Gazete Vatan Logo

774 milyon dolarlık oyuna geldik

Newzoo’nun raporuna göre, Türkiye’de dijital oyun oynayan 30.8 milyon kullanıcı, oyunlar için bu yılın sonuna kadar toplam 773.9 milyon dolar harcayacak

774 milyon dolarlık oyuna geldik

Hollanda merkezli küresel oyun, spor ve mobil pazarları araştırma şirketi Newzoo’nun verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye’de 30.8 milyon kullanıcı, aktif olarak bilgisayar, konsol, akıllı telefon ve tabletler üzerinden dijital oyun oynuyor. Rapora göre, Türk kullanıcıların bu yılın sonuna kadar 773.9 milyon doları oyunlar için harcayacağı ve bunun da ülkeyi dünya oyun pazarı sıralamasında 18. sıraya yerleştireceği değerlendiriliyor.

Profillerine göre yapılan değerlendirmede, ayda en az bir kez oyun oynayan kullanıcıların yüzde 44’ünün kadın olduğu anlaşılıyor. Hem kadınlar hem de erkeklerde mobil oyunların en çok oynandığı yaş aralığı da 21-35.

Sonuçları değerlendiren Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, aynı şirketin araştırmasına göre Çin’de 565 milyon, ABD’de 160 milyon, Rusya’da 71 milyon, Almanya’da 37.2 milyon, Fransa’da 31.6 milyon kişinin dijital oyun oynadığını söyledi. Yaklaşık 7.5 milyarlık dünya nüfusunun 2.1 milyarının oyun oynadığına işaret eden Çiftçi, buna bağlı olarak dünya bilgisayar oyun pazarının da her geçen gün büyüdüğünün altını çizerek, “Dünya bilgisayar oyun pazarının ekonomik büyüklüğü 2017 yılı sonuna kadar 108 milyar 900 milyon dolar olacak” dedi.

Haberin Devamı

Kredi kartından korkuyorlar

Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin toplam oyun oynama süresi bakımından dünya sıralamasında ilk 3’te olmasına rağmen pazar büyüklüğünde 18’inci sırada yer almasında ülkenin genç nüfusunun etkili olduğunu vurguladı. “İnternet ile büyüyen genç sayısı diğer ülkelere göre daha fazla ama oyuncuların çoğu klasik, ücret ödemeden oynamayı seviyor” diyen Çiftçi, ailelerin çocuklarını ücretsiz oyunlara yönlendirdiğini ve internetten kredi kartı kullanımı konusunda da çekinceleri olduğunu ifade etti.