Gazete Vatan Logo
THY Euroleague Larkin'in gizemli hastalığı! Gece elleri kan içinde...

Larkin'in gizemli hastalığı! Gece elleri kan içinde...

Euroleague final four'una damga vuran isim Anadolu Efes'in ABDli guardı Shane Larkin oldu. Fenerbahçe ve CSKA Moskova maçlarında rekorları alt üst eden Larkin, takımı finali kaybettiği için MVP ödülüne layık görülmese de; İspanyollar yıldız basketbolcuyu final-four'un en iyisi ilan ederek, kendisinin bilinmedik bir yönüne dikkatleri çektiler.

Larkin'in gizemli hastalığı! Gece elleri kan içinde...

Larkin ilk gençlik yıllarında obsesif kompülsif bozukluk (OCD) denilen bir psikolojik rahatsızlığın pençesindeydi. Bu hastalık değil ilerde yıldız bir basketbolcu olmak; kişinin sıradan gündelik hayatını idame ettirmesinin dahi önüne geçebilecek nitelikteydi.

TAKINTI HALİNE GELEN HASTALIK

Takıntı hastalığı olarak bilinen ve anksiyete türü bir rahatsızlık olup insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalık olan OCD, Shane Larkin'de pislik veya mikrop bulaşmasından korkma şeklinde tezahür etmiş ve bu bir takıntı haline dönüşmüştü.

ELBİSENİN UCU DEĞSE DEĞİŞTİRİYORDU

Shane Larkin giyeceği elbiseyi dikkatlice seçiyor, ancak bu kıyafetin ucu bile yanlışlıkla halıya temas etse derhal gidip bunu kirli sepetine atıp, yerine yeni bir elbiseyi üzerine geçiriyordu. Ancak takıntıları bununla sınırlı değildi, kendisine fiziksel olarak zarar veren alışkanlıkları da beraberinde getirmişti.

EN UFAK TEMASTA ELLERİNİ YIKIYORDU

En ufak bir temas halinde ellerini yıkamayı takıntı haline getirmişti. Evden çıkmak üzereyken köpeğin kuyruğu değse ya da köpeği onun elini yalasa derhal lavaboya dönüp ellerini yıkıyordu. Herkesin bastığı bir asansör kat düğmesine basması ya da herkesin tuttuğunu düşündüğü bir kapı koluna dokunması, kendisini derhal banyoda ellerini yıkarken bulmasına yol açmaya yetecek bir neden oluveriyordu.

Haberin Devamı

HER GİDİŞTE SEKİZ KEZ YIKIYORDU

Böylesi bir hayat yorucuydu da normal olarak... Ellerini normal insanlar gibi sadece bir kere yıkıyor olsa belki daha az yorucu olabilirdi ama Larkin bunu her lavaboya gidişinde sekiz kez yapıyordu. Bu durumun sebebinin, NBA tarihinin en iyi üçlük atan oyuncularından biri olması ise ilk duyunca inanılması hayli güç olsa da; aslında gerçeğin ta kendisiydi.

RAY ALLEN'IN ÜÇLÜKLERİ KÂBUSA DÖNÜŞTÜ

Televizyonda Ray Allen'ın sekiz tane üçlük attığı bir maçı izledi. Ve bu 8 rakamı o andan itibaren beynine kazındı, artık ellerini lavaboya her gidişinde sekiz kez yıkaması gerektiğini düşünmeye başladı ve böyle de yaptı.

Haberin Devamı

MODERN TIP YAPAMADI; BASKETBOL YAPTI

Gün içinde bu 8'li el yıkamalar o kadar çok oluyordu ki Shane Larkin gece elleri kan içinde yaralarla yatağa giriyordu. Bir dönem tedavi için bazı haplar da kullansa Larkin'i bu durumdan kurtaracak olan şey modern tıp değil; basketbol sevgisinin kendisi olacaktı.

BASKETBOL SEVGİSİ TAKINTIYI UNUTTURDU

Parkeye çıktığı andan itibaren bu hastalıktan kurtulmaya başladığını fark etti. Hijyen takıntısı nedeniyle çeşmenin musluğuna bile dokunamayan o adam, herkesin dokunduğu basketbol topuna rahatlıkla dokunuyor, saatlerce basketbol oynadıktan sonra, ellerini dahi yıkamadan hamburger yemeye cüret ediyordu. Basketbol onu takıntılarından kurtarmıştı.

İSPANYA ONUN HİKAYESİNİ KONUŞTU

Final Four'a ev sahipliği yapan İspanya'nın La Razon gazetesi 'Bir zamanlar obsesif kompülsif bozukluktan muzdarip olan Larkin, final four'un yıldızı oldu' başlığıyla yayınladığı haberinde ABDli basketbolcunun sıkıntı dolu geçmişini okuyucularına duyururken, bunları aşarak bir yıldız oyuncuya dönüşme sürecinin, herkesin değerlendirmesi gereken, etkileyici bir modern zaman hikayesi olduğuna işaret ediyordu.

Haberin Devamı

(Skorer)