Gazete Vatan Logo
Basketbol 'Cenk'i neden alayım ki takıma?'

'Cenk'i neden alayım ki takıma?'

A Milli Basketbol Takımı Coachu Bogdan Tanjevic, çok eleştirilen Cenk Akyol tercihi ile ilgili çarpıcı sözler söyledi. Karadağlı çalıştırıcı, “Onu kazanmak için İbrahim Kutluay’ı kesmiştim. Şimdi bir ‘merhaba’ bile demiyor, ortaya şart koyuyor. Neden alayım ki takıma” dedi.

'Cenk'i neden alayım ki takıma?'

Slovenya’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası hazırlıklarını Bormio kampında sürdüren A Milli Basketbol Takımı Coachu Bogdan Tanjevic, gündemdeki konularda açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Yeniden takımın başına geçmesinin gayet normal olduğunu anlatan Tanjevic, “İvkovic 70 yaşında çalışıyorsa ben neden yapmayayım. Ara vermemin nedeni sadece rahatsızlığımdı. Dünya Şampiyonası sırasında kemoterapiye giriyordum. O sırada geri adım attım, çünkü sağlık sorunlarımı çözmem gerekiyordu. Orhun Ene bıraktıktan sonra görev yine bana düştü, bu takımı inşa etmiş birisi olarak bu normal. Aslında bu görev için Avrupa’nın en iyisi Messina ile anlaşmıştık. Fakat NBA planları nedeniyle son anda gerçekleşmedi. Ergin Ataman, Oktay Mahmuti, Ufuk Sarıca gibi isimler de gelecekte buraya aday” diye konuştu.

Cenk Akyol konusuna değinen tecrübeli çalıştırıcı, “İbrahim Kutluay ve hatta Hidayet Türkoğlu bile yeri geldi kadroya alınmadı. Serkan beni 1982’lerde kalmakla suçladı, onu dışarıda bıraktım. İki yıldır merhaba bile demeyen bir oyuncuyu neden çağırayım ki? 17 yaşından bu yana milli takımda olan bir oyuncu Cenk. Onu oynatmak için İbrahim Kutluay’ı kestim. Oynayacağın bir takıma git dedim. Ama o 400 bin dolar almak için kenarda oturmayı seçti. Geçen yıl kampı bıraktı. Ben şu anda Cenk’i değil, Kenan Sipahi, Cedi Osman, Okben Ulubay gibi isimleri bu takıma nasıl sokabilirim diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"HİDAYET’İ DE AZARLIYORUM"

Tanjevic, konunun Cenk’in performansı kadar, yukarıdan bir telkin gelip gelmediği, Akdeniz Oyunları kadrosunda neden bulunduğu sorularını ise şu şekilde yanıtladı:

“Milli Takım, Türkiye’nin takımıdır, Türkiye’yi bölemeyiz. Bütün Türkler için, bayrak için oynamalıyız. Milli Takımı politikaya alet edemeyiz. Basketbol Federasyonu’nun 8-10 tane milli takım için para harcaması lazım. Bunun için de sponsorlar lazım. Böyle yürür bu işler. Ama sponsorların görevi sadece maddi destektir. İşin teknik kısmına karışmazlar. Evet, Cenk’i Akdeniz Oyunları kadrosuna aldık. Fakat kendisiyle görüşüldüğünde, olmadık şartlar sundu. Ben Hidayet’i bile azarlıyorum. Ona mı özel davranacağım? Ben savaşmayı, kendi ihtirasları önünde tutan sporcularla çalışırım.”

"HİDO BİR LİDER"

* Hidayet’in takımda yer alamaması durumunda B, hatta C planım da var. Hido bu takımın lideri. Kenarda oturmayı, havlu sallamayı bilen bir lider. Takımda çok seviliyor, saygı duyuluyor. Gençlere, ‘ben olmasam da siz kazanabilirsiniz’ fikrini aşılıyor. Bu da ağabeylik örneği.

* 2009 Avrupa Şampiyonası’nı çok iyi oynamıştık. Şimdi de aynı düzeyde oynamaya hazırız. Yüksek motivasyon sağlayabilirsek, madalya alacağımıza inanıyorum. İyimserim, çünkü takımın sahip olduğu potansiyeli biliyorum. Takımdaki yaşı ilerlemiş oyuncuları genç hissettirdikleri ve bunu sahaya yansıttıkları için aldım. Dünya Şampiyonası ile milli takım kariyerlerini bitirmek istediklerini biliyorum ama zaman ne gösterir göreceğiz. Yaşı ilerlemiş oyuncuları, gençlerden daha hırslı ve istekli görüyorum. Benim aklımda sadece 2013 değil, 2015 bile var. Kadroyu geniş tutma nedenimiz de zaten bu.

* Günümüz basketbolunda iyi şutör olmak, hücum etmek yeterli değil. O şutörlere set içinde pozisyon hazırlamak gerekiyor. Bunu sunmazsanız ne kadar iyi şutörleriniz olsa da sonuca gidemezsiniz. Biz daha çok çalışarak, daha iyi savunma yaparak, oyun kurucu bölgesinde bizden daha etkili silahlara sahip takımlarla aramızdaki farkı kapatacağız. Onların gücünü asgariye indirerek, iyi savunma yaparak, problemleri aşacağız.

ENES’İ BEKLİYOR

Enes Kanter gelmeyi reddetti ama değişeceğine inanıyorum. Milli Takıma saygı duyacaktır, özür dileyecektir ve uzun süre hizmet edecektir. 2020’de Enes’in etrafında Kenan Sipahi, Okben Ulubay, Cedi Osman, Metecan Birsen gibi isimler olacak. Beni sevmeyenlere de şakayla karışık bir mesajım olsun bu; 2020’den konuşuyorum, demek ki hala çalışabileceğimi düşünüyorum.

(Ümit Avcı - Milliyet)

Haberin Devamı