Gazete Vatan Logo

Çocuğunuza 1 hafta süre tanıyın

Öğrenciler üç ay boyunca denizin, havuzun, güneşin, sokakların keyfini çıkardı. Ancak tatil sona erdi. Peki, şimdi ne olacak? Çocuklar okul hayatına nasıl adapte olacak?

Çocuğunuza 1 hafta süre tanıyın

2017-2018 eğitim yılı ilk ders zili devlet okulları için 18 Eylül günü çalacak. Birçok özel okul ise yarın açılıyor. Öğrenciler üç ay boyunca denizin, güneşin, sokakların keyfini çıkardı. İstedikleri saatte yatıp kalktı. Yemek düzenleri değişti. Oyun, tüm vakti kapladı. Ancak tatil sona erdi. Şimdi ne olacak? Özgürlüğe alışan çocuklar programlı okul hayatına nasıl adapte olacak? Bu geçişi yumuşatmak mümkün mü? Prof. Dr. Acar Baltaş ve Dr. Erdal Atabek okul dönemi başlangıcında öğrenci, veli ve öğretmenlere önerilerde bulundu..

Ezberlemeyin merak edip öğrenin

PISA sınavında halimiz ortada. Fen ve matematikte sıfır çekiyoruz. Biz çocuklarımıza ezbere dayalı bir eğitim verdikçe çocuklar çağın gerisinde kalacak ve birşey öğrenemeyecek. Öğrenmek bir konuyu nedenlerinden başlayarak süreci kavramak, eklenen bilgilerle sonuca ulaşmaktır. Bu yol, öğrenen kişinin anlamasına ve süreci kavramasına dayanır. Böyle öğrenilen konu unutulmaz ve öğrenen kişinin kültürüne katılır. Ezberlemek ise süreci anlamaya gerek kalmadan kalıp bilgileri belleğe yerleştirmektir. Bu bilgiler sorulduğu zaman gene kalıp olarak bellekten çıkarılır. Neden-sonuç ilişkisi sürecini kavramak gerekmez. Çağın eğitim sistemi bütün gelişmiş ülkelerde eleştirel düşünmeye dayalı öğrenmeye dayanır. Mecburiyetten ders çalışmak, ödev yapmak değil, hayatın akışı ile merak ederek, keşfederek öğrenmek en kalıcı metodtur.

Haberin Devamı

Odaklanın

Hayat başarısının üç temel dayanağı vardır. Birincisi, güçlü olunan alana odaklanmaktır. İkincisi, zorluğa katlanmaktır. Üçüncüsü, iyi insan ilişkilerine sahip olmaktır. Eğitim hayatı, bu nitelikleri kazanmak için en uygun ortamdır.

Hayatı paylaşın

Çocuğunuzun sadece eğitim hayatına odaklanmayın. Hayat başarısı için onu sorumlulukla ödüllendirin. Ortak hayata katkı sağlayacak görevler verin.

Prof. Dr. Acar Baltaş

Anne babalar, çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin

Çocuğunuzu sadece başarısından dolayı değerli görmeyin, onu olduğu gibi kabul edin. Böylelikle öz saygısına yatırım yapmış olursunuz, başarısının devamlı olmasını ve iç huzura sahip olmasını sağlarsınız. Çünkü özsaygı, başkalarının değil, çocuğunuzun kendini nasıl gördüğünün sonucudur. Neyi yapabileceğini, nerede yetersiz olduğunu, başkalarının söylemesine gerek kalmadan kendisinin bilmesidir. Çocuğunuzun özsaygı gelişimine yatırım yapmak için onun neyi iyi yapacağını anlayın ve onu bu yönde geliştirerek içindeki potansiyeli performansa çevirin. Kendi özlemlerinizle çocuğunuzun sınırları arasında gerçekçi bir denge kurun. Çocuğunuzun yeni okul dönemine alışmasını sağlamak için, yazın kullandığı hakları keskin bir şekilde tek seferde elinden almayın, yavaş yavaş azaltın. Bu süreyi de çok uzun tutmayın, bir hafta ile sınırlandırın.

Haberin Devamı

Öğretmenler, hayal gücünü harekete geçirin

Öğretmenin misyonu, öğrencilerinin onun şahsında değerleri görüp içselleştirmesidir. Amacınızı “dersinizi en iyi şekilde anlatmak” değil, “ülkenin geleceğini kuracak gençleri yetiştirmek” olarak belirlemelisiniz. İyi bir eğitim programı dört özelliğe sahiptir: Eğlendirir, değişiktir, hayal gücünü harekete geçirir ve sağlam bir mantıksal temele dayanır. Derslerinizde mümkün olduğu ölçüde bu özellikleri değerlendirmeye gayret edin. Eğlendirici bir ders öğrencileri uyanık tutar ve konudan kopmalarını engeller, hayal gücünü harekete geçirmek öğrencilerin dikkatini artırır, sağlam mantıksal temele oturtmak ise sınıfta konuşulanların hayatla bağlantısını kurmaktır.

Haberin Devamı

Öğrenciler, yaşam becerisi kazanmak için öğrenin

12-16 yaş dönemi birikimin çok önemli olduğu yaşlardır. Sadece sınavı geçmek için öğrenilmemeli, öğrenme alışkanlığı kazanılmalı ve becerileri hayata taşımak yönündeki gayret devamlı kılınmalıdır. Bilgi düşünce üretmenize, zihinsel kalıplarınızı kırıp dünyaya daha esnek ve geniş açıdan bakmanıza olanak sağlar. İyi dinlemek ve not almak sadece eğitimin değil, hayat başarısının da temelidir. İyi bir dinleyici olmanın temel kuralı iyi not tutmak, iyi not tutmanın yolu da iyi bir dinleyici olmaktır. Not almanın size sağlayacağı iki büyük yarar vardır: Eğitimin temel şartı olan aktif katılımdır. Böylelikle uyanık kalmanız, dikkatinizi öğrendiğiniz konuda yoğunlaştırmanız mümkün olur. Not almanız ve aldığınız notları yeniden düzenlemeniz, eğitimin en büyük düşmanı olan unutmayı önler. Her gün öğrendiklerimizin yüzde 80’ini unuttuğumuz düşünüldüğünde, not tutmak unutma eğrinizi lehinize çevirir.

Haberin Devamı

Dr. Erdal Atabek

Özgür düşünen öğrenci mutlu bir yıl geçirir

Mutlu bir ve başarılı bir yıl geçirmenin eğitim olarak kuralı özgür düşünmektir. Eğitimin mutlu etmesi diye bir kavram bizim eğitim sisitemimizde yer almıyor bizim sistemimiz çocukların özgür düşünmesine müsade etmiyor. Ders çalışmaya ve ezbere dayalı bir sistem sunuyor. Eğitim çocuğu olgunlaştırmalıdır, hayata hazırlamalı ve gelecekte karşısına çıkabilecek sorunları çözebilecek bir beceriyi de barındırmalıdır. Sorun çözme eğitimi, çocuğun özgür düşünebilmesi gerekir. Bilgi yüklemek değil, çocuğun bilgiyi istemesini ve o bilgiyle ne yapabileceğini öğretmek gerekir. Finlandiya bunu yapıyor ve başarılı. İkincisi insanı mutlu eden şey kendi istediğini yapabilmesidir, ücüncü olarak da yaptığıyla değer kazanmasıdır. Çocuklar bizim onları övmemizle mutulu olmaz kendi yaptıklarının değeriyle mutlu olur. Biz onların yapmak istediklerine ortam hazırlamalı ve araçlar vermeliyiz. Böyle yetişen çocuğun ilişkileri doğru olur mesleğini doğru seçer ve yaşamını anlamlı seçebilir.

İlk gün çocuk annesinden neden ayrılamıyor? Çünkü biz çocuklara buna hazırlamıyoruz. Anne çocuğuyla olan bağını bağımlılık düzeyine getirmiştir. Gerçek sevgi çocuğu bağlı ama bağımsız yetiştirmektir; bağlı ama bağımlı yetiştirmek değildir. O zaman çocuk okula koşarak gider.