Gazete Vatan Logo

F-16’lara ‘Vur’ emri!

TSK, Rusya’ya ait 1 adet SU-34 uçağının dün saat 11.46’da Türkiye hava sahasını ihlal etmesinin ardından alarma geçti.

F-16’lara ‘Vur’ emri!

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Amasya, Ankara, Balıkesir, Diyarbakır ve Malatya ana jet üslerinde, “her an her şeye hazırlıklı olmak” anlamına gelen “Turuncu” alarm seviyesine geçildi. Diyarbakır’a çok sayıda F-16 savaş uçağı takviye olarak gönderildi. Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’ndeki pilotlara da ihlal ve diğer durumlarda “emir beklemeden vur” yetkisi verildi. İhlal dün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasıyla ortaya çıktı. Bakanlık, “Bu tür sorumsuzca davranışlar sonucu ortaya çıkabilecek vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle Rusya’ya ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz. Rusya’ya, Türk hava sahasının, dolayısıyla NATO hava sahasının ihlal edilmemesi konusunda sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz” ifadesinde bulundu.

Rusça ve İngilizce uyardık

Türk Hava Sahası’nı dün ihlal eden Rus savaş uçağının Azez-Menbiç hattında keşif uçuşu yaparken veya Halep’in kuzeyindeki muhalifleri bombaladıktan sonra ihlali yapmış olduğu değerlendiriliyor. Askeri yetkililer, ihlali yapan uçağın pilotunun Diyarbakır’daki Birleştirilmiş İhbar Kontrol Merkezi’nce (BİKM) hem Rusça, hem de İngilizce uyarıldığını söylediler. Rus pilotun birkaç kez “Burası Türk Hava Kuvvetleri. Türkiye Hava Sahası’na yaklaşıyorsunuz. İstikametinizi güneye çevirin” diye uyarıldıktan sonra, bölgeden uzaklaştığı bildirildi.

Haberin Devamı

Rus Sözcü: Hava sahası ihlali yok

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral İgor Konashenkov, Rusya’nın Suriye’deki uçaklarından hiçbirinin Türk hava sahasını ihlal etmediğini ileri sürdü. Konashenkov, Rus uçağının Türk radarlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmesine ilişkin, Rus pilotlarla Türkiye arasında uzunca bir süredir telsiz teması bulunmadığını ileri sürdü. Konashenkov, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği yönündeki açıklamaların ‘propaganda’ olduğunu iddia etti. Rus sözcü ayrıca radar sistemlerinin havadaki cisimlerin yüksekliği, rotası ve hızını tespit edebildiğini ancak cismin milliyetini belirleyemediğini savundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Rusya’yı sorumlu hareket etmeye ve NATO hava sahasına saygı göstermeye davet etmişti.

Haberin Devamı