Gazete Vatan Logo

Dolarla ilgili korkutan tahmin!

Seçimden ‘piyasa dostu’ bir sonuç çıkmasını bekleyen Goldman Sachs, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ‘makroekonomik zorluklar’ yaşayacağını öngörerek 12 ay içinde doların 3.15 TL’ye çıkacağını tahmin etti

ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs’tan Türk Lirası için kötümser bir tahmin geldi. Goldman Sachs Türk Lirası’nda son dönemde görülen toparlanmanın geçici olduğunu savunarak doların önümüzdeki 12 ay içinde 3.15 TL seviyesine çıkmasını beklediklerini açıkladı.

Goldman Sachs Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ahmet Akarlı tarafından önceki gün yazılan raporda şu beklentiler paylaşıldı:

- “Türkiye’de piyasa güçlü bir şekilde toparlanıp diğer gelişmekte olan ülkelere göre gösterdiği kötü performansı tersine çevirdi.

- Ancak bu durum, hazirandaki genel seçimlerin olumlu bir şekilde sonuçlanacağı beklentisinin getirdiği teknik bir rahatlama yükselişi.

- Seçimden piyasa dostu bir sonuç çıkması daha büyük olasılık ancak kesin değil. Bazı anketlere göre potansiyel olarak olumsuz sonuçlar da olası.

- Seçim belirsizliğini bir kenara bırakırsak, makro dengesizlikler keskinliğini koruyor ve yeni hükümet güçlü stagflasyon (durgunluk ve enflasyonun birlikte görülmesi) belirtileri ile geniş dış dengesizliklerle mücadele etmek durumunda kalacak.

Haberin Devamı

- Uzun süredir Türk Lirası için taşıdığımız düşüş eğilimli görüşü sürdürüyoruz.”

Seçim sonrası hükümetin devam etmesini bekleyen ve Türkiye’ye has risklerin ölçülü seviyede kalacağını öngören Goldman Sachs, yeni dönemde Türkiye’yi güçlü makroekonomik zorlukların beklediği görüşünde. Bankanın raporunda 12 ay içinde dolar/TL’nin 3.15’e yükseleceği tahmini de paylaşıldı.