Gazete Vatan Logo

O kamptan dünyaya seslendi: ‘Görmezden gelemeyiz’

Emine Erdoğan Arakanlı Müslümanlar’ın maruz kaldığı insanlık trajedisine dikkat çekmek için Bangladeş’teki Kutupalong Kampı’nı ziyaret etti. Erdoğan, “Buraya yaşananları dünya kamuoyuna duyurmak için geldik. Görmezden gelemeyiz. Hepimiz sorumluyuz” dedi

O kamptan dünyaya seslendi: ‘Görmezden gelemeyiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) heyeti ve İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, Arakanlı sığınmacıların Bangladeş’te barındıkları Kutupalong Kampı’nı ziyaret etti. Yaşanan olaylar hakkında yaralı çocuklar ve trajedinin tanıklarından bizzat bilgi alan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

‘Etkilenmemek elde değil’

“İnsan olarak etkilenmemek mümkün değil. Allah yardımcıları olsun. İnşallah bütün dünya bu konuya eğilir, dikkate alırlar hem yardım olarak hem de siyasi çözüm olarak. Çözülmesi gereken mesele. Bu çağda böyle bir vahşet inanılır gibi değil ve dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Eğer suçlu varsa suçluya yönelik yapılmalı bu yapılanlar ama normal insanlara, halka bu yapılmamalı.”

‘Cumhurbaşkanı BM’ye taşıyacak’

Erdoğan, uluslararası topluma çağrı yaparak, “Hepimizin çoluk çocuğu var. Bizim çocuğumuz değil diye görmezden gelemeyiz. Hepimiz sorumluyuz bunda. Buraya bunun için geldik. Dünya kamuoyuna duyurmak için geldik. Yardım için geldik. Lütfen elinden gelen her şeyi yapsın herkes” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuyu Birleşmiş Milletlere (BM) taşıyacağını dile getiren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunları orada anlatacağını ama hepsinin bu konuya duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’ndan dünyaya: ‘Birlikte yardım edelim’

Heyette yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak kampa gelen Arakanlı Müslümanların yanında olduklarını göstermek için Bangladeş’e geldiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Buradaki insanların yanında olduğumuzu göstermek istedik. Bunu düzenli bir şekilde Uluslararası Göç Örgütü ile beraber sürdüreceğiz. Ayrıca Bangladeşli dostlarımıza da şu mesajı veriyoruz: Bu insanlara birlikte yardım edelim. Buradan tüm dünyaya, buradaki durumu göstermek istiyoruz. Sadece göstermek yetmez. Çabalarımız sürüyor. Astana’da İslam dünyasından liderlerle toplantı yapacağız. Sonra New York’ta soruna kalıcı bir çözüm bulmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Görmezden geliyorlar’

Myanmar makamlarıyla da temasa geçtiklerini belirten Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suu Çii (Myanmar Dışişleri Bakanı) ile görüştü. Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların durması gerektiğini söyledik. Bize, ellerinden geleni yaptıklarını söylediler. Ancak bizim gördüğümüz bazı fotoğraflar ve görüntüleri görmezden geliyorlar” şeklinde konuştu.

300 bini bulabilir

Myanmar’da nüfusun çoğu Budist. Arakan’da ise Müslümanlar çoğunlukta. Eyaletteki militanlarla güvenlik güçleri arasında geçen ekim ayından beri sıklıkla çatışma yaşanıyor. Arakan’daki son şiddet dalgası 25 Ağustos’ta tırmandı. Militanların bazı karakol ve üslere saldırması üzerine ordu geniş çaplı bir harekat başlattı. Ordu şiddetinden kaçanlarsa Bangladeş’e sığınıyor. Şimdiye dek 146 binden fazla insanın Bangladeş’e geldiği tahmin ediliyor. Müslümanların sığındıkları bölgelerde de şartlar pek iyi değil. Halihazırda binlerce sığınmacıya kapılarını açan Bangladeş, yeni dalgada gelenlerin ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çekiyor. Sığınmacıların en çok ihtiyaç duyduğu şeyler ise temiz su, temiz tuvalet ve gıda.

Haberin Devamı

Açlık ve travma

Sınırdaki Cox’s Bazaar bölgesinde bulunan BM Dünya Gıda Programı Bangladeş sözcüsü Dipayan Bhattacharyya, ülkeye 300 bin sığınmacının gelebileceğini tahmin ettiklerini söyledi. BM’nin önceki tahmini 120 bindi. Sözcü, insanların beslenme sorunlarıyla geldiklerini belirterek “Belki bir aydır normal beslenememişler. Hepsi gözle görülür bir şekilde açlık ve travma içinde” dedi.

Bangladeş Başbakanı ile görüştü

EMİNE Erdoğan, Arakanlı Müslümanların durumunu görmek için geldiği Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina Vecid ile görüştü. Emine Hanım dün beraberindeki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya ile Arakanlıların sığındığı kampı ziyaretinin ardından, başkent Dakka’ya geçti. Emine Erdoğan burada Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile bir araya geldi. Alınan bilgiye göre, Bilal Erdoğan’ın da katıldığı görüşmede Türkiye’nin Arakanlı Müslümanlara yardımlarının yanı sıra Bangladeş’te sel felaketine uğrayan bölgelere yapılacak yardımlar ele alındı. Heyet, görüşmenin ardından Dakka’dan ayrıldı.

Haberin Devamı

‘Nobel Ödülü geri alınsın’ kampanyası

Bu arada Change.org adlı internet sitesi üzerinden Suu Kyi’ye 1991’de “demokrasi ve insan hakları için şiddeti reddeden mücadelesi” dolayısıyla verilen Nobel Barış Ödülü’nün geri alınması için imza kampanyası başlatıldı. Endonezya merkezli, 366 binden fazla imza alan kampanyada, “Myanmar’ın sözde lideri Suu Kyi, ülkesinde işlenen insanlık suçunu durdurmak için neredeyse hiçbir şey yapmamaktadır” ifadelerine yer verildi. Nobel Komitesi, herhangi bir dalda ödülün verilmesinden önceki çalışma ve süreçleri dikkate aldığından genellikle Nobel ödülleri iptal edilmiyor.

‘Zaman gerekiyor’

Arakan Müslümanlarıyla ilgili açıklamada bulunan Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Kyi, 1,5 yıl önce göreve başlayan hükümetin Arakanlı Müslümanların hayatlarının korunması için çalıştığını savundu. Kyi, “Ancak 18 ay içinde bizden her şeyi çözmemizi beklemek biraz mantıksız olur” dedi.