackathon (Kod Yazılım Yarışması) düzenlendi. Hackathon’a katılan çocuklar, takımlara ayrılarak robot ve mobil uygulama eğitimleri alırken, Bot Futbol Müsabakası ve Çizgi İzleyen Robot gibi etkinliklerle de keyifli vakit geçirdiler. Vodafone Grup Vakfı’nın dünya genelinde 27 ülkede yer aldığını ve sosyal projeler için yılda 45 milyon sterlin (216 milyon TL) yatırım yaptıklarını belirten Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, “Türkiye Vodafone Vakfı’nın ‘Yarını Kodlayanlar’ projesini dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi bakımından önemli bir girişim olarak değerlendiriyor ve destekliyoruz” diye konuştu. Projeyle, bugüne kadar 11 ilde yaklaşık 4 bin çocuğa kodlama eğitimi verildi.

Haberin Devamı