Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar Rio'da hedefim rekor - En iyi şartlar Türkiye'de

Rio'da hedefim rekor - En iyi şartlar Türkiye'de

Olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek olan 2 yüzücü Nezir Karap ve Ekaterina Avramova Vatan'a konuştu:

Rio'da hedefim rekor - En iyi şartlar Türkiye'de

NEZİR KARAP

Olimpiyat vizesini A barajını geçerek alan ilk Türk olmak güzel. Öğrendiğime göre olimpiyatta Türkiye rekoru kırabilen bir sporcumuz hiç olmamış. Şimdi bu alanda da bir ilki gerçekleştirmenin hayâllerini kuruyorum.”

2016 Rio Olimpiyatları’nda ülkemizi erkekler 400 metre serbestte temsil edecek olan Nezir Karap, Brezilya’da en iyi derecesini geliştirmek istediğini söyledi. Olimpiyatlara A barajını geçerek katılma hakkı elde eden ilk sporcu olan Nezir, şu açıklamaları yaptı:

“RIO hazırlıkları iyi gidiyor. Antalya’da 10 günlük bir kampımız vardı. Orada yüksek performans antrenmanları gerçekleştirdik. Şimdi yavaş yavaş dinlenmeye başladık.

OLİMPİYATLARA A barajını geçip katılan ilk sporcu olmak benim adıma güzel bir duygu. Ancak bunun daha önce hiç yapılmamış olması düşündürücü. Ben bu barajın geçilebilir olduğunu gösterdim. Artık diğer Türk sporcular da bunu yapabileceklerine inanıyorlar. Bu hedef için kulaç atmaları bile Türk yüzmesi adına önemli.

‘DİREKT İLK 8’E GİRMELİYİM’

A barajını geçmek, belli bir seviyenin üzerine çıkmak demek. Benim bir şanssızlığım var, yüzdüğüm kategoride yarı final yok. Elemeden sonra final var. Yani direkt olarak ilk 8’e girmem gerek ki bu da çok zor.

Haberin Devamı

RIO’DA hedefim derecemi geliştirmek olacak. Türkiye rekoru bana ait. Bu rekoru kırarsam gelişim göstermiş olacağım. Ayrıca öğrendiğime göre olimpiyata gidip orada Türkiye rekoru kıran bir sporcumuz yok. Bu anlamda da bir ilki gerçekleştirmek istiyorum.”

‘Darbe girişimi bizi çok üzdü’
Nezir: “Ülkedeki son yaşananlar bizi olumsuz etkiledi. Ben kamptaydım. Boks milli takımı da bizimleydi. Spor zaten psikolojik bir şey. Devletimize yönelik bu darbe girişimi bizi çok üzdü. Ülkemizde böyle olayların olmasını asla istemiyorum.”
‘Phelps bana ağabeylik yaptı’
Nezir: “3 senedir Michael Phelps ile takım arkadaşıyım. Bana ABD’de ağabeylik yaptı. Antrenmanlarda tavsiyelerde bulundu. Michael dünyada eşi benzeri olmayan bir sporcu. 8 altın madalyayı tek olimpiyatta kazandı. Türkiye’de A barajının hiç geçilmediğini biliyordu. Bana ‘Sen de benim gibi bir ilk ol. Türkiye’nin gururu ol’ diyordu. Hâlâ havuza geldiğinde beni ‘Sen de bir ilksin’ diye çağırıyor. Beni A barajını geçebilmem konusunda çok motive etti.”
‘Viktoria madalya alabilir’
Nezir: “Sponsor desteği gerçekten çok önemli. Ben projemin dahilinde Turkcell’in desteğini çok gördüm. Örneğin ABD’deki bütün ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Rio’da ülkemizi 4 kişi temsil edeceğiz. Ben Viktoria Zeynep Güneş’in final yüzebileceğini düşünüyorum.”
‘Bowman sayesinde gelişim gösterdim’
Nezir: “2012’den sonra Türkiye Yüzme Federasyonu büyük bir atak yaptı. Yurt dışı projeleri, antrenman programları, Michael Phelps projesi... Bunlar sayesinde Türk yüzmesi çok gelişim gösterdi. Ben 3 senedir Bob Bowman’ın olimpiyat projesinde yer alıyorum. Kendisi Michael Phelps gibi tartışmasız bir sporcunun antrenörü. Şu anda da ABD’nin yüzme takımının başantrenörü. Kariyeri tartışılmaz ve ben onun kaliteli antrenmanları sayesinde geliştiğimi gördüm. Zaten dereceler de ortada.”
EKATERINA AVRAMOVA
“İstesem İngiltere adına yarışabilirdim. Kazakistan, Azerbaycan ve İtalya’dan da teklifler aldım. İlk kez burada masörüm oldu. Federasyon ve sponsorlardan takıma çok büyük destek var.”
OLİMPİYATLARDA ülkemizi 200 metre sırtta temsil edecek olan Bulgar asıllı sporcumuz Ekaterina Avramova, Rio’da final yüzmek istiyor. Avrupa şampiyonasından sonra çalışmaların olimpiyatlar için iyice yoğunlaştığını ifade eden Avramova, Türkiye adına yarışıyor olması hakkında “Kazakistan, Azerbaycan ve İtalya’dan teklifler aldım. Ailem İngiltere’de yaşıyor, orada oturma ve çalışma iznim var. İstesem İngiltere adına da yarışabilirdim ancak ben Türkiye’yi seçtim. Çünkü en iyi şartlar Türkiye’de.
‘SADECE İKİ KIZ’
BURADA çok sayıda arkadaşım var. Ayrıca burada bir takım var. Genç bir takım, hedef Rio ve tabii ki Tokyo. Federasyonun çok ciddi yatırımı var. Bulgaristan’da sadece iki kız sporcu vardı. Dolayısıyla bir bayrak yarışına girmek mümkün değildi örneğin. Orada bireysel bir durum da vardı. Burada ise bir takım var ve birbirimizle iyi bir iletişim kurduk.
ŞARTLAR, olanaklar ve federasyonun vizyonu, Türkiye’yi seçmemde en önemli etkenler. Örneğin benim ilk kez burada masörüm oldu. Bulgaristan’da ne masörüm ne de doktorum vardı. Burada ise takıma ciddi destek var” dedi.
‘Sudan korktuğum için yüzmeye başladım’
Avramova: “Yüzmeye 6.5 yaşında başladım. Sebebi ise sudan korkmamdı. Annem bir sutopu oyuncusuydu ve ‘Sen yüzemezsen utanırım’ demişti. 11 yaşına geldiğimde, Bulgaristan adına olimpiyatlarda altın madalya kazanan tek yüzücünün röportajını izledim. İşte gün ‘Ben altın madalya alan 2. yüzücü olacağım” dedim ve böyle de devam ediyor.”
'Rio'da finalde yüzmek istiyorum'
Avramova: “2 yılda çok ciddi destek aldık. Hem federasyondan hem sponsorlardan. Rio sonrası bu artacaktır. Benim ilk hedefim Rio’da final. Olimpiyata katılırken derecem 2.11’di. En iyi derecem 2.10. 2.08-2.09 arasında final görebilirsiniz. Umarım en iyi derecemi yaparım ve finale kalıp madalya şansı yakalarım.”
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu:
Türk yüzmesine desteğimiz sürecek
TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye’de yüzmenin gelişmesi adına bir sponsor gibi değil, Türkiye Yüzme Federasyonu’yla bir ekip gibi hareket ettiklerini söyledi. “Turkcell olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde 2020 Olimpiyat Oyunları hedefiyle yüzme branşına 14 milyon TL’lik destek sağlıyoruz” diyen Terzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“ÇALIŞMALARIMIZIN meyvelerini toplamaya başladık. Kurduğumuz 6 Turkcell Yüksek Performans Merkezi sayesinde olimpiyatlara katılacak olan Nezir Karap ve Nida Eliz Üstündağ ile birlikte 12 elit sporcu çıkardık. 400 sporcunun da elit seviyeye yükselmesini hedefliyoruz. 3 sene içinde lisanslı sporcu sayısını 18 binden 38’e bine taşırken 40 ilde 34 bin çocuğun da yüzmeyi doğru öğrenmesini sağladık.
TURKCELL, Türk yüzmesinin daha da gelişmesi için desteğini sürdürecek. Ayrıca Olimpiyat kafilemizin de ana sponsoru olarak tüm sporcularımız gibi 4 yüzücümüzün de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyor, kendilerine başarılar diliyorum.

Haberin Devamı