Gazete Vatan Logo

Modern bir İbrahim Tatlıses hikayesi!

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan Mehmet Ali Şulan, mart ayında ünlü İngiliz şarkıcı Anne Marie ile internet üzerinden düet yaptı. Videoyu 12 milyondan fazla kişi izledi. Şulan geçen hafta hayallerine kavuştu ve Anne Marie ile sahne aldı.

Modern bir İbrahim Tatlıses hikayesi!

Geçinmek için abim çalıyor ben söylüyorum

Mehmet Ali Şulan, 32 yaşında. Cizre’de doğup büyüdü. 8 çocuklu bir ailenin dördüncü üyesi. Mart ayında ünlü İngiliz şarkıcı Anne Marie’yle beraber Rockabye şarkısında düet yaptı ve hayatı değişti. Video 12 milyondan fazla kişi tarafından izlendi, tüm dünyayı peşinden sürükledi. Kısıtlı imkanlar ve yetersizliklerden ötürü ilkokul üçüncü sınıfı terk etti. Şulan o dönemi şöyle anlatıyor: “Babam emekli. Küçüklüğünden beri müziğe ilgisi varmış. Ondan devraldım bu kültürü. İlk defa sahneye çıktığımda 18 yaşındaydım. Ağabeyim de aynı şekilde müzisyen. Beraber icra ediyoruz. Geçimimizi öyle sağlıyoruz. terkim ne yazık ki. Okuyamadık. Öyle bir imkanımız yoktu. Çocukluğumuzu yaşayamadık. Eğlenip gülemedik. Batı’da çocuk olmakla Doğu’da çocuk olmak arasında fark var. Hayat bana mücadele etmeyi ve ayakta kalmayı öğretti. Müzik sayesinde hayata tutunduk. Bir insan kendine inandığı zaman çıkamayacağı hiçbir merdiven yoktur. En üst tepeye çıkar. Hayalini gerçekleştirir.”

Haberin Devamı

Cizreli adamın pop müzikle ne işi var!

İnternetten Smule adlı pek çok kişinin kullandığı bir düet programını bilgisiyarına indiren Şulan, o sırada Anne Marie İngilizce şarkısını söylerken kendi bestesi olan Kürtçe bir şarkıyla ona eşlik etti. Youtube’da dolanan video’yu 12 milyon kişi seyretti. Kendisine yönelik tepkileri sorduğumuzda “Etrafta destek verenler tabii ki oldu ancak” diyerek ekliyor: “’Pop müzikle ne işin var, işine gücüne bak’ diyen tipler de çıktı. Ben bütün müzik dallarını seviyorum. Onlara kulak asmadım yola devam ettim.

"Babam ve ağabeyim saz çalar. Küçüklükten beri kulağım gelişti. Bu şekilde sokağa çıkma yasaklarında kendi kendimize terapi yapardık."

Sokağa çıkma yasaklarında müzikle terapi yapardık

Psikolojik olarak zorlu bir hayat yaşadıklarını ifade eden Şulan, “Sokağa çıkma yasaklarında yaklaşık 70-75 gün dışarı çıkamıyorduk. Elektrikler de olmazdı çoğu zaman. E canımız sıkılıyor müzik yapacağız tabii ki. Şarkı, türkü söylerdik. Babam ve ağabeyim saz çalar. Küçüklükten ötürü kulağım gelişti. Bu şekilde kendi kendimize terapi yapardık. Kıvırcık Ali’den tutun dünyaca ünlü hip-hop yıldızı Shaggy’e kadar ne bulursam dinlerdim. Beni pop cezbetti. İlk şarkıları 13-14 yaşında dinlemeye başladım. İnsan kendini geliştirmek zorunda hissediyor. Ayrıca yaylaya gittiğimizde hayvanlarla beraber haftalarca kaldığım oluyor. Onların da verdiği bir ilham var” diyor.

Haberin Devamı

Uçağa ilk defa bu konsere gitmek için bindim

Aslında biraz mucize oldu benim İstanbul’a gelmem, sahneye çıkmam. Anne Marie geçen hafta katıldığı bir festival (9 Eylül Cumartesi, Babylon Soundgarden) için bana mesaj atmış, ben iki gündür girmiyordum internete, bilmiyordum. Birkaç arkadaşım söyledi bana mesaj geldiğini, onlar yönlendirdiler. Öyle gördüm, yoksa bilmiyordum. Uçak bileti de yoktu yedeklerden bindim. Vallahi mucizeydi. Hayatımda ilk defa İstanbul’a geldim. Kulise gittiğimde birbirimize sarıldık. Anlatılamaz bir duygu. Müthiş bir kadın. Yıllardan beri ufak çapta sahneye çıkarım ama binlerce insanın karşısında olmak... Acayip korktum fenaydı ya. Ama Anne Marie’nin ekibi performansıma epey şaşırdı.

Haberin Devamı

Teklifler var, yakın zamanda single çıkaracağım

Genellikle pop ağırlıklı şarkılar söyleyen Şulan’a dört bir yandan teklifler yağıyor. İngilizce, Türkçe ve Kürtçe bir şarkının yer aldığı bir single çıkaracağını, bu sayede insanları müzikle birleştirmek istediğini ifade eden “düet alimi”, azılı bir Sezen Aksu hayranı. Yeni hedefi de onunla beraber düet yapmak.

Çocuklara gönüllü ders veriyorum

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait bir gençlik merkezinde küçük çocuklara katkı amaçlı gönüllü olarak bir yıldır ders veriyorum. Ağabeyim de 5-6 yıldır bağlama ve şan dersi veriyor. Bizim zamanımızda yol gösteren, ders veren insan yoktu neredeyse. Şimdiki çocuklar öyle büyümesin, bilinçli olsun.

Ölene kadar Cizre’de yaşarım

Kendisiyle benzer hikayeye sahip insanların şöhreti yakaladığı anda bambaşka bir kişiliğe büründüklerini hatırlatıyorum ona. Birazcık bozuluyor: “İleride maddi kazancım artsa, şan şöhret gelse bile asla İstanbul’da veya başka bir yerde yaşamam” diyor. Neden diye sorduğumda “Cizre benim canciğerim. Orada ailemle yaşamaya devam ederim. Zaten o sakinlik bana ilham veriyor. Trafiğiniz, koşuşturmanız bitmiyor. İstanbul’da yaşasaydım aynı ilhamı mümkün olmazdı emin olun” şeklinde açıklıyor...

Haberin Devamı

"İstanbul’da yaşasaydım aynı ilhamı almam mümkün olmazdı."

Eşim bana hep destek verdi

İki erkek çocuk sahibi Şulan onların da kendisi gibi müzisyen olmasını istiyor. Hatta küçük olan devamlı Anne Marie’yle yaptığı düetteki şarkısını mırıldanıyormuş. Eşinin bu süreçte devamlı kendisine destek verdiğini ifade ediyor: “Normalde herkes soruyor, kadınla sahnede sarıldın eşin kıskanmadı mı? diye. Yok kıskanmadı, destekledi her zaman.