Gazete Vatan Logo

Kıbrıs’tan asker çek Maraş’ı iade et

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylanan Türkiye raporunda, Ankara’nın önüne Kıbrıs konusunda ağır şartlar konuldu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi tarafından iki gün önce onaylanan Türkiye raporunda Kıbrıs için ağır isteklerde bulunulduğu ortaya çıktı. Komite’nin, siyasi eşitliğe sahip federasyon çözümüne atıfta bulunduğu raporda, Türk askeri birliklerinin adadan ayrılmaya başlamasını, Maraş’ın iadesini, Mağusa Limanı’ndan doğrudan ticaretin başlamasını, aynı zamanda Rum Yönetimi’nin tek yanlı olarak bloke ettiği 3 Türk müzakere başlığının açılmasını talep ettiği belirtildi. AP’de Kıbrıslı Türk gözlemcilerin bulunması talebinin reddedildiği belirtilen raporda, Türkiye’ye, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, kayıpların akıbetinin belirlenmesi için arşivlere ve askeri bölgelere erişmesine izin verme çağrısı da yapıldı.

Kıbrıs’la ilgili noktaları ise kısaca şöyle sıraladı:

Kıbrıs talepleri

1- AP, iki toplum liderinin ortak açıklamasını ve siyasi eşitliğe sahip olacak iki kesimli, iki toplumlu federasyonla ilgili taahhüdü, aynı zamanda “Birleşik Kıbrıs’ın, BM ve AB üyesi olarak, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası temsiliyete sahip olacak olmasını” memnuniyetle karşılıyor.

2- Tarafların Güven Yaratıcı Önlemler’le (GYÖ) ilgili taahhüdünü de olumlu karşılıyor.

3- Türkiye’yi, BM himayesindeki müzakereleri aktif bir şekilde desteklemeye çağırıyor.

4- Türkiye’yi, askeri birliklerini Kıbrıs’tan çekmeye başlamaya ve kapalı Maraş’ı, BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı uyarınca, BM idaresine vermeye çağırıyor.

5- Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve sözde Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un, yeniden birleşmiş bir Mağusa’ya ilişkin güçlü desteklerini ifade ettikleri ortak açıklamasını, memnuniyetle karşılıyor.

6- Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, Mağusa Limanı’nı AB gözetiminde açmaya

çağırıyor.

7- Türkiye’yi, BM’nin deniz hukukuyla ilgili sözleşmesini imzalamaya ve onaylamaya çağırıyor, aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’inin, tam anlamıyla meşru olduğunu kendisine anımsatıyor ve kendisini üye devletlerin egemenlik haklarına saygı göstermeye çağırıyor.

8- Türkiye’yi ek protokolü tam anlamıyla uygulamaya çağırıyor.

Haberin Devamı