Gazete Vatan Logo

Firenin firesini istiyorlar

Gıda perakendecileri, sebze ve meyvede fire oranını düşürmek amacıyla yeni standartlar getiren tebliğin yayınlanmasıyla maliyetlerin % 15 artacağını belirterek, bu artışının vatandaşa yansımaması için teşvik talebinde bulundu. Bakan Tüfenkci “Desteğe hazırız” mesajı verdi

Firenin firesini istiyorlar

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 4’üncüsü düzenlenen ‘Ortak Gelişim Kongresi’, ‘Perakendenin Yarattığı Değer’ temasıyla 800’ün üzerinde perakendeci ve tedarikçinin katılımıyla gerçekleşti. Konferansta, enflasyonla mücadele için sebze-meyvede yüzde 50’yi geçen fire oranını düşürmek için ambalaj, soğuk hava deposu ve lojistikte yeni standartlar getiren düzenlemenin perakendecilerin maliyetlerini yüzde 15 artıracağını ve fiyatların yükseleceğini savunan gıda parekendecileri, bunu vatandaşa yansıtmamak için teşvik talep etti.

Sebze meyve ticaretinde fireyi düşürme yolundaki çalışmaların çok önemli olduğunun altını çizen GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör, “Bu, bizim de sürekli çözüm geliştirdiğimiz bir konu. Fireyi ve israfı önlemek için gerek bizler gerek tedarikçilerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Enflasyonla mücadelede bu firenin azaltılmasının önemli bir etken olduğuna biz de inanıyoruz. Ancak, getirilen düzenlemenin maliyeti, kârlılık ve verimlilik mücadelesindeki sektörümüze ek bir yük getirecek. Düzenleme; üretici, aracı, hal ve marketlerde ciddi bir maliyet yaratacak. Yatırım maliyetlerinin üzerine enerji ve bakım maliyeti de eklenecek. Bu maliyetlerin tüketicimize en az düzeyde yansıması için, şimdiye kadar perakendenin pek de faydalanamadığı bir teşvik sistemi geliştirilmesini elzem buluyoruz. Üretici ve aracıların teşviklerle desteklenmesi gündemde iken, esas maliyeti yüklenen perakendecilerin bu teşvikler dışında bırakılmaması gerekir” dedi. Personel maliyetlerindeki artışa da değinen Songör, asgari ücret için getirilen desteğin uzatılmasının gündeme alınmasını beklediklerini vurguladı. Perakende sektörünün 2 milyon istihdam sağladığını belirten GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör, “Türkiye toplam gelir vergisinin yüzde 18’i, kurumlar vergisinin yüzde 26’sı, KDV’nin yüzde 8’i perakende sektöründen sağlanıyor. Türkiye genelinde faaliyet bazında istihdam sağlama açısından perakende sektörü 2. sırada, Türkiye genel istihdamının yüzde 13.6’sı ve hizmet sektörü istihdamının yüzde 26’sı perakendede” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Desteğe hazırız

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nu kabulünde geçen hafta yayımlanan sebze meyve tebliği ile hazırlıkları devam eden hal yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Tüfenkci, tebliğin önemini anlatarak, özellikle sebze ve meyvede fire oranlarının azaltılması için ambalajlamadan taşınmaya, depolamadan perakende satışa kadar belirli standartlar getirildiğini hatırlattı.

Türkiye’nin yılda 49.3 milyon tonluk sebze ve meyve üretimi ile dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, “Ülkemizin üretimde gösterdiği bu başarının pazarlama aşamasında da kesintisiz sürdürülmesi için sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliğin sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması, toptancı hallerinin modernizasyonu, üretici örgütlerinin pazarlama aşamasında aktif hale gelmesi için çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Bakan Tüfenkci, hükümet olarak perakende satış yapan marketleri özellikle soğuk hava deposu konusunda desteklemeye hazır olduklarının altını çizerek, tüm marketlerde soğuk hava deposunun olması gerektiğini ifade etti. Sadece marketler değil, pazar yerlerini de bu kapsamda düzenlemek istediklerini belirten Tüfenkci, sokak satıcılarının da kap standartları getirmesi gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Hal sayısı azaltılacak

Bakan Tüfenkci, haller üzerinde de yapılan çalışmanın ipuçlarını verdi. Türkiye’de 175 hal olduğunu bu sayının azaltılabileceğine işaret eden Tüfenkci, hallerin belediyelerin tasarrufundan da çıkarılacağını belirtti. Hallerin özel şirketlere, kamu özel şirketlerine verilebileceğini kaydeden Tüfenkci, “Belediyeler de ortak olabilir ama belediyelerden isteğimiz insan kaynaklarını oraya getirmeyecekler” ifadelerini kullandı.

Fire oranı % 40’ı buluyor

Artık ürünler satılırken kaplara konulacağını belirten Bakan Tüfenkci, “Sebze ve meyvelerin raf ömrü uzayacak. Ürünlerin kaplara girmesiyle maliyetin artacağı yorumları yapılıyor, maliyeti artırır ama biz bu yolla fire oranlarını azaltacağız böylece bu maliyet de ortadan kalkacak. Sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 20 ila 25’inin pazarlama aşamasında zayi olduğu bilinmektedir. Hatta ürüne göre bu zayi oranı yüzde 40’lara da varabilmektedir. Bu şekilde arz dalgalanmaları engellenerek fiyatların enflasyon üzerine etkisi azaltılacak” dedi.

Haberin Devamı