Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar Engelleri yıkan sporcu

Engelleri yıkan sporcu

Sporcu olarak olimpiyatlara katılmış olan işitme engelli Onur Kayıhan, Samsun’da eğitimci olarak görev yapıyor.

Engelleri yıkan sporcu

Samsun’da 18-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’na sporcu olarak katılmayı son anda kaybeden Onur Kayıhan, oyunlar öncesinde Samsun’da eğitimci olarak görev yapıyor. 28 yıldır spor yapan 35 yaşındaki eğitimci, aylar öncesinden geldiği Samsun’da çalışmalarına devam ediyor. İşitme duyusuna sahip olarak dünyaya gelen Kayıhan, 3 aylıkken tedavi için gittiği hastanede doktor hatası nedeniyle işitme kaybına uğramış. 17 yaşına kadar konuşma dersleri alan başarılı eğitimcinin hayatı spor kulübüne girdikten sonra güzel bir değişim göstermiş. Olimpiyat Oyunları kadrosundan antrenörünün kararıyla son anda çıkarılan Onur Kayıhan, “17 yaşıma kadar işitme engelli arkadaşlarımla karşılaşmadım. Bu tip insanlar olduğunu bile bilmiyordum. Hiç işaret dili eğitimi almamıştım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde konuşma eğitimi alırken, 17 yaşımda spor kulübüne seçildim. Gördüm ki benim gibi birçok kişi var ve daha sonra işaret dilini öğrendim. O zaman anladım ki; işaret dili benim için çok önemliymiş ve işaret dili aslında benim ana dilimmiş. Ben Türkiye’de yaşıyorum, tabii ki yaşantımda Türkçe var ama benim ana dilim işaret dili. Bunu geç de olsa öğrendim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“Samsun’daki eğitim için üniversite eğitimimi durdurdum”

Çeşitli üniversitelerde işaret dili eğitimi veren Kayıhan, “Ayrıca 4-6 yaş arası öğrenci grubuna işaret dili eğitimi verdim. Çeşitli fabrikalara da işaret dili eğitimi veriyorum. 28 Mart’ta Samsun’a geldim. O tarihten beri 350 kadar kadar gönüllü, 35-40 tane Coda olan (Annesi ve babası işitme engelli) kişilere uluslararası işaret dili eğitimi verdim. Üniversitede ders vermem için teklifler geliyor ama Samsun’daki görevim nedeniyle üniversite eğitimlerimi durdurdum. Ama Eylül ayında tekrar teklifleri değerlendireceğim” diye konuştu.

İletişimin önünü açan dil

Onur Kayıhan, işaret dili eğitimine başlama sebeplerini şöyle anlattı:

“İşitme engelliler ile duyma yetisine sahip insanların iletişim sorunları var. Günlük hayatta karşılaştığım zorluklar sonucu insanlar arasında bu dili ne kadar çok bilen olursa iletişim kurmamda da o kadar kolaylık sağlayacağını düşünerek eğitmen olma isteğim oluştu. Bu dil ne kadar gelişirse benim gibi olan kişiler de iletişim problemlerini daha kolay çözecek.”

Haberin Devamı