Gazete Vatan Logo

Dolu göçüklerine ithal öpücük

İstanbul’un 27 Temmuz’da vuran dolu 180 bin otomobilde orta ve büyük ölçekte hasara neden oldu. 300 yabancı kaporta göçük teknisyeni, doludan hasar gören araçların onarımı için ülkemize geldi.

Dolu göçüklerine ithal öpücük

27 Temmuz günü İstanbul’da gerçekleşen dolu yağışı ve fırtına, araç sahiplerine büyük darbe vurdu. Kasko sigortalı ve sigortasız yaklaşık 180 bin otomobilin etkilendiği doğal afetin ekonomiye faturası yaklaşık 1 milyar TL’yi buldu. Araçlarında meydana gelen hasarı tamir ettirmek isteyenler fekaketin üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen otomobil servislerinde bugün bile kuyrukta bekliyor. 180 bine yakın hasarlı araca yetişemeyen servislerin imdadına ise yabancı ustalar yetişti. Yurtdışından gelen göçük teknisyenleri doludan hasar gören araçların göçüklerini öpücük adı verilen teknikle onarıyor.

Dünyadaki dolu aktivitelerini takip eden göçük onarım teknisyenleri, yılın her anı hazır bir şekilde bekliyor. Ekipler halinde dolu yağışının etkilediği şehirlere gidip oto sanayilere ya da büyük servislerle sözleşme imzalayan teknisyenler, hasar ve araç yoğunluğuna göre yerel ustalara destek veriyor, zor işlerin üstesinden geliyor ve bir sonraki maceralarına gitmek için tetikte bekliyor. Şu an ülkemizde 300’e yakın yabancı dolu ustası görev yapıyor. Maltepe’de faliyet gösteren Auto King oto bakım ve onarım merkezi, yoğunluk nedeniyle ortaya çıkan usta açığını yurtdışından gelen göçük ustaları ile kapatan kurumlardan biri. Servis bünyesinde onlarca yabancı göçük teknisyeni, Türk ustarla ortaklaşa çalışıp dolunun zarar verdiği ağır hasarlı araçları tamir ediyor.

Haberin Devamı

Teknisyenler bir günde en fazla 1,5 araç tamir edebiliyor. Tüm onarımlar 1,5 yıl sürecek.

Brezilya teknisyen 35 yaşındaki Lorenzo Mycon’un uzmanlığı doludan hasar gören araçların kaportalarını tamir etmek. Mycon 15 yıldır tüm dünyayı dolaşıyor ve şiddetli dolu ve fırtınanın vurduğu ülkelerde araçları ilk günkü haline getirmek için çalışıyor. Öyle ki Türkiye’den önce İspanya’da görev almış. Mycon, 27 temmuz’da İstanbul ve çevresini vuran dolu ve fırtınanın araçlar üzerine bıraktığı hasarın orta ve büyük ölçekte olduğunu söylüyor. Mycon ve ekibi Brezilyalı, İtalyan ve Arjantinli ustalardan oluşuyor, bugüne kadar Auto King’te 500 kadar hasarlı aracı tamir etmişler, her gün yeni müşterilerin de geldiğini ve işlerinini daha çok olduğunu da belirtiyor. “Orta hasarlı bir aracı genelde bir iki günde, ağır hasarlı araçların göçüklerini ise üç gün ve üstünde onarıyoruz. SUV ve cip gibi daha büyük araçlar bir haftamızı alıyor. Önce araca masaj yapıyoruz, bu kaportayı rahatlatıyor ardından tek tek göçüklere öpücük konduruyoruz, size ilginç gelebilir ama göçükler öpücük dediğimiz bir teknikle düzeltiliyor. Auto King’in deneyimli Türk ustalarıyla uyum içinde çalışıyoruz, onlar bize biz onlara farklı teknikler öğretiyor ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Türk kaporta uzmanları mutlaka yurtdışına açılmalı çok deneyimli ve tecrübeliler” diyor. Ekip dünyanın hangi bölgesine ne zaman dolu şeklinde yağışların yağacağını da iyi biliyorlar, “Küresel ısınma ile takvimimize İstanbul’u da ekledik.”

Haberin Devamı

Mauro Izzo

Halı örtmek işe yaramaz

İtalyan teknisyen Mauro Izzo ise 22 yıldır bu işi yapıyor. Izzo ustaya meteorolojiden “dolu yağacak dikkat edin” uyarısı geldiğinde ne yapmamız lazım? diye sorunca Izzo, “ani durumda yapacak bir şey yok. Dolu tipi buz yağışı metrelerce yüksekten kurşun gibi bir hızda yere düşer. Hiçbir şey sizi bundan korumaz, şanslıysanız aracınız kapalı garajdadır ama sokaktaysanız yapacak bir şey yok.” Sosyal medya’da doludan korumak için üstü halı ve benzeri materjallerle örtülen araçları sorduğumda gülüyor, “Bu fotoğrafları bana da gösterdiler, insanlar tedbir almaya çalışmışlar ama inanın nafile. Dolu öyle hızlı düşer ki aracın üstüne, ne halı, ne karton ne de branda hiçbir şey göçük olmasına engel olamaz.’’

Haberin Devamı

Rodrigo Coringa de Melo

Yılda 10-15 farklı afet bölgesinde çalıştığını söyleyen Brezilyalı Melo usta geçen yıl 261 arabayı tamir etmiş.

Auto King CEO’su Ayhan Dayoğlu

Afetin faturası 1 milyar TL

27 Temmuz günü İstanbul’da gerçekleşen dolu yağışı ve fırtınanın ekonomiye faturası ne kadar oldu?

Yaşanan doğal afet sigorta ve otomotiv sektörlerine büyük darbe vurdu. Bu doğal afetin Türkiye ekonomisine1 milyar TL’lik bir fatura çıkardığı tahmin ediliyor. Hazırladığımız rapora göre, yaklaşık 180 bin araç yaşanan afetten önemli ölçüde etkilendi.

Haberin Devamı

Araç başına ortalama ne kadar bir hasar çıktı?

Dolunun şiddeti çok ağır hasara yol açtı. Araçların üzerindeki parçaların bazıları boyasız onarım teknikleri ile tamir edilirken birçoğu için de tamir mümkün olmuyor. Boyasız göçük düzeltme yöntemiyle yapılan onarımların araç başına ortalama maliyetinin 4 bin TL mertebesinde olduğunu görüyoruz. Parça değişimi gerektiren araçlarda ise ortalama onarım tutarının 8 bin TL mertebesinde oluştuğunu söyleyebiliriz.

Yabancılar geldi yaralarımız sarıldı

Dünyadaki dolu yağışlarını takip eden seyyar onarım ekiplerini neden İstanbul’a davet ettiniz?

İstanbul’da yaşanan dolu fırtınası sonrasında da eğitim okulumuzda yetiştirdiğimiz teknisyenler derhal yaraları sarmaya başladı. Şiddetin neredeyse afet boyutunda olması hasarlanan araç adedini artırdı. Onarımların kısa sürede yapılarak yaraların sarılması için gerekli teknisyen sayısı ve servis kapasitesine ilave yapmak gereği doğdu. Global olarak dolu hasarları dünyada yaygın olarak yaşanıyor. Gelen ekiplerin bizim teknisyenlerimizden farkı yok. Sadece sürekli dolu hasarları onarımı yaptıkları için bizim teknisyenlerimize nazaran biraz daha hızlı onarım yapıyorlar. Uygulamalar, kullandıkları aletler bizimkileriyle aynı. Ancak bizim mevcut teknisyenlerimizin sayısı yaraları sarmak için yeterli değil. Bu ekipler yaraların hızlıca sarılması konusunda destek verecekler ve işleri bittiğinde ülkelerine geri dönecekler.