Gazete Vatan Logo

'Türkiye afetle yaşamayı öğrenmeli'

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye'nin afet ülkesi olduğunu, insanların bunu bilerek yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi

Mersin'de incelemelerde bulunan Bakan Faruk Nafiz Özak, 1 Kasım 2006'da sel felaketinin yaşandığı Erdemli İlçesi'ne bağlı Kızkalesi Beldesi'ni ziyaret etti. Burada çoğunluğu kadın 200 kişi tarafından `Sel hep bizim kaderimiz mi olacak?', `Yaralarımız sarılacak mı?', `Yeniden yapılanmada belediyemize destek istiyoruz' ve `Altgeçit istiyoruz' dövizleriyle karşılanan Bakan Özak, Kızkalesi Belediye Başkanı AKP'li Necati Kale'den bilgi aldı. Burada toplanan kalabalığa hitap eden Özak, Türkiye'nin ekim ve kasım aylarında sel felaketine maruz kaldığını hatırlatarak, "Biliyorsunuz, Türkiye bir afet ülkesidir. Bunu kabul etmemiz lazım. Deprem, sel, heyelan gibi afetlerde maalesef maddi ve manevi kayıplarımız oluyor. Bu gerçeği kabul ederek yaşamamız gerekiyor. Felaketlerde yaşanan maddi kayıplara geriye getirmek kolay. Bizdeki bu yardımlaşma duygusuyla yaralar sarılabiliyor. Nitekim Mersin Valiliği'nin emrine sel felaketi nedeniyle yaraların sarılması için 1 milyon 329 bin YTL tahsis edildi. 228 işyeri ile 31 konuta acil bir şekilde dağıtıldı. Yasalarımıza göre esnafımızın yaralarını saramıyoruz" dedi.

CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Özak, Doğa Akdeniz'in turizm cenneti Kızkalesi'ne bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini kaydetti. Mersin-Antalya arasındaki Akdeniz sahil yolunun da kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Özak, "Başbakanımızın şöyle bir hedefi var. Karadeniz'i Kars'tan İstanbul'a bağlamaktır. Bunu Samsun'a kadar 20 yılda bitirebildik. Burayı inşallah 15 Mart'ta açacağız. Samsun'dan Sinop'a kadar devam ediyoruz. Yol Sinop üzerinden İstanbul'a kadar gelecek. Ama ondan daha önemlisi Mersin-Antalya karayoludur. Bu konuda çalışmalar var. Özellikle yol boyunca çok sayıda tünel var. Buraya da önemli ödenekler bulmamız lazım. Bu ödenekleri hızlandırmamız gerekiyor. Antalya'dan sonra burası yeşili, ormanı, mavisi ve denizi, çok kaliteli insanı ile ben inanıyorum ki, turizmde bir cazibe merkezi olacaktır" diye konuştu.

Kızkalesi Belediyesi'ne geçen Özak, karşılama sırasında döviz açıp sorunlarına çözüm isteyenlerin arasında çok sayıda kadın olmasına dikkat çekerek, "Karadeniz'de kadınların ellerine döviz verip, bakan karşılamaya götürmeniz çok zordur. Sorunlarına sahip çıkan kadınları kutluyorum" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı