Gazete Vatan Logo

‘Okuma ikinci plana düşünce çöküş başladı’

Astana’da bilim ve teknoloji zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizler, ilk emri ‘ikra’ yani ‘oku’ olan, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. İslam medeniyeti, özünde bir ilim ve irfan medeniyetidir” dedi

‘Okuma ikinci plana düşünce çöküş başladı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın Başkenti Astana’da Bağımsızlık Sarayı Genel Kurul Salonu’nda gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nin açılış oturumuna katılarak, konuşma yaptı. İslam dünyası adına çok önemli bir adım atıldığına işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

‘İlk emir ikra’

“Bizler, ilk emri ‘ikra’ yani ‘oku’ olan, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. İslam medeniyeti, özünde bir ilim ve irfan medeniyetidir. Müslümanların dünya siyasetine yön verdikleri dönem aynı zamanda bilginin, ilmin, yeniliğin merkezi oldukları dönemdir. Ne zaman ki Müslümanların hayatında okuma, ilim tahsil etme, araştırma, sorma, sorgulama ikinci plana düşmüştür işte o zaman gerileme ve çöküş de başlamıştır.”

‘Yüze 55 okuma bilmiyor’

“Bugün İslam dünyasındaki nüfusun yüzde 55’i okuma yazma dahi bilmiyor. OECD ülkelerinde milli gelirden eğitime ayrılan payın ortalaması yüzde 5,2 iken bu oran İslam dünyasında yüzde 1’i dahi bulmuyor. En başarılı çocuklarımızı, en parlak beyinlerimizi Batılı kurumlara ve ülkelere kaptırıyoruz. Günümüzün en önemli güç kaynağı olan enformasyon ve bilgi teknolojileri konusunda üreten değil tüketen konumundayız. Bu durum bizi milli güvenliğimiz başta olmak üzere birçok açıdan kırılgan hale getiriyor. Bizim inancımızda insanın görevi tabiata ve dünyaya tahakküm değildir. İnsanın gayesi dünyanın nimetlerinden istifade ederken onu korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde devretmektir. Çünkü bizi, tabiatı, dünyayı ve tüm evreni yaratan yüce Allah’tır. Çevreyi kirleten, doğal kaynakları düşüncesizce tüketen, kazanç uğruna savaşı, çatışmayı, katliamları meşru gören bir kalkınma modelini biz asla benimseyemeyiz.”

Haberin Devamı

Maduro ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nde konuştu. Birçok liderle görüşen Erdoğan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile de bir araya geldi.

İnternet için terör uyarısı

Hızlı, erişilebilir, bilinçli ve güvenli internetin birey, toplum, devlet, ticaret ve ekonomi açısından vazgeçilmez olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bununla birlikte internetin ve sosyal medyanın İslam düşmanlığının aracı olma yanında DEAŞ, El Kaide, FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin şekilde kullanıldığını da biliyoruz. İslam ülkeleri olarak vatandaşlarımızı internetin tüm nimetlerinden faydalandırırken zararlı etkilerinden de korumakla mükellefiz” dedi.

Haberin Devamı

Etnik köy ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan seyahatine eşlik eden eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Kazakistan’da Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarı çerçevesinde Kazak halkının kültür ve geleneklerini sergileyen etnik köyü ziyaret etti.

Myanmar için çağrı

Myanmar’daki Müslümanların çektiği zulümün son bulması için de hep birlikte gayret gösterilmesinin önemini vurgulayan Erdoğan, “Yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile birlikte çalışmak istiyoruz. Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentimizi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik. Uluslararası kuruluşlar, bilhassa da İslam ülkeleri olarak bizler elimizden gelen tüm imkanlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı