Gazete Vatan Logo

Barzani'den erken seçim mesajı

IKBY Başkanı Barzani "Taraflar bir neticeye varamazsa demokrasinin gereği olarak halkın görüşünü almak en iyi seçenek olacaktır" dedi.

Barzani'den erken seçim mesajı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, siyasi tarafların başkanlık krizinde bir neticeye varamaması durumunda, en iyi seçeneğin halkın görüşünü almak olduğunu bildirdi.

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, BM'nin Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ile bir araya gelen Barzani, görüşmede Kürt bölgesindeki başkanlık tartışmaları, Ortadoğu'daki gelişmeler ve terör örgütü IŞİD'e yönelik operasyonlarla sığınmacıların durumunu ele aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, siyasi partiler arasında başkanlık krizine ilişkin anlaşmazlığın demokratik sürecin bir parçası olduğunu vurguladı.

Siyasi partilerin anlaşmaya varamaması durumunda erken seçime gidilebileceğini kaydeden Barzani, "Bu sorunun çözümünde Kürdistan bölgesindeki tüm tarafların rolü olmalıdır. Eğer siyasi taraflar bu konuda bir neticeye varamazsa demokrasinin bir gereği olarak halka dönmek ve onların görüşünü almak en iyi seçenek olacaktır" ifadelerini kullandı.

Başkanlık krizinin, Peşmerge üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını belirten Mesut Barzani, "Peşmerge ve asayiş güçlerinin, aynı cesaret ve kararlılıkla savaş cephelerinde terörist örgüte karşı mücadele etmeye devam ettiğini" dile getirdi.

Barzani, Irak Başbakanı Haydar Al Abadi'nin reform kararlarına ilişkinse şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Eğer bu süreç anayasanın uygulanması, hakiki ortaklığın sağlanması ve yolsuzluğun kökünün kurutulması için yürütülüyorsa Kürdistan bölgesi olarak sonuna kadar destekliyoruz. Yok eğer anayasanın gözardı edilmesi, asli unsurların özellikle de Kürdistan halkının dışlanması ve diktatörlük rejiminin geri getirilmesi için yapılıyorsa, reddediyoruz. Irak'ın içine girdiği krizden çıkması için hakiki ortaklığa bağlı kalınması gerekir. Ülkedeki tüm unsurlar, siyasi süreçte aktif olmalı. Kimse dışlanmamalı ve yok sayılmamalıdır. Bunun için anayasanın uygulanması şarttır."

BM Irak Temsilcisi Jan Kubis ise IKBY'nin ve halkının sığınmacılar konusunda büyük bir özveri ve yardımseverlik örneği sergilediğini belirterek, "Kürdistan bölgesiyle çok iyi çalışmalar yürütüyoruz. Buradaki yetkililerle toplandığımızda, onların sorunlara ne kadar duyarlı olduğunu görüyoruz. Irak halkı bütün gelişmelerden haberdar olmalıdır. Siyasi sürecin başarıya ulaşması için de çalışmaların şeffaf ve açık yürütülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı