Gazete Vatan Logo

900 bin taşeron kadroya alınıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu ve belediyelerdeki yaklaşık 900 bin taşeron işçinin çalıştıkları yerde istihdam edileceğini söyledi. Mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 4 ay uzatılıyor. Hak kaybı yaşayan 4C statüsündekiler 4B kadrosuna alınıyor

900 bin taşeron kadroya alınıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yüzbinlerce taşeron işçiye müjde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaklaşık 900 bin çalışanımızı ilgilendiren ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler” açıklamasını yaptı.

AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin artırılacağını da söyledi. Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti: “23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Bu aradaki komisyonlar, taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor. İşçi kadrosuyla görev alıyorlar. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin personeli olarak göreve devam ediyor.”

3 ay içinde geçecekler

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da düzenlemenin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Planımız çalışmanın Genel Kurul’da kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” dedi.

Sarıeroğlu, şunları kaydetti: “Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz. Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz.”

Yaş sınırı, eğitim şartı ayrımı yok
Bakan Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm kardeşlerimizi, sürekli işçi kadrosuna alıyoruz. Özel sözleşmeli, geçici, 1 yıllık, 3 yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak.” Sarıeroğlu, taşeron işçilerin halihazırda bulunan sözleşmelerle ve mevcut şartlarla kadroya geçiş yapacaklarını ekledi.
4C’li 25 bin çalışan 4B’ye geçiyor
Bakan Jülide Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını kaydetti. Mevsimlik geçici işçilerin yıllardır var olan taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, “5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu. Planımız çalışmanın Genel Kurul’da kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” dedi. 4B statüsü sözleşmeli personel olarak adlandırılıyor. Belirli süreli sözleşmelerle 1 yıllık sözleşme yapılarak çalıştırılıyor.

Haberin Devamı