Gazete Vatan Logo

Kurt mu? kangal mı?

İstanbul Emniyet’i toplumsal olaylarda kullanılmak üzere Kangal köpeğini tercih etti. Prof. Dr. Tamer Dodurka “Kangal mı Kurt mu?” sorusuna yanıt verdi.

Kurt mu? kangal mı?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında çevik kuvvet polislerinin toplumsal olaylara müdahalesinde artık Kangal köpeği kullanılacak. Bu kapsamda Sivas’ta bulunan bir çiftlikten ilk etapta eğitilmek üzere 10 yavru Kangal İstanbul’a götürüldü. Alman ve Belçika polisinin toplumsal olaylarda kendi köpeklerini kullanmasından yola çıkan İstanbul Emniyet Müdürlüğü de milli ırk olarak Kangal köpeğini tercih etti. Peki toplumsal olaylarda Kangal ne kadar doğru bir seçim? İç Hastalıkları ve Psikoloji Uzmanı Veteriner hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka “Kangal mı Kurt mu?” sorusuna yanıt verdi..

Kangal güçlü ve bağımsız bir ruhtur
Kangal milli bir ırk. Bizim Anadolu halkımızın en önemli işlerinden biridir Kangal’ın korunması. Tam adı “Türk çoban köpeği Kangal”dır. Orta Asya’dan gelmiştir ve Sivas Kangallı’lar tarafından bu safkan ırk korumuştur.. Anadolu’da geniş bir coğrafyada Kangal vardır. Sadece Anadolu çoban köpeği demek de doğru değildir Kangal’a. Onu Türk çoban köpeği olarak anmak gerekir. Bu köpek asırlardır sürü korumak için çoban köpeği olarak yetiştirilip bakıldı, ve bu hayvanın da en iyi yapacağı işi koruma köpeği olmasıdır. Bu sürünün korunmasıdır ama kente geline koruma içgüdüsü olarak fabrikalarda, evlerde bir bekçi köpeği olarak içgüdüsel olarak bakılıyor. Çoban köpekleri iki türlüdür, biri sürüyü güder, diğeri de sürüyü korur. Sürüyü güden köpekler çobandan emir alır ve onun hareketlerine göre sürüyü yönlendirirler, bu hayvanlar itaat eğitimine daha yatkındırlar. Sürüyü koruyan köpekler ise çobandan bağımsız hareket eder, yeri gelir sürüden uzaklaşır ve kontrolü yapar, etrafı kollarlar bu etkinlikleri yaparken de çobandan bağımsız davranırlar.
Alman kurdu eğitime yatkındır itaat eder
Halkın bildiği adıyla Alman ya da Belçika kurdu (çoban köpeği) bu ırk köpekler ise itaat eğitimine daha yatkın köpeklerdir. Duyma özellikleri ve kulak yapısı bakımında kangala göre daha avantajlı köpeklerdir. Toplumsal olaylarda çok önemli bir özellik olmasa da köpek eğitmenine bakar ve onun verdiği komutlara göre hareket eder. Bu ırklar çok kolay eğitim alan ve itaat eğitimini alma yeteneği daha yüksek köpekler. Kangal kadar özgür ruhlu olmadıkları için eğitmeninin direktifleri daha iyi yerine getirir eğitimi iyi aldıysa başlarına buyruk hareket etmezler. İyi eğitimli bir Alman çobanı sahibinden gelecek direktifi dinlemek için komuta konsantre olmuş bir şekilde sahibinin yüzüne bakarak yürür. Toplumsal olaylarda beklenmeyen bir hadise karşısında Alman çobanın bu yüksek konsantrasyonu çok işe yarayacaktır.
Polis köpekleri doğumdan itibaren eğitime başlar
Taşıması kolaydır. Kangal’larda da nadir de olsa itaat eden köpekler çıkabilir ama çok fazla çaba gerektirir bunun için.
Polis köpekleri doğumdan itibaren eğitime başlar, bunlar çeşitli aşamaları kapsar önce sosyalleşme ile başlar ardından itaat eğitimleri ve uzmanlık eğitimlerine geçilir, kimi bomba, kimi asayiş kimi uyuşturucu arar ve sürekli eğitimler devam eder sık tekrarlar yapılır ki ani olaylar karşısında köpek sahibine itaatte kusur etmesin ve görevini tam yapsın. Kangal’ın eğitimi çok daha zor olacaktır. Her köpek bomba köpeği olamaz, 100 köpekten biri seçilir, bu ciddi ve üstü düzey özellikler gerektiren bir durum. Afrika’da bile sürü koruyan Kangal’lar var. Sürüye leopar saldırıyor Kangal’lar da sürüleri leoparlardan koruyor böylesine üstün bir ırk Kangal. Ama üstün olması her konuda da başarılı olacak anlamına gelmiyor. Asırlardır Anadolu’nun sert iklimine alışkın olan Kangal daha sıcak bölgelerimizde sıkıntı yaşayacaktır. Büyükşehirde doğan Kangal özelliğini kaybedecektir. Kangal’ı korumak istiyorsak kendi bölgesinde yetişrirmek ve çoban, koruma köpeği olarak kullanmak gerekir.
Toplumsal olaylarda kontrolden çıkabilir
Kangal’lar itaat eğitimi almaya bağımsız karakterleri nedeniyle çok yatkın değillerdir. Buna rağmen Kangalımız eğitilebilir, ancak bir Belçika ya da Alman köpekleri kadar eğitime yatkın değillerdir. Dolayısıyla toplumsal olaylarda her türlü hadiseyle karşılaşabileceğimizi göze alarak eğitime en yatkın köpekleri tercih etmek daha doğru olacaktır. O kargaşa anında bağımsız ruhlu bir hayvanı kontol etmek diğerleri kadar kolay değildir. Verilen komutları dinlemeyebilir Kangal. Bunun sonuçları da ciddi olabilir.
Kangal görünüm bakımından iri cüssesiyle caydırıcı bir köpektir, bazı yerlerde polisin işine yarayabilir. Ama toplumsal olaylarda daha çok itaat eden bir köpeği tercih etmek gerekir. Alan korumada bekçi köpeği olarak kullanmak lazım Kangal’ı. Bir dezavantajı da ağır olmasıdır. Taşımak zordur Kangal’ı. Polis ve askeriyede alan korumada mükemmel iş yapar. Çok dayanıklıdır.

Haberin Devamı