Gazete Vatan Logo
Süper Lig Fikret Orman'dan flaş açıklama: Yabancı kuralı 2019-2020'de...

Fikret Orman'dan flaş açıklama: Yabancı kuralı 2019-2020'de...

Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Orman, "Yabancı sınırlaması sisteminin 2019-20'de aynı şekilde devam etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Fikret Orman'dan flaş açıklama: Yabancı kuralı 2019-2020'de...

Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, mevcut yabancı kuralını desteklediklerini ve kuralda yerli teşviği konusunda bir değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti.Fikret Orman, Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çok verimli bir toplantı yaptıklarını söyleyen Orman, şöyle konuştu: "Gündemimiz yoğundu, uzun da sürdü. Başlıca olarak 1 Haziran'da TFF'nin olağan seçimi var. Tüm kulüpler olarak kendi aramızda istişare ettik, buna da devam edeceğiz. Bunu konuştuk. İkinci olarak yabancı sınırını konuştuk. Fikrimiz 2019-2020'ye kadar sistemin aynı şekilde devam etmesi yönünde. Ancak yerli oyuncu teşviği sistemini TFF ile görüşeceğiz. Bu mevcut sistemin devamını düşünüyor birçok kulübümüz. 2 veya 3 kulübümüz de bu yabancı sınırının kademeli olarak 8'e düşmesini istiyor. Özellikle büyük kulüplerimiz de dahil olmak üzere, bizler ise yabancı sınırının aynı şekilde devam etmesini, yerli oyuncu oynatma teşviğinin artması ve buna göre ücret ödenmesi konusunda karar bildirdik."

Haberin Devamı

"Kulüpler Birliği aday çıkarma makamı değil"

TFF Başkanlığı ile ilgili bir isim ortaya atılıp atılmadığı hakkındaki soruya Fikret Orman, "Böyle bir konuşma geçmedi. Sadece bizim TFF'den beklentilerimiz neler, nasıl bir federasyonun bizi yönetmesi lazım, beklentilerimiz neler onları konuştuk. Artık Süper Lig'in ayrı bir marka olarak dünyada pazarlanması gerektiğini ifade ettik. Kulüpler Birliği aday çıkarma makamı değil" yanıtını verdi.

Yurt dışında yapmış olduğu görüşmeleri Kulüpler Birliği toplantısında paylaştığını dile getiren Orman, "Yapmış olduğumuz görüşmeler, Malezya ve UEFA'nın Asya versiyonu olan Asya Federasyonu ile toplantı yaptık, bunları arkadaşlara anlattık. Yeni sezonda lisanslamayı Kulüpler Birliği olarak biz yapmış ve federasyona iletmiştik, bununla ilgili bilgi verdik" diye konuştu.

Fikret Orman son olarak Kulüpler Birliği kararının TFF'nin kararını etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili soruya, "Bugün onu da söyledik. Bundan önce kademeli olarak indirilmesi ve 14'e çıkartılması bize danışılmadan alındı. Ama biz fikrimizi TFF'ye bildireceğiz" yanıtını vererek sözlerini noktaladı.

Haberin Devamı

Yiğiner: 14 yabancı kuralı devam edebilir

Ankaragücü Başkanı Mehmet Yiğiner, yabancı oyuncu kuralı hakkında şunları söyledi: "Yabancı sınırlaması ile ilgili olarak tartıştık ve istişare ettik. Yabancı oyuncu kuralı için kulüplerle görüş alışverişinde bulunduk. Toplantının ağırlıklı konusu yabancı oyuncu konuydu. Şahsım olarak tabii ki ligimizin marka değeri de çok önemli, ne kadar çok yabancı, tanınmış oyuncu gelirse marka değeri artar. Yurt dışından getirip parlattığımız olabiliyor bunu görüyoruz. Rekabeti canlı tutmak için 14 yabancı kuralı devam edebilir. Bize göre en önemli yapılması gereken gençlerimizin iyi yetiştirilmesi ve alt yapıyı teşvik etmemiz. Güzel fikirler çıktı. Ne kadar yerli oynuyorsa o kadar teşvik alırsınız. Biz rekabetten yanayız. İsterseniz 1, isterseniz 2 yabancı oynatırsınız. 14 yabacı almak zorunda değilsiniz. Bizden önce hovardaca transferler yapılmış, değerinden fazla ücretler ödenmiş. Yeni yöneticiler bunun bilincinde. Bu bilinç şu anki başkanlarda mevcut. Birçok kulüp borçlanmıyor ve borçlarını ödüyor. Bu da iyi yolda olduğumuzun kanıtı. Şapka düştü kel göründü, ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız."

Haberin Devamı

Bedir: Alt yapı teşvik edilmeli

Kayserispor Başkanı Erol Bedir, yabancı oyuncu kuralı ile ilgili olarak, "Şahsi fikrim bu konuyu çok yazan konuşan birisiyim. Sezon sonunda 3 yabancısı kalacak kulübün başkanı olarak en rahat benim. Mevcut durumun revize edilerek alt yapıya teşvik eden bir düşüncem var" diye konuştu.

"İsim ya da yönetim konuşmadık"

Türkiye Futbol Federasyonu'nda yapılacak olan seçim ile ilgili de Bedir, " Gündemimizdeki konularda birisi de seçimdi. Federasyondan beklentilerimiz konuştuk. Bir isim ya da yönetim konuşulmadı" dedi.

Ağaoğlu: Kademeli olarak azaltılmalı

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, mevcut yabancı kuralının değişmesi gerektiğini savundu. Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından basın mensuplarının karşısına geçen Ahmet Ağaoğlu, yabancı kuralıyla ilgili düşüncelerini paylaştı.

Haberin Devamı

Kendi tavırlarının net olduğunu söyleyen Ağaoğlu, "Yabancı kuralının kademeli olarak düşürülmesini ve 8 sınırına çekilmesini mantıklı görüyoruz. Ekonomiyi rahatlattığı söyleniyor bu kuralın, fiyatların yükselmesinin önüne geçtiği söyleniyor ama kulüplerin borçlarının son dönemde 2-3 katına çıktığını görüyoruz. Son 2-3 senedeki yabancı futbolcu satışlarına bakalım. Bu tamamen Trabzonspor Kulübü'nün politikası ve bakışı. Ben kendi takımında altyapıdan 4-5 futbolcuyu oynatmadığım zaman kendimi sorgularım. Geldiğimizden beri izlediğimiz politika bu. Herkes büyük cesaret diyor da bu cesaret değil. Uğurcan'ı Hüseyin'i sahaya sürmek cesaret değil. Çocuklarda bu zaten vardı. Olmayan bir şeyi sahaya sürmedik, sadece önlerini açtık. Bizim yönetim politikamız bu. İlk geldiğimiz zaman U21'e gittik ve 'Her zaman A takımla maça çıkmaya hazır olun' dedik. Uğurcan, A Milli Takım'da; Hüseyin, Ümit Milli Takım'da; Arda da U19'da. Bizim adımıza UEFA'da, FIFA'da, CAS'ta aleyhimize açılan davaların tamamı yabancılar tarafından. Ekonomik veya finansal olarak baktığımız zaman, marka değeri olarak baktığımız zaman, bir kulübün aleyhine açılan 18 dava varsa, bu sizin marka değerinizi de aşağı çekiyor. Biz Trabzonspor olarak bu yabancı işini pek beceremedik. Bizim altyapımızdan yetiştirdiğimiz oyuncularla, ihtiyaç duyduğumuz mevkilerde kendi ülkemizden oraya monte edeceğimiz oyuncular, çok tecrübeli isimler, bizim gençlerimize bunu aktaracak yabancı futbolcular olacak.

İçeride bu görüşü veren Çaykur Rizespor, BB Erzurumspor, Bursaspor vardı. Mecnun Otyakmaz başkan düşüncesini ifade edemeden çıkmak zorunda kaldı, bir de Göztepe var. Diğer kulüplerimiz mevcut yabancı sınırının devam etmesini istediler. Bizim görüşümüzle ilgili karar çıksın veya çıkmasın, biz kendi politikamızı uygulayacağız. Burada hiçbir şekilde haksız rekabet sıkıntısı yok. Bu konuda da çok dirençli olmayacağımızı da ifade ettim, ama Trabzonspor Kulübü'nün yabancılarla alakalı politikası bu. Altyapı fonunun artırılması yönünde bir gündem maddesi daha vardı. Bu önemli bir konu. Altyapıdan oyuncuları 52 bin seyirci önünde sahaya sürmek ile yabancı futbolcularla oynamak arasında bir fark olması lazım" açıklamasını yaptı.