Gazete Vatan Logo

Serbest bırakılmada “çocuk” kriteri

Serbest bırakılmada “çocuk” kriteri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen “15 Temmuz darbeye soruşturması” kapsamında gözaltına alınan aralarında astsubay ve uzman çavuşlarında bulunduğu bazı şüphelilerin serbest bırakılması gerekçesi arasında ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Hakimlik, tutuklanma talebinin reddine ilişkin kararında alışıla gelmiş gerekçelerin yanı sıra şüphelilerin çocuklarının olması ve çocuklarının yaşlarının küçük olmasına da yer verdi.

15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında “FETÖ/PDY üyesi olmak” suçundan tutuklanma talebi ile İstanbul sulh ceza hakimliğine sevk edilen aralarında astsubay ve uzman çavuşlarında bulunduğu bazı şüpheliler burada yapılan sorgularının ardından serbest bırakıldılar. Kararda, atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, delillerin büyük oranda toplanmış olması, kaybolma veya karartılma şüphesinin bulunmayışı, suç vasfının değişmesi ihtimali nazara alınarak, tutuklama tedbirinin ölçülü ve orantılı bir tedbir olmayacağı ifade edildi. Kararlarda, şüphelilerin çocuklu olmaları, çocuklarının yaşlarının küçük olması, adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yeterli olacağı belirtilerek, tutuklama talebinin reddine, şüpheliler hakkındaki soruşturmanın tutuksuz olarak yürütülmesine karar verildi. Yurt dışına çıkışları yasaklanan şüphelilerin, kolluk birimlerince ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca çağrılmaları durumunda çağrıya uymaları gerektiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Kadın hakimler için de aynı gerekçe vardı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen “15 Temmuz darbe girişimi” soruşturması kapsamında gözaltına alına 3 hakim/savcı çifte de aynı aynı gerekçe yer almıştı. Kararda, “Kadın hakimlerin eşlerinin de aynı dosya kapsamında şüpheli olduğunu, her iki şüphelinin tutuklanması halinde çocukların bakımı, eğitimi ve gelecekleri açısından telafisi imkansız mağduriyetlere sebebiyet vereceği” ifadelerine yer verilmişti. Kadın hakimlere yurt dışı çıkış yasağı konulmuştu.