Gazete Vatan Logo

Rüzgar YEKA vatandaşın cebini rahatlatacak

1.000 megavatlık Rüzgar YEKA ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alan Kalyon Holding’in Enerji Grup Başkanı Ata, projenin elektrik fiyatlarını aşağı çekeceğini, tüketiciyi olumlu yönde etkileyeceğini söyledi

Rüzgar YEKA vatandaşın cebini rahatlatacak

Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, rüzgar YEKA ihalesinde konsorsiyum olarak verdikleri kilovatsaat başına 3.48 dolar/cent fiyatın elektrik fiyatlarını aşağı çekeceğini ve tüketiciyi olumlu yönde etkileyeceğini açıkladı.

Ata, ihaledeki kilovatsaat başı tekliflerinin serbest piyasadaki elektrik fiyatının altında olduğunu ve 15 yıl boyunca alım garantisi uygulanacağı için finansman temininde avantajı bulunduğunu anlattı.

Bakanlığın başarısı

Ata, şöyle devam etti:

“Proje kapsamında verilen 15 yıllık alım garantisi finansmanda önemli avantaj sağlayacak. Yenilenebilir enerji olması da proje finansmanını olumlu etkileyecek diyebiliriz. Şu anda piyasada elektrik fiyatları kilovatsaat başına 4 dolar/cent civarında. İhaledeki 3.48 dolar/centlik teklif, fiyatları aşağı doğru çekecektir. Bu da tüketiciyi doğrudan olumlu etkileyecek. Yüzde 65 yerli katkı ile birlikte Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) tarifesinde kilovatsaat başı 10.5 dolar/cent olan satış fiyatı da üçte bire düşmüş oldu. Hatırlanacağı üzere güneş YEKA ihalesinde de aynı şekilde yerli katkıyla birlikte kilovatsaat başına 20 dolar/cent olan YEKDEM fiyatı yine üçte bir oranında düşerek 6.99 dolar/cent olarak gerçekleşmişti. Bu da Enerji Bakanlığı’nın YEKA politikasının ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

Aslan payı Trakya’ya

Murtaza Ata, “Enerji Bakanlığı’nın açıkladığı bölgelerin kapasite faktörü çok yüksek. Biz bu bölgelerden, 1.000 megavatlık kapasitenin 700’ünü Trakya’da kurmak istiyoruz, 200 megavatı Sivas’ta ve kalan kısım da Eskişehir’de olabilir. Bu şekilde bölgeler arasında kapasite faktörleri en yüksek olanlarını seçeceğiz” dedi. Ata, türbin fabrikasını Siemens Gamesa’nın kuracağını, Türkerler ve Kalyon Holding olarak da santralin yapımını üstleneceklerini kaydetti.

4 milyar kilovatsaate çıkarız

Murtaza Ata, santralde kullanılacak türbinlerin verimlilik oranının yüksek olduğunu ve Siemens Gamesa’nın en son geliştirdiği teknolojisinin kullanılacağını vurguladı. Bu verimliliğin Çinliler’in türbinlerinin verimliliğinden yüzde 8-9 daha yüksek olduğuna işaret eden Ata, “Bu sayede biz Rüzgar YEKA kapsamında yılda 4 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğiz. Proje sahaları için öngörülen yıllık üretim 3 milyar kilovatsaat olarak konuşuluyordu ama teknolojik üstünlük sayesinde elektrik üretimi çok daha yüksek gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı