Gazete Vatan Logo

‘İyi futbolcu ama onun gibi komşu istemiyoruz’

Almanya’daki aşırı sağcı AfD partisinin Genel Başkan Yardımcısı Gauland, “İnsanlar Boateng gibi birini komşu olarak istemiyor” dedi, ülkenin dört bir yanından tepki yağdı.

‘İyi futbolcu ama onun gibi komşu istemiyoruz’

Sağ popülist Almanya için Alternatif’in Genel Başkan Yardımcısı Alexander Gauland, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’a verdiği demeçte, Alman Milli Takımı’nın başarılı oyuncusu Jerome Boateng’le ilgili hakaret içeren sözler sarfetti. Gauland, “İnsanlar Boateng’i başarılı bir futbolcu olarak görüyor ama Boateng gibi birini komşu olarak istemiyorlar” dedi. Berlin doğumlu ünlü futbolcunun annesi Alman, babası ise Ganalı.

Irkçı ve aşağılayıcı

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Gauland’ın açıklamalarını, “seviyesiz ve kabul edilemez” diye nitelendirdi. Maas, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Gaulard gibi konuşanlar kendi maskelerini düşürüyor, hem de sadece kötü bir komşu olarak değil” dedi. Bakan, “Bu açıklamalar ırkçı ve aşağılayıcı” ifadelerini kullandı.

Milyonlar seviyor

Alman Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Rheinhard Grindel de Gauland’ın açıklamalarını eleştirdi. Grindel, açıklamaları “çirkin” diye tanımlayarak, Boateng ve Alman Milli Takımı’nın popülaritesinin siyasi sloganlar için kötüye kullanılmaya çalışıldığını belirtti. DFP Başkanı, “Milyonlarca insan Alman Milli Takımı’nın 11’ini, nasıllarsa öyle sevdiler, yani oldukları gibi. Boateng harika bir oyuncu ve harika bir insan. Toplumsal açıdan çok angaje çalışmaları var, birçok genç için örnek bir insan” dedi.

Haberin Devamı

Almanya Menajeri Oliver Bierhof da, “Böylesine açıklamalarla karşı karşıya gelmemiz, ilk değil. Bu açıklamaları yapan insanlar zaten kendi kendilerini gözden düşürüyorlar” dedi.

İlkay da hedefte

Yabancı ve İslam karşıtı Pegida hareketini destekleyenler geçen günlerde sosyal medyada Alman Milli Takımı’nın Türk asılı oyuncusu İlkay Gündoğan ve Boateng’i hedef alan açıklamalara yer verdi. Kinder çikolataların ambalajlarında, Alman milli futbol takımı oyuncularının çocukluk fotoğraflarına yer verilmesi Pegida’yı rahatsız etmişti.