Gazete Vatan Logo

Davutoğlu ve Demirtaş onların peşinde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk defa sandığa gidecek ve HDP'nin kaderini etkileyebilecek potansiyele sahip 847 bin 543 gencin adresine ikinci bir mektup daha gönderdi. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş imzalı mektup da, seçmenlere gönderilmeye başlandı.

Başbakan Davutoğlu, bu seçimde ilk kez oy kullanacak gençlere Yeni Türkiye Güçlü Gelecek başlığı ile bir mektup göndermişti. Davutoğlu, seçimde son döneme yaklaşılırken, 847 bin 543 gencin adresine Birlikte Daha Güçlü başlığı ile ikinci bir mektup gönderdi. 2010 ile 2014 yılları arasında yapılan 1 referandum ile 3 seçimi karşılaştırdığı seçim analizi kitabı ile siyasette son günlerde ilgi uyandıran Olgu Araştırma Genel Koordinatörü Filiz Aydın Koç, ilk kez oy kullanacak seçmenlerin özellikleriyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

EN ÇOK YENİ SEÇMEN İSTANBUL'DA

"2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde toplam seçmen sayısı 52.894.115’tir.

7 Haziran 2015 Genel seçimlerinde ise 53.741.838 olarak açıklandı. İki dönem arasında seçmen sayısında, yüzde 1,6 oranında (847.543 kişi) bir artış oldu.

Haberin Devamı

Seçmen sayısı değişimine 12 bölgede baktığımızda sonuçlar şöyle:

*En çok seçmen artışı İstanbul Bölgesinde 253.203 seçmen ile yüzde 29,9.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 134.153 seçmen ile yüzde 13,9.

*Orta Doğu Anadolu Bölgesinde 37.015 seçmen ile yüzde 4,4.

*Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde 806 seçmen ile yüzde 0,1.

*Akdeniz Bölgesinde 117.770 seçmen ile yüzde 13,9.

*Batı Anadolu Bölgesinde 117.608 seçmen ile yüzde 13,9.

*Doğu Marmara Bölgesinde 106281 seçmen ile yüzde 12,5.

*Ege Bölgesinde 77.141 seçmen ile %yüzde 9,1.

*Batı Marmara Bölgesinde 10.055 seçmen ile yüzde 1,2.

*Orta Anadolu Bölgesinde 5558 seçmen ile yüzde 0,7 artış görülürken

*Batı Karadeniz Bölgesinde 2138 seçmen azalarak yüzde 0,3 lük,

*Doğu Karadeniz Bölgesinde ise 9672 seçmen azalarak yüzde 1,1’lik bir düşüş görülmektedir."

DAVUTOĞLU'NDAN GENÇLERE DİJİTAL REKABET FONU TAAHHÜDÜ

Davutoğlu'nun, ilk kez oy kullanacak gençlere gönderdiği mektubunda yer alan bazı ifadeler şöyle:

*Seni bütün genç kardeşlerimle birlikte ülkemizin aydınlık geleceği olarak görüyor; istikbal davasında senin azim, heyecan ve iradene ihtiyaç duyuyor sana güveniyorum. Kadim medeniyet mücadelemizin özlediği nesil senin neslindir, Yeni Türkiye'ye rengini ve kimliğini verecek olan da bizzat sensin.

Haberin Devamı

*Hedefimiz gençlerimizi dünyadaki her alanda birinciliğe taşımak.

Gençlerimize teknoloji ve yeni fikirlere dayalı fırsatlar sunmak ve iş alanları açmak. Gençlerimizi en son teknolojiyle buluşturmak. Gençlerimizin dijital iş alanlarında belirleyici olmasını sağlamak.

Bugün gençlerimiz, dijital araçların kullanımında dünyanın ilk 10'undalar. Bu başarının işe ve fırsata dönüştürülmesini de biz sağlayacağız. Gençlerimizin bu alanda dünya çapında rekabet edebilmesi için özel bir fon oluşturacağız.

7 Haziran'da ilk kez oy kullanacaksın. Sandığa gittiğinde yeni Türkiye'ye sen de güç ver. Yeni Türkiye'nin geleceğini birlikte kuralım. Yeni Türkiye'yi layık olduğu hedeflere birlikte taşıyalım. 78 milyonun bir ve beraber, barış, kardeşlik ve dayanışma içinde yaşadığı Türkiye'yi birlikte inşa edelim. türkiye'nin itibar ve gücüne yapacağın katkıyı son derece önemsiyor ve bu uzun yolda sana çok güveniyorum. Seçimin özellikle gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyor, sana, ailene ve bütün arkadaşlarıma sevgilerimi sunuyorum."

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ İMZALI MEKTUP

HDP, mektupla adreslere ulaşarak yüzde 10 barajının aşmak için seçmenlerden oy istedi. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzası ile gönderilen ve seçmene, "değerli dostumuz" diye hitap edilen mektupta, "Gelin, eşitliği, özgürlüğü ve emeği temel aldığımız yeni bir yaşamın inşasına başlayalım" denildi.

Bizzat yöneten olalım

Eşitliği, özgürlüğü ve emeği temel alan yeni bir yaşamın inşasına başlamak için yola çıkıldığı ifadesine yer verilen mektupta, "Artık talep eden, isteyen olmaktan çıkıp bizzat yöneten ve gerçekleştiren olalım. Türkiye'nin çok kimlikli, çok külktürlü, çok inançlı, çok dilli yapısını yeniden özgür kılalım. Biz'ler eşit olalım. Bir daha hiç kimse kimliğinden, inancından ya da düşüncesinden ötürü baskı ve ayrımcılığa uğramasın. Kadın cinayetleri artık son bulsun. Gençler, haklarında yetişkinlerin karar verdiği pasif bireyler olmaktan çıksın.

Haberin Devamı

Doğa, rant ve talana kurban olmasın. Ülke ekonomisi insanca büyüsün ve sürdürülebilir olsun" denildi.

Tek kişi yönetimine dur demek için

Mektubun son bölümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği başkanlık sistemine vurgu yapılarak, "Unutmayın, Türkiye siyasetine yön verecek güce ve öneme sahipsiniz. Demokrasiyle ilgisi olmayan tek kişi yönetimine, kamplaşmalara ve gerginliklere dur demek için, 7 Haziran seçimlerinde kullanacağınız her oy, seçim barajını aşma yolunda Biz'leri daha güçlü kılacak. Türkiye'nin yeni yaşamını belirleyecek" ifadelerine yer verildi. (MİLLİYET)