Gazete Vatan Logo

Bulgaristan'da Türk kökenlilere karşı kampanya

Bulgaristan'da milliyetçiler, Türk kökenlilerinin Avrupa Parlamentosuna seçilmesini engellemek için kampanya başlattı

Milliyetçi görüşleriyle tanınan VMRO adlı partinin Genel Başkanı Krasimir Karakaçanov tarafından "Türk oylarına Hayır" sloganıyla başlatılan kampanya çerçevesinde bastırılan afişlerde, Bulgaristan'da üç ay sonra yapılacak Avrupa Parlamentosu seçiminde Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasının
yasaklanması isteniyor.

Bulgaristan Halk Birliği (BNS) koalisyonunundan milletvekili seçilen Krasimir Karakaçanov, "Türk oylarına hayır" sloganlı afişlerden birini parlamentodaki odasının kapısını astı.

Karakaçanov, parlamentoda bugün görüşülmeye başlanan Avrupa Parlamentosu milletvekilliği seçimi yasa tasarısında oy kullanmanın zorunlu hale getirilmesini isteyerek, "Ayrıca, oy kullanacak seçmenlerde seçim gününden en az 6 ay öncesine kadar Bulgaristan'da oturmuş olma şartı aranmalıdır" dedi.

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmalarının son derece sakıncalı olduğunu ileri süren Karakaçanov, "Avrupa Birliği'ne aday olan bir ülkenin oylarıyla Bulgar milletvekillerini seçmek ve bu yolla Avrupa Parlamentosunda Türkiye'nin lobisini oluşturmak normal değildir" diye konuştu.

Kampanyasına iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Bulgaristan Sosyalist Partisinden de (BSP) destek beklediğini ifade eden Karakaçanov, "Umarım vicdan ve sağduyu sahibi milletvekilleri, ülkenin milli menfaatlerini risk altına alacak bu duruma seyirci kalmazlar" dedi.

Karkaçanov, VMRO tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde hazırlanan afişlerin ülkenin her yerine asılacağını söyledi.

18 MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK
Bulgaristan'da üç ay sonra yapılması planlanan seçimlerle Avrupa Parlamentosunda ülkeyi temsil edecek 18 milletvekili seçilecek.

Siyasi gözlemciler, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) Avrupa Parlamentosu milletvekilliği seçimlerinde en az 3 milletvekilliği kazanacağı görüşünde birleşiyorlar.

Türkiye'deki Bulgar vatandaşlarının büyük bir bölümünün sandık başına gitmesi, Bulgaristan'daki seçime katılım oranının da 3 ay önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimindeki gibi yüzde 50'nin altında kalması durumundaysa
HÖH'ün Avrupa Parlamentosuna 5 milletvekili yollayabileceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı