Gazete Vatan Logo

Bebek’in New York’lu berberi

Brandon Patton, bir yıl önce Bebek’te Frontier Barber Shop adıyla berber dükkanı açtı. New York’tan İstanbul’a taşınan Patton, “Esnaf kültürünüze bayılıyorum” diyor.

Bebek’in New York’lu berberi

New York’ta doğup, Hong Kong’da büyüyen biri neden İstanbul’da berber açar? Tabii ki berber kültürüne ve bu şehre âşık olduğu için. Brandon Patton, eski usul berberlerin ruhunu modern bir tasarım anlayışıyla harmanlayarak Frontier Barber’ı yaratmış. İçeriye adımınızı attığınızda The Black Keys, Arctic Monkeys ve B.B. King’den oluşan playlist’i dinliyor sizi geçmişe ışınlayan duvarları meraklı gözlerle izliyorsunuz: Bir köşede antika görünümlü tüfekler, eski erotik dergiler, diğer köşede ise bir kaykay… Hipster kafeyi andıran 1930’lardan kalma berber koltukları...

İstanbul’a geldim aşık oldum

İşletme bölümü mezunu Patton, beş-altı yıl önce bir arkadaşının ailesiyle çalışmak için İstanbul’a gelmiş. Geliş o geliş! Bir buçuk sene kadar burada kalmış, şehre aşık olmuş ve aklından çıkaramamış. “Şehriniz doğu-batı arasında bir köprü gibi diyor.

Patton’un berber sevdası ise New York’taki dükkanları keşfetmesiyle gerçekleşmiş. Aile işlerinde çalışmak üzere New York’a döndükten bir süre sonra kendini farklı bir ülkede yaşamanın heyecanını özlerken bulmuş. Bu sırada oradaki berberlerde çalışmış. Patton, “Berber dükkanı kültürü sadece saçı kesmekle olmuyor. Hayatında ilk defa gördüğün insanla etkileşime giriyorsun” diyor.

Haberin Devamı

Esnaf kültürünüze hayranım

Patton’u en çok etkileyen İstanbul’daki esnaf kültürü olmuş. Yeni arkadaşlar edinmiş. Onlarla beraber bara gittiğini ve beraber maç izlediğini ifade ediyor: “İnsanların iletişimi sıcakkanlı. Doğrudan kişisel hayatları içerisindesiniz. Her şeylerini anlatıyorlar. Berber size hizmet eden biri değil, saygı duyduğunuz, rakı-balık için buluşacağınız biri. Dışarıda dolaştığımda insanlar beni tanıyor, ismimi biliyor.”

Trendleri değil yakışanı yaptırın

Erkeklerin en çok tercih ettiği saç-sakal modellerini, 2017’nin trendlerini sorduğumuzda Patton, bunların önemsiz olduğunu ifade ediyor: “Bunları kafaya takmayın. Yakışanı yaptırın. Türk erkekleri marjinal, ayrıksı saç modellerini sevmiyor. Daha çok orta uzunlukta saç kesimi yaptırıyorlar.

Sakal kesimi içinse tavsiyeleri ise şöyle: “Temizleyici ve bakım yağları kullanarak sakalınızı temiz tutmalısınız. Sakallarınızı da saçlarınız gibi şampuanlamalısınız. Uzun olmasını isteseniz bile uçlarını kısaltmanız gerek.

Haberin Devamı

Dedikodu yapmam felsefe konuşurum

Müşterilerin kendisiyle paylaştığı dedikodulara fazla ilgi göstermiyormuş. Dünyadaki çoğu berberde politika ve spor muhabbetinin alışkanlık olarak yapıldığını ancak kendisinin farklı bir bakış açısıyla olaylara yaklaştığını söylüyor Patton: “Daha çok stil, hayaller ve felsefe üzerine sohbet etmek isterim. Karşımdaki kişinin hayata bakış açısını anlamaya çalışırım. “Burayı bir okul sınıfı gibi düşünün. Avukatlar, aktörler, müzisyenler. Her kesimden insanlar var.”