Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar Atletizmde tarihi karar! Caster Semenya...

Atletizmde tarihi karar! Caster Semenya...

Güney Afrikalı atlet, 2016 yılında kadınlar 800 metrede olimpiyat şampiyonu olmuş fakat 'Kadın mı erkek mi?' tartışmaları bu başarının önüne geçmişti.

Atletizmde tarihi karar! Caster Semenya...

Güney Afrikalı atlet Caster Semenya, 2016 yılında kadınlar 800 metrede Olimpiyat Şampiyonu olmuş fakat 'Kadın mı erkek mi?' tartışmaları bu başarının önüne geçmişti...

Uluslararası Atletizm Federasyonu, Şubat ayında konuyla ilgili; "400 metreden uzun yarışlarda testosteron hormonu yüksek olan kadınlar ya erkekler kategorisinde yarışacak ya da hormon seviyesini düşürme adına ilaç kullanacak." açıklamasını yapmıştı.

Fiziksel olarak kadından çok erkeğe benzeyen 28 yaşındaki Güney Afrikalı, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) görülen davasına katılmak üzere İsviçre'ye gelmişti. Burada Semenya'nın duruşması görüldü. Karar kısa bir süre içinde açıklanacak.

2009 Berlin Dünya Şampiyonası'ndaki zaferinden beri cinsiyeti tartışma konusu olan Semenya'nın testosteron seviyesini düşürücü ilaç alması konusunda bir kararın çıkabileceği belirtiliyor.

Öte yandan Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun CAS'tan çıkacak Semenya kararına göre devrim gibi bir değişikliğe gideceği konuşuluyor.

İngiliz Gazetesi Daily Mail'de yer alan habere göre CAS, Semenya'nın spor kariyerine devam etmesi yönünde bir karar alırsa, kadın ve erkek kategorilerini kaldıracak.

Haberin Devamı

Kadın ve erkek ayrımı yerine sporcular 'A' ve 'B' kategorisinde yarışacak. Burada yarışacak olan sporcular testosteron seviyesine göre belirlenecek.

Bu kural cinsiyet değiştiren sporcuların durumunun netleşmesi konusunda da önemli bir adım olarak niteleniyor.

Semenya'ya yapılan testlerin sonucu resmi olarak hiç açıklanmadı. 2009'da başlayan tartışmaların ardından 11 ay yarışmalardan uzak kalan Afrikalı sporcu, testlerin temiz çıkmasının ardından 2010'da tekrar pistlere dönmüştü.

Caster Semenya, geçtiğimiz aylarda CAS'ta duruşmaya katılmıştı...