Gazete Vatan Logo

Koç'tan dev hamle!

11 marinada 7 bine yaklaşan bağlama kapasitesi ile Akdeniz’in en büyük marina zincirlerinden biri olan Setur, Yunanistan’da biri ana karada diğeri de adalarda 2 marina daha işletmek için girişimlere başladı. Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, “Akdeniz çanağındaki tüm fırsatları değerlendiriyoruz” dedi

Koç'tan dev hamle!

Türkiye’de 10 ve Yunanistan’a ait Midilli adasında bir marina işletmesiyle Avrupa’nın en büyük marina zincirlerinden biri olan Setur, Yunanistan’da 2 Marina’nın daha işletmesini almak üzere görüşmelere başladı.

Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, bu yıl ellinci yıllarını kutladıklarını belirterek, “Türkiye’nin en eski turizm şirketlerinden Setur olarak 50 yılda edindiğimiz deneyimi artık uluslararası arenada kullanmak istiyoruz. Bu anlamda hem marinacılıkta hem de duty free işletmeciliğinde yurtdışındaki fırsatları değerlendiriyoruz. Şu anda Yunanistan’da iki marina ile görüşüyoruz. Bunların biri ana karada diğeri adalarda. Bunun dışında Akdeniz çanağındaki tüm fırsatları takip ediyoruz” diye konuştu.

Maliyetler düşünüldüğünde marinacılığa yapılan yatırımların kısa vadede çıkarılamayacağını söyleyen Özbey, şunları kaydetti: “Ancak Koç Grubu iştiraklerinden Setur olarak bu alandaki yatırımlarımızı sektörün de gelişimine katkıda bulunmak amacıyla artırmaya devam ediyoruz. Biraz da sosyal bir misyon olarak gördüğümüz marinacılıkta yıllardır Türkiye’de turizm için taşıdığımız bayrağı bundan sonraki süreçte yeni işbirlikleri ile uluslararası arenaya da açmak istiyoruz. Midilli’ye gelen Türk turistler marinada dalgalanan Türk bayrağını görünce mutlu oluyorlar.” Setur Marina organizatörlüğünde gerçekleşen Ege Yat Rallisi’nin start organizasyonunda biraraya geldiğimiz Özbey, marina işletmeciliğinin yanı sıra duty free işletmesi, acentacılık ve özel uçak kiralama alanında faaliyet gösteren Setur’un yeni dönem planlarını anlattı.

Midilli cazip fiyatlaması ile iyi bir alternatif Tekne sahiplerinin giderleri içinde kuşkusuz en büyüğü marina kiraları. Türkiye’de marinalarda metrekare kirası (Yıllık) yerine göre 230 lira ile 400 lira arasında değişiyor. Yani 52 metrekarelik bir (Boyu 13, eni 4 metre) teknenin yıllık bağlama ücreti 12 bin lira da olabiliyor, 23 bin liralara da çıkabiliyor.

Midilli’de ise fiyatlar kıyaslanamayacak kadar hesaplı. Aynı ebatlarda bir tekneyi Midilli Setur Marina’da 4 bin lira civarı bir fiyata bağlamanız mümkün.

500 yat kapasiteli marinada doluluğun yüzde 50’lere ulaştığını söyleyen Setur Marinalar Müdürü Emre Doruk “Burada rekabet daha yoğun. Üstelik Türkiye’ye göre kiralama ücretleri daha düşük. Biz buraya 400 bin dolar kira bedeli ödüyoruz. Türkiye’de ise benzer bir yeri Milli emlak’tan 7-8 milyon dolardan daha aza kiralamak mümkün değil. Dolayısıyla bu fiyat farkı ortaya çıkıyor. Türkiye kıyılarına çok yakın olan Midilli pek çok Türk için de iyi bir alternatif. Zaten marinadaki teknelerin yarıya yakını da Türkler’e ait tekneler” diye konuştu.

Kalamış’ta ihale olursa bakarız

Haberin Devamı

KALAMIŞTA belediye imar planında değişikliğe gidildiği için Setur’un da 664 milyon dolar işletme bedeliyle kazandığı ihaleden çekildiğini hatırlatan Üstün Özbey bundan sonraki sürece ilişkin şunları söyledi: “Şimdi ihalede ikinci olan şirket durumu değerlendiriyor. Eğer onlar da bu şartlarda olmayı istemezlerse üçüncüye gidilecek. İhalede ikinci ve üçüncünün de çekilmesi ve ihalenin yenilenmesi durumunda şartlara bakacağız. Eğer şartlar bizim için uygun olursa ihaleye yeniden girebiliriz. Şu anda denizseverlerin ihtiyaçlarının aksamaması için Kalamış’ta hizmete devam ediyoruz.” Rekabet Kurulu’nun Yıldız Holding’den aldıkları Beta ve Pendik marinaların Koç Grubu’na devrine onay vermemesi konusunda Özbey, “Henüz gerekçeli kararı görmedik. Gördükten sonra değerlendireceğiz” demekle yetindi.

Haberin Devamı