Gazete Vatan Logo

Türk iş adamları toplama kampına!

Rusya’da bir fuara katılan 60 Türk işadamı gözaltına alındı. Turist olarak gelip ticaret yapmakla suçlanan iş adamları için sınır dışı kararı verildi. Ancak mahkeme “Karar kesinleşene kadar 10 gün Soçi’deki toplama kampında bekleyeceksiniz” diyerek çıkışlarına izin vermedi

Türk iş adamları toplama kampına!

Her yıl Krasnodar’da düzenlenen Uluslararası Tarım Fuarı Yugagro’ya katılan Türk iş adamları, Rus uçağının düşürülmesinin ardından bu yıl kabus gibi bir fuar yaşıyor. 24-27 Kasım arasında Krasnodar’da düzenlenen Yugagro’ya 32 ülkeden 700 firma katıldı. Türkiye’den fuara katılan 22 firmanın sahipleri, yöneticileri ve çalışanlarından oluşan 60 kişilik kafile her zamanki gibi Krasnodar’a gitti.

Polis kapıda durdurdu

Önceki gün Krasnodar’da fuar alanına gelen Türk kafilesi, polis ekipleri tarafından durdurularak önce Göçmen Bürosu’na, burada kayıtları alındıktan sonra ise Krasnodar Yabancılar Şubesi’ne götürüldü. Yabancılar Şubesi’nde tek tek sorgulanan Türk iş adamlarına fuara niçin turist olarak geldikleri soruldu. Şubede sorgulanan 60 Türk’ün ifadelerinin tamamlanmasının ardından parmak izleri alındı ve sabıka fotoğrafları çekildi. Yabancılar Şubesi’ndeki sorgu ekibi Türklerin turist olarak girip ticari faaliyet yapmakla suçlandıklarını söyledi.

Nezarethanede kaldılar

Yeminli tercümen eşliğinde ifade veren Türkler, Krasnodar Yabancılar Şubesi’nde pasaport, telefon ve kişisel eşyalarına el konularak yer altında bulunan bir nezarethaneye atıldı. Dün sabah mahkemeye çıkarılan Türk işadamları için ‘vize ihlali’ yaptıkları gerekçesiyle 4 bin ruble (80 dolar) para cezası ve sınır dışı kararı verildi. Ancak mahkeme olağan dışı bir uygulamaya giderek; “Kararın kesinleşmesini 10 gün Soçi’deki (Krasnodar’a 330 km. uzaklıkta) toplama kampında bekleyeceksiniz” diyerek uçak biletleri bile alınan Türklerin Rusya’dan çıkışına izin vermedi.

Haberin Devamı

TÜRK KONSOLOSLUĞU:

‘Olağan dışı uygulama’

Krasnodar bölgesine bakan Türkiye’nin Novorossisk Başkonsolosluğu yetkilileri şunları söyledi: “Genelde bu tip olaylarda mahkemeye çıkma süreci 1 ile 3 hafta arasında değişir. Bu sürede kişiler mahkemeye kadar toplama kampında bekletilir. Bu olayda iş adamlarımız hemen mahkemeye çıkarıldı. Ancak sınır dışı kararına hiç itiraz olmamasına rağmen mahkeme olağandışı bir uygulamayla kararın kesinleşmesinin bekleneceğini söyledi. Kararın kesinleşmesi 10 gün süreceği için Soçi’deki toplama kampına gönderilecekler. İşadamlarımızın kampa gönderilmeden Türkiye’ye dönebilmesi için uğraşıyoruz.”

Haberin Devamı

Uçağa misilleme!

VATAN’ın ulaştığı Türk işadamı Cenk Baykara yaşadıklarını şöyle anlattı: “Vizeler kaldırıldıktan sonra Rusya’daki tüm fuarlara turist olarak gittik. Başımıza hiç böyle bir olay gelmedi. Nezaretteki gardiyan ‘uçağı düşürdünüz alın size’ diyerek demir kapıyı kapattı. Nezarette çok kötü bir gece geçirdik. 10 gün Soçi’de toplama kampında bekletildikten sonra Türkiye’ye gönderileceğiz. Otelden eşyalarımızı almamıza bile izin verilmedi” dedi. İşadamlarını Krasnodar’daki fuara götüren Meridyen Fuarcılık yetkilileri ise, “Şimdiye kadar böyle bir olayla karşılaşmadık. İki yılda 130 kez yani ortalama 3 günde bir Rusya’ya iş görüşmesi ve fuar için turist olarak giden firmalarımız bile oldu böyle bir sorun çıkmadı. Gelişmeleri takip ediyoruz” diye konuştu.

‘Kaçak muamelesi’

Türkiye’den Rusya’ya giden Türklere Moskova Havaalanı’nda Rus görevlilerce güçlük çıkarılıyor. Son iki günde 40 Türk turist ülkeden geri gönderildi. Dün sabah saatlerinde Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı’na inen Türkler, “Bize kaçak muamelesi yapılıyor. Buradan farklı yere seyahat edecek olan Türkler uçaklarını kaçırdı. Bizi ülkemize göndereceklerini söylüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Polis eşliğinde tuvalete

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan 01.40’da kalkan Aeroflot Havayolları uçağı ile Rusya’ya hareket ettiklerini ve T.S.İ 05.00’te Moskova Sheremetyevo Havaalanı’na indiklerini söyleyen işadamlarından Cemil Özdemir, “Bir Rus firması ile iş görüşmesi yapıp, ürün almak için gelmiştik. Havalimanına indikten sonra pasaport kuyruğuna girdik. Bulunduğumuz uçaktaki Türk vatandaşlarının pasaportlarına el konuldu ve bizi beklemeye aldılar. Hiçbir bilgi verilmedi. 5 saat sonra Rus polisi bize, ’Sizi ülkenize geri göndereceğiz. Sizi tecrit odasına alacağız’ dedi. ’Biz konsolosluktan haber bekliyoruz’ deyince ’hepinizi kelepçeleriz’ dediler ve benimle birlikte 11 kişiyi zorla odaya götürdüler. Odada bizden başka 4 Türk daha vardı. Hala odada bekliyoruz. Su, yiyecek hiçbir şey verilmedi. Tuvalet ihtiyacı için teker teker, polis izin verirse gidiyoruz ve bize polis eşlik ediyor” diye konuştu.Çalıştıkları Rus firmasının üst düzey yöneticilerinin de devreye girdiğini ancak Rus yetkililerin kimseyi dikkate almadığını iddia eden, hatta kendilerine Rusça ve İngilizce hakaretlerde bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı