Gazete Vatan Logo

30 bin dolara Bitcoin çiftliği

Bitcoin’in tam olarak ne olduğu bilinmese de bu işe kafa yoranlar kodları çözüp bitcoin sahibi olmak için teknolojiye servet ödemeye hazır. Kuvvetli işlemci ve ekran kartları ile bitcoin çiftlikleri kuruluyor

30 bin dolara Bitcoin çiftliği

Son yıllarda günlük alışverişlerde nakit para kullanımı giderek azalıyor. Her ne kadar nakit para kullanmak yerine günümüzde banka kartı kullanmak daha yaygın olmaya başlasa da uzmanlara göre sanal para ile ticaret gelecekte banka kartı kullanımını da geride bırakacak. Sanal ya da dijital para olarak tanımlanan Bitcoin gibi paraların kullanımı ise gittikçe artıyor. Bu dijital paraların karşılığı ise belli algoritmalara sahip şifrelenmiş kodlar ve bu kodlar sanal cüzdanlarda taşınabiliyor. 2011’de bir Bitcoin 700 dolar seviyesindeyken geçen hafta 4 bin 900 dolara kadar çıktı haliyle yatırımcısına büyük oranda kazandırdı.

Çiftlikler kuruluyor

Kazancı gören insanlar ise dijital teknolojiye yüz binlerce liralara varan yatırım yapıp ‘Bitcoin Çiftliği’ kuruyorlar. Çok güçlü bu elektronik düzenekler çeşitli matematiksel işlemlerle sanal paraların karşılığı olan bu şifreleri çözüyor. Şifreler yurt dışındaki borsalarda dolar ya da TL’ye çevriliyor. 20-30 bin dolarlık yatırımla kurulan bir çiftliğin geliri ortalama günlük/250 dolar civarında. Yani Bitcoin çiftlikleri yatırımı 3 ayda amorti edip yatırımcısına ciddi oranda kazandırabiliyor. Ancak bu yatırımlar bilinçsiz şekilde gerçekleşirse tüm para çöpe de gidebilir.

Haberin Devamı

Örnek bir Bitcoin çiftliği

Günün sonunda evdeki bulgurdan olmak da var

Veri madenciliğinin son dönemde dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaştığını söyleyen Av. Kadir Kurtuluş, insanların evlerinde bazı alanları Bitcoin çiftliklerine dönüştürdüğünü ancak bu durumun tehlikeli olabileceğini belirti. Kurtuluş sözlerine şöyle devam etti: “Son dönemde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insanlar evlerine Bitcoin çiftlikleri kurmaya başladılar. Tek seferde 100 bin lira yatırım yapan var. Kullanılan ekipmanlar yurt dışından getirtiliyor. Eğer kullanılmış ekipmanlar alınır ya da Çin’den işlevsiz ürünler getirtilirse sistem çalışmaz. Enerji tüketimi iyi hesaplanmazsa gelir elde edilemeyeceği gibi yüksek faturalarla karşılaşılabilir.”