Gazete Vatan Logo

Mevduatta Avrupa’dan 9 kat gerideyiz

Bankalar Birliği’nin raporuna göre, Türkiye’de mevduatlar Avrupa’nın 9 kat gerisinde. AB ülkelerinde kişi başı mevduat 43 bin euro seviyesindeyken Türkiye’de bu rakam 5 bin euroda kaldı.

Mevduatta Avrupa’dan 9 kat gerideyiz

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), ‘Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri: Türkiye AB Ülkeleri Araştırması’nı yayınladı. TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye’de bankacılık sektörünün, bilanço yapısı, sağlığı ve büyümesi açısından olumlu performans sergilediğini belirterek, “AB ülkeleriyle kıyaslandığında sektörümüz dengeli bir büyüme içinde, bunu destekleyen en önemli gelişme milli gelir artışı. Büyüme sayesinde AB ile Türkiye arasındaki ölçek farkı azalan bir seyir izliyor, bunun sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz” diye konuştu. Aydın, 2005-2016 döneminde AB ile Türkiye arasında kişi başına düşen gelir farkının yaklaşık 4 kattan 3 kata, aktifin 19 kattan 9 kata, kredinin 28 kattan 8 kata, mevduatın

15 kattan 9 kata gerilediğine dikkat çekti. Rapora göre, AB’de kişi başı mevduat 43 bin euro olurken, Türkiye’de bu rakam 5 bin euro seviyesinde. AB ülkelerinde toplam mevduat 22.1 trilyon euro iken Türkiye’de 392 milyar euro.

AB ülkeleri arasında 6’ncı büyük ekonomi

Araştırmada, AB’ye üye 28 ülkenin Avrupa Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2016 yılı verileri kullanılıyor. Araştırmadaki başlıca değerlendirmeler şu şekilde:
- Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bakımından, Türkiye AB ülkeleri arasında 6’ıncı büyük ekonomi. Kişi başı gelir itibarıyla 27’nci.
- Türkiye, GSYH’ye oran olarak düşük bütçe açığı ve düşük kamu borç stokuyla kamu maliyesinde güçlü bir konumda. Buna karşılık, enflasyonun düşürülmesi ve cari işlemler açığının makul bir düzeyde tutulması çabalarının sürdürülmesi önemli.
- Türkiye bankacılık sektörü, 736 milyar euroluk aktif büyüklüğüyle 13’üncü sırada yer alıyor.
- Bankacılık sektörü özkaynak büyüklüğünde 9’uncu sırada.
- Bankacılık sektöründe çalışan sayısı bakımından Türkiye 5’inci sırada.
- Bir banka personeline düşen müşteri sayısı bakımından Türkiye 1. sırada.

Haberin Devamı