Gazete Vatan Logo

Aydın Örs: Hedefimiz olimpiyat olmalı

Milli Takım ve Efes'in efsane antrenörü Aydın Örs, EuroBasket öncesi 12 Dev Adam'a ve taraftarlara mesaj gönderdi:

Aydın Örs: Hedefimiz olimpiyat olmalı

Türk basketbolunda birçok ilke imza atmış, Fenerbahçe, Anadolu Efes ve Milli Takım ile başarıdan başarıya koşmuş efsane antrenör Aydın Örs, Karar gazetesine çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Avrupa Ligi’nde eski takımları Fenerbahçe ve Efes’in Final Four için tur şansı olduğuna dikkat çeken Örs, EuroBasket öncesi ise Milli Takım’a 2020 Olimpiyat Oyunları mesajı verdi: “Esas hedefin 2020 Olimpiyat Oyunları olması gerektiğini düşünüyorum. EuroBasket ülkemizde düzenleneceği için beklenti olacak ama kötü sonuç dünyanın sonu değil. Çünkü şimdiye kadar bir sürü başarı elde edildi ama erkek takımı hiçbir zaman olimpiyat elemesini kazanamadı. Bu hedefin tutturulması için bir plan yapılması gerekiyor.”

- Takım düzeyinde basketbolda ilk kupa (Koraç) 1996'da sizinle geldi. Şimdi Avrupa Ligi’nde son 8’de 3 Türk takımı var. Şansımızı nasıl görüyorsunuz?

Obradovic çok tecrübeli bir hoca ve yıllarca bu tür maçları oynamış bir isim. Fenerbahçe’nin şansını yüksek görüyorum. Efes de Atina’dan 1 galibiyetle dönebilirse potansiyeli var. Olympiakos çok tecrübeli ama yaşlı bir takım. Efes atletik yapısını iyi kullanırsa onların da turu atlayacağını düşünüyorum. En zor seri Daçka’nın. David Blatt gibi çok tecrübeli bir hocaları var ama onların işini kolay görmüyorum Real Madrid karşısında.

Haberin Devamı

FİNAL-FOUR ÇOK RENKLİ GEÇECEK

- Final-Four’un İstanbul’da yapılacak olması…

Psikolojik olarak olumlu etkiler ama geçen sene yarı final ve final maçlarında İstanbul’da olmadığı halde tribünlerin yarıdan fazlası Fenerbahçeliydi. Seyirci önemli bir faktör ama her şey değil. Takımın her yönden hazır olması çok önemli. Fenerbahçe’nin 2 kritik oyuncusu sakatlandı, ilk dört garanti derken üst üste beklenmedik mağlubiyetler aldılar. Çok renkli bir Final-Four izleriz diye düşünüyorum.

- Türk finali bekliyor musunuz?

Türk finali olursa mutlu olurum ama basketbolda bütün ihtimalleri düşünmek zorundasınız. Dilerim 2 tane Türk takımı olur finalde.

SARICA'NIN BAŞARILARI ORTADA

- EuroBasket öncesi yeni bir hoca var takımın başında ve ülkemizde oynanacak. Daha önce sizinle büyük başarılar geldi. Bekliyor musunuz yine büyük bir zafer?

Haberin Devamı

Ufuk Sarıca genç ve başarılı bir koç. Gayet güzel bir ekip kurdu. Jenerasyon değişikliğinde boşluk oluyor ve o boşluğu doldurmak zaman ve sabır istiyor. Son zamanlarda biraz yabancı oyuncu furyasından dolayı, genç oyuncuların yeteri kadar rekabete girememesiyle eskisi gibi kaliteli oyuncuların yetişmediğini görüyoruz. Milli Takım’ı oluşturan oyuncuların takımlarında kaç dakika süre aldığı ya da hangi rollerde oynadığı aşikar. Benim naçizane tavsiyem; basketbolda büyük beklentiler içerisine girmeden, esas hedef olarak 2020 Olimpiyat Oyunları'nı düşünebiliriz. Milli Takımımız artık olimpiyat oyunları gibi seçkin ve tüm dünyanın izlediği bir organizasyonda da boy göstermeli. Şahsen bunu zorunluluk olarak görüyorum. Sonuca ulaşmak için de planlı bir çalışma şart.

- Ergin Ataman’ın ardından Ufuk Sarıca Milli Takım’ın başına geçti. Sizce bir hoca hem kulüp takımını hem de milli takımı çalıştırabilir mi?

Haberin Devamı

Birçok ülkede olduğu gibi milli takım hocası kulüp takımı da çalıştırabilir. Kimisi sadece milli takım çalıştırmanın antrenörlük kariyeri açısından doğru olmadığını söylüyor. Federasyonun Ufuk Sarıca tercihi, Ergin hocayla çalışmayacaklar ise doğru olduğunu düşünüyorum. Ufuk, Ergin hocanın yardımcısıydı daha önce ve bu jenerasyonu yakından tanıyor. Karşıyaka ve Beşiktaş’ta başarıları ortada.

AYDIN ÖRS ESKİ YARDIMCISINA SAHİP ÇIKTI

- Bazı taraftarların Ergin Ataman’la yaşadığı gerginlik çok konuşuldu…

Ergin Ataman Galatasaray’a son yıllarda Türkiye’de kazanılmamış Eurocup zaferi ve Avrupa Ligi’nde 11 galibiyet yaşattı. Ergin’in bu sene başarısız olduğu söyleniyor ama bu büyük bir başarı bana sorarsanız. Play-off’a giren son takımın galibiyet sayısı 16. Kendisi de öz eleştiri yapıyor zaten. İyi bir guardla başlamış olsalardı son 8’de olabilirlerdi. Böyle başarılı bir koça hakaret etmek taraftarlıkla izah edilemez.

- Ligimizde çok değerli yabancı hocalar ve oyuncular var…

Büyük kulüplerimizin geçmişe göre hedeflerinin ve bütçelerinin daha büyük olmasının bunu etkilediğini söyleyebiliriz. Avrupa’daki ekonomik kriz değerli antrenör ve oyuncuların Türkiye’ye gelmesine neden oldu. Bundan mutluluk duyuyorum ama bunun dozunu da iyi ayarlamak lazım. Önüne gelen yabancı antrenör Türkiye’ye gelip çalışıyor. Yurtdışında belli kriterler var antrenörlük yapabilmek için. Gerek İspanya’da gerek İtalya’da giderek yabancı antrenörlerin azaldığını, artık sadece o ülkenin vatandaşı olan hocaların görev aldığını duyuyoruz. Bunun bir ölçüsü olması lazım. Siz ucuz diye 6 yabancı oyuncu getirdiğiniz zaman sadece kulübeyi dolduruyor. Türk oyuncusu umudu kalmadığı için de rekabetten kaçıp alt lige gidiyor.

Haberin Devamı

- Fenerbahçe’nin Daçka’yla birleşme iddiaları var...

Daha önce de Ülker aynı desteği verdi. Günümüzde sponsorluk önemli bir olgu. Dünya sporunda kulüpler sponsorlar desteğiyle ayakta kalıp transfer yapabiliyor. Ülker desteği Fenerbahçe’ye çok şey kazandırdı. Hem şampiyonluk hem de harika bir salon geldi.

- Yakın zamanda eski oyuncunuz Taner Korucu’yu kaybettik…

Ben ilk antrenörüydüm Taner’in Ankara DSİ’de. Efes’te jübileyi yaptığında da son antrenörüydüm. O efsane takımın kaptanıydı. Taner çok iyi bir sporcuydu. Son 6-7 senedir genç yaşta böyle bir hastalığa yakalandı. Mekanı cennet olsun.

(Hakan Akar)