Gazete Vatan Logo

Başka bir tatil mümkün

Sadece tüketmek yerine kültür, gastronomi, müzik, sanat ve festivaller üzerine şekillenen alternatif tatil programları giderek yaygınlaşıyor. Kimi dünyanın öbür ucuna, festivallere gidiyor, kimi kısacık tatilinde trenle yeni yerler ve kültürler keşfediyor.

Başka bir tatil mümkün

Seyahat alışkanlıkları değişiyor. Artık insanlar kendilerine bir şeyler katmak için tatile çıkıyor. Gastronomi, festivaller, konserler, sanat etkinlikleri seyahatlerimizin önemli bir noktasını oluşturuyor. Birçok kişi bienaller, müzik festivalleri ve konserlere göre tatillerinin tarihlerini planlayıp ona göre seyahate çıkıyor.

Dünya Yemek Seyahatleri Birliği verilerine göre, yemek için seyahat edenlerin ancak yüzde 8.1’i kendini ‘gurme’ diyor. Bu noktadan hareketle, yemek turizmi kavramının ‘elit’ bir kategoriye sıkışıp kalmaması amacıyla yemek turizminin kapsamı damak zevkinin peşinde yola çıkanların tamamı olarak kabul ediliyor. Bu faaliyetlerin başında etkinlikler geliyor. Bunu yemek turları ve aşçılık workshop’ları izliyor. Lezzet peşinde koşan Türkler de tatillerini artık gastronomi etkinliklerine göre planlıyor.

Food and Travel dergisi Yayın Yönetmeni Ebru Erke, ülkemizin gastronomi turizmi potansiyelini şöyle yorumluyor, “Ülkemizin her köşesi yemek kültürü olarak ayrı zenginlikte. Fakat işin içine turizm girince elinizdeki değerler kadar bunları doğru sunabilmek de önem kazanıyor. Lokal farkındalıkların profesyonel bir bakış açısıyla yönetilmesi gerekiyor. Bu konuda en istikrarlı ve bence başarılı çalışma Gaziantep’te. Urla gastronomik anlamda Alaçatı’dan çok daha heyecanlı çalışmalar içinde. Konya, Malatya, Bursa gerek çeşitliliği gerekse yemek kültürünün derinliği ile başlı başına gurme destinasyonu olabilecek illerden sadece birkaçı. Sadece bu lezzetler için oraya gidilebilir diyeceklerimden bazıları: Kaymaklı patates, mısır ekmeği, kuymaklı kahvaltısıyla Rize’ye bağlı Pokut Yaylası’ndaki Plato’da Mola. Sadece hikayesini bile dinlemek için Artvin Macahel’de Kafkas arılarının peşinden kestane balı tatmaya. Karaman’ın Divle ilçesinde obruk peynirinin mağaralardan çıkarılışını izlemeye. Tire’de sabah 5’de pazarcılarla birlikte kuyu kebabı yemeye. Antakya’da köylerde odun ateşinde salça, nar ekşisi yapımını izleyip kokusunu içine çekmeye... Samsun Bafra’ya kaymaklı lokum yemeye...’’

Haberin Devamı

Kültür ağırlıklı turlar düzenleyen Fest Travel alternatif bir tatil yapmak isteyenlere birbirinden farklı seçenekler sunuyor. Öyle ki bu yıl düzenledikleri 300’ü aşkın gezinin 46’sı yeni güzergahlardan oluşmuş. Fest Travel Genel Müdürü Zekeriya Şen, genç nesilden gezginlerin grup gezilerine dahil olduklarını, daha olgun ve yaşlı gezginlerin ise solo veya kişiye özel gezileri tercih ettiklerini belirtiyor ve yaş gruplarından öte merak grupları üzerine bir ayrıştırma olduğunu anlatıyor. Şen, Sonbahar ve kış aylarında öne çıkan güzergahların Çin, Rusya, Meksika, Kolombiya, Küba, Peru ve Bolivya olacağını. Vazgeçilmeyen rotaların yine Hindistan ve Vietnam olduğunu ekleyerek; macera arayanların Everest, Trans-Sibirya gibi tren yolculukları ile, Kuzey Kutubunu tercih ettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Ajandanıza not alın

- Rolling Stones, Avrupa turnesine devam ediyor, 27 Eylül’de Barcelona’da, 30 Eylül’de Amsterdam’da, 3 Ekim’de Kopenhag ve 9 Ekim’de Düsseldorf’ta sahne alacak. Meraklısına not biletler hızla tükeniyor!

Haberin Devamı

- Metallica 22-24 Ekim arası Londra O2 Arena’da WorldWired Tour kapsamında sahne alacak. Grup 28 Ekim’de Manchester, 30 Ekim’de de Birmingham’da.1-3 Kasım tarihleri arasında da Belçika Antwerp’teler.

- Katy Perry ise 14 25 ocak arası Londra, Manchester ve Liverpool’da hayranları ile buluşacak.

- Nick Cave and The Bad Seeds, 22 Ekim’de Berlin’deki Max Schmeling Hall’da sahne alacak.

Trenle dünyayı keşfedin

Trenle yapılan seyahatler yeni nesil gezginler için önemli bir yer teşkil ediyor. Fest Travel’in 11 yıldır düzenlediği 10 bin 650 km’lik Trans-Sibirya Ekspresi ile destansı bir yolculuk yapmak isteyenler, seyahat boyunca UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 4 yeri (Baykal Gölü, Kazan Kremlini, Moskova Kremlini ile Kızıl Meydan) görüyor.

100. yılını kutlayan yolculuk sekiz farklı saat dilimi; Sibirya’nın sonbaharında dünyanın üçte birini geçiş; Vladivostok’tan uçsuz bucaksız Orta Asya bozkırlarına, Baykal sularından Ural Dağları’nın zirvelerine, Habarovsk’un vahşi ikliminden Moğolistan’ın derinliklerine hayatta yalnızca bir kez yaşanabilecek bir macera. Türkler’in, Moğollar’ın, Buryatlar’ın, Tatarlar’ın, Kazaklar’ın izleri; Moğolistan, Ulan Batur ve Tonyukuk Anıtı; Dekabristler başta olmak üzere Rus aydınların sürgün yerleri; eşsiz doğa manzarası içinde nefes kesen bu tren yolculuğunun ücreti ise 13 bin 395 euro.

Haberin Devamı

Tarihi yaşayın

Ekim Devrimi’nin 100’ncü yılı törenlerini Rusya’da geçirmek isteyenlere 4-11 Kasım arasında eşsiz bir tarih gezisi düzenleniyor.

Bisikletle Avrupa

Prag - Dresden arasında bisiklet turları yapmak son yılların farklı tatil seçeneklerden biri. Bu turlar hem bisiklet hem de botlarla tamamlanıyor.

Sonbaharda cruise keyfi

İşte size bu yazdan kalma sonbahar günlerinde, kendinizi iyi hissedeceğiniz iki cruise rotası önerisi... Euphoric Aegean Turları ile Celestyal Nefeli yolcularını Çeşme’den alıyor; Atina’dan Naphlion’a, Mikonos’dan Hanya’ya 7 farklı limanı gezdiriyor. Celestyal Oylmpia ile İconic Aegean Turları ise Kuşadası’ndan başlıyor.

Lezzet peşinde tatil

Japonya’da viski ve sake rotası

Gastronomi turu kapsamında Fest Travel Japonya’da viski, sake, bira ve gurme rotası” adını taşıyan program düzenleniyor. Japonya’nın gurme lezzetleri ile yeme içme sanatının incelikleri 10-21 kasım tarihleri arasında deneyimleniyor.

İtalya’da mantar peşinde

Maceracı gurmeler yılın bu dönemlerinde İtalya’nın Piyemonte bölgesine ‘White Truffle’ için akın ediyor. 8 Ekim-27 Kasım tarihleri arasında birçok farklı etkinlikle ‘Alba Uluslararası Trüf Festivali’ düzenleniyor.

Hindistan baharatlarının izinde

Kuzey Hindistan’ın lezzetlerinin ve baharatlarının keşfedildiği, sokak lezzetlerinin tadıldığı, yemek atölyelerinde Hint mutfağının deneyimlendiği ve Maharaca aileleriyle yemekler yenildiği programı Fest Travel ocak ayında planlanıyor ve kişi başı 4250 dolar.

Noel pazarları sizi bekliyor

Pronto Tur, Noel’de Alman köylerinde kurulan noel pazarlarını keşfedeceğiniz 5 gün süren, Würzburg’ta başlayıp Füssen’de sona eren bir tur düzenliyor.

Şarap ve peynir kültürü rotaları

Fransa’nın güneyi Toulouse, Albi, Dünyanın en ünlü şarap bağları ile Bordeaux’dan İspaya’nın kıyı şehirlerini takip eden Prontotour imzalı bu seyahatte Bask bölgesi bağları da keşfediliyor. Program içeriğinde Michelin Yıldızlı restoranlarda bir gece akşam yemeği de var.

Festivallerin izinde

Octoberfest keyfi

Almanya’nın en önemli festivallerinden Oktoberfest, Münih’te başladı. 3 Ekim’e kadar sürecek festivale paralel olan Berlin Octoberfest ise Ekim ayı sonuna kadar devam edecek.

Bütün veganlar birleşin

Etsiz hamburgerden, çeşit çeşit otlara ve mantarlarla hazırlanan yemeklere Londra’daki Vegan Festivali 21-22 Ekim tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından gelen veganlarla buluşuyor.

Perugia çikolata festivali

Çikolata kokan bir festivale gitmek ister misiniz? İtalya’nın Perugia şehrinde her yıl 13-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Perugia Çikolata Festivali’ne her yıl, bir milyonu aşkın kişi katılıyor.

Otobüs ile Balkanlar çok yakın

Pronto Tur İstabul çıkışlı otobüslü yurtdışı turları hafta sonunuzu değerlendirmeniz için iyi bir alternatif. Selanik -Atina ve Kavala turu 249 euro’dan başlıyor. 7 gece - 9 gün süren Balkan Yarımadası turu ise Üsküp, Belgrad, Saraybosna, Ohrid ve Selanik’i kapsıyor.

Sanatseverlerin sonbahar ajandası

- 28 Eylül- 2 Ekim - Swab Art Fair, Barcelona

- 5-8 Ekim Art Frieze, Londra

- 18-21 Ekim Affordable Art Fair, Londra

- 18-21 Ekim Paris International

- 19-22 Ekim Fiac, Paris

Müziğin peşinde...

Piyano festivali ile tatil

Fest Travel 22-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Luzern Piyano Festivali’ne müzikseverlere yönelik bir tur düzenliyor. Pekinel Kardeşler’in de sahne alacağı programa katılanlar müzik ile tatili bir arada yaşayacak.

Mozart’la dolu seyahat

27 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında sanatsever gezginlerin en çok tercih ettiği organizsayonlardan biri de Salzburg Müzik Festivali. Mozart’a adanmış bu müzik haftasına katılma ücreti 2755 euro.

Viyana’da yeni yıl...

Viyana Filarmoni Orkestrası’nın her yıl düzenlediği Yeni Yıl Konseri turu 29 Aralık-1 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek. 3 bin 250 euro fiyata 5 yıldızlı otellerde konaklama ve 1125 euro’luk konser bileti de dahil.

Bit pazarlarının altını üstüne getirin

Seyahat yazarı Bahar Akıncı’nın Pronto Tur ile yaptığı işbirliğiyle Paris’in birbirinden renki bit pazarları keşfediliyor.